Οι πολυαναµενόµενες κυρώσεις κατά της Τουρκίας δεν ήρθαν, τελικά, από τις Βρυξέλλες, αλλά από την Ουάσινγκτον. Την ώρα που η ελληνική και η κυπριακή διπλωµατία έδιναν µάχη στην Ε.Ε. για μια αποφασιστική στάση έναντι της Αγκυρας, οι ΗΠΑ αποφάσιζαν να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία για την απόκτηση των ρωσικών συστηµάτων αεροπορικής άµυνας S-400, κάτι που αναµένεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη γειτονική µας χώρα. Στις Βρυξέλλες, η Σύνοδος Κορυφής δεν κατέληξε σε άμεση επιβολή κυρώσεων, αλλά σε µια σαφή και ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία, η οποία συµπεριλαµβάνει µελλοντικά πρόσθετες κυρώσεις όσον αφορά τις παράνοµες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Το Κείµενο Συµπερασµάτων, στο κοµµάτι που αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, διαµορφώθηκε ύστερα από πολύωρες συζητήσεις και διαβουλεύσεις, που κράτησαν έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής στις Βρυξέλλες, µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Αναστασιάδη, σύµφωνα µε πληροφορίες, να έχουν έντονους διαλόγους µε ομολόγους τους της Ε.Ε., που ήταν αντίθετοι στις ελληνοκυπριακές θέσεις, κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών.

Οι αλλαγές σε σχέση µε το προσχέδιο της Πέµπτης, που δεν ικανοποιούσε την Αθήνα, είναι διακριτές και δείχνουν ότι η Ευρώπη, η οποία κάνει ένα βήµα τη φορά -όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές-, έκανε το ίδιο και σε αυτό το Συµβούλιο. «Ακόµα ένα βήµα που αποτελεί µια ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία να αλλάξει συµπεριφορά», υπογραµµίζουν οι ίδιες πηγές.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις, διευρύνοντας τη λίστα των προσώπων και των οντοτήτων που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη Σύνοδο Κορυφής. «Εδωσε εντολή στον Ζοζέπ Μπορέλ να υποβάλει το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2021 μια γραπτή έκθεση, που θα αφορά ολοκληρωμένα όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων: την οικονομική, την πολιτική και την εμπορική τους πτυχή», δήλωσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξουν κυρώσεις που θα αφορούν ακόμα και την τελωνειακή ένωση Ε.Ε. – Τουρκίας.

Στην έκθεση Μπορέλ θα περιλαµβάνονται όλα τα εργαλεία και οι επιλογές της Ε.Ε., συµπεριλαµβανοµένης της επέκτασης του πεδίου των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Tα Συµπεράσµατα αυτής της τελευταίας Συνόδου Κορυφής επί γερµανικής προεδρίας της Ε.Ε. -η οποία έγειρε την πλάστιγγα κατά της άμεσης επιβολής κυρώσεων- ζητούν επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων για τις «µη εγκεκριµένες δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο». Στη συνέχεια, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική καλείται να συµπεριλάβει στην έκθεση αποτίµησης των ευρωτουρκικών σχέσεων, που θα καταθέσει τους προσεχείς µήνες, την εκτίµησή του για τη δυνατότητα «επέκτασης της εµβέλειας» των κυρώσεων αυτών, καθώς και «άλλες επιλογές και εργαλεία». «Η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας στην Αν. Μεσόγειο υπήρξε απολύτως σαφής», υπογράμμισε επίσης ο κ. Μητσοτάκης. «Η γείτονα χώρα καλείται να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση, μετά την αποχώρηση του "Ορούτς Ρέις" από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, προκειμένου να καταστεί δυνατή η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών», είπε, βάζοντας το πλαίσιο για να καθίσουν και πάλι στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών οι δύο πλευρές.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου