Με το βέτο που άσκησαν Ελλάδα, Ιταλία και Τσεχία στο στην υιοθέτηση από το σύνολο των κρατών μελών του προωθούμενου συστήματος διατροφικής επισήμανσης Nutri-Score καταπιάνεται σε εκτενές άρθρο του το περιοδικό Politico.

Η διαφωνία που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της Ένωσης αφορά το σύστημα επισήμανσης διατροφικής ποιότητας τροφίμων, σύμφωνα με το οποίο τα τρόφιμα αξιολογούνται με μία κλίμακα ποιότητας η οποία αναγράφεται στο εμπρόσθιο μέρος της ετικέτας τους. Ως κριτήριο αξιολόγησης του Nutri-Score έχει επιλεγεί η περιεκτικότητα των τροφίμων σε αλάτι, λίπος και ζάχαρη και ως εκ τούτου, προϊόντα που έχουν υποστεί έντονη επεξεργασία εμφανίζονται υψηλότερα σε διατροφική αξία από παραδοσιακά προϊόντα της μεσογειακής διατροφής όπως το ελαιόλαδο. Υπενθυμίζεται πως φιλοδοξία της γερμανικής προεδρίας είναι η υιοθέτηση εκ μέρους των κρατών μελών ενός ενιαίου συστήματος ποιοτικής αξιολόγησης που θα παρουσίαζαν οι συσκευασίες των τροφίμων μέχρι το τέλος του 2022.

Παρά τις προσπάθειες της Γερμανίας, οι τρεις χώρες δεν πείστηκαν με αποτέλεσμα να μην υπάρξει απόφαση του Συμβουλίου.

Ιδιαίτερο χώρο στο άρθρο του Politico καταλαμβάνει και η παρέμβαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη ο οποίος ήταν ένας εκ των τριών υπουργών που αρνήθηκαν να προσυπογράψουν το κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου, καθώς, όπως τόνισε, θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται σε αυτό πρόβλεψη για την εξαίρεση των παραδοσιακών προϊόντων τα οποία προστατεύονται από το καθεστώς Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και Προστασίας Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε).

«Τα προϊόντα αυτά έχουν έναν συγκεκριμένο τρόπο παραγωγής που αποκλείει οποιαδήποτε περαιτέρω επεξεργασία» ανέφερε ο κ. Βορίδης στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ.

Από την πλευρά της η υπουργός Γεωργίας της Ιταλίας, Τερέσα Μπελανόβα επεσήμανε ότι σε περίπτωση που υιοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ένα εναρμονισμένο σύστημα αξιολόγησης της διατροφικής ποιότητας των τροφίμων, αυτό θα σήμαινε το τέλος των εθνικών συστημάτων αξιολόγησης, καθώς κάθε τέτοιο σύστημα βασίζεται σε διαφορετικά θεμέλια. Χαρακτήρισε μάλιστα το προωθούμενο σύστημα του Nutri-Score υπερβολικά απλοϊκό και ενοχοποιεί αδικαιολόγητα ποιοτικά τρόφιμα τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και λίπος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιταλία έχει αναπτύξει το δικό της σύστημα αξιολόγησης τροφίμων το οποίο αναφέρει την ανώτερη ποσότητα την οποία μπορεί να καταναλώσει κανείς, ώστε το συγκεκριμένο τρόφιμο να θεωρείται υγιές.

Το περιοδικό επισημαίνει πως οι τρεις χώρες έδωσαν μάχη για να μπλοκάρουν το συγκεκριμένο σύστημα καταγραφής, το οποίο χρησιμοποιείται ήδη από τη Γάλλια και άλλες χώρες αλλά και μεγάλες αλυσίδες τροφίμων καθώς, όπως επισημαίνουν, με την εφαρμογή του στην πραγματικότητα παραπλανούνται οι καταναλωτές.

Σύμφωνα με το Politico, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι προσπάθησε να πείσει τους υπουργούς να υποστηρίξουν το κείμενο συμπερασμάτων, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα έστελνε ένα θετικό μήνυμα στους Ευρωπαίους καταναλωτές. Παράλληλα, υποσχέθηκε ότι κάθε μελλοντική πρόταση σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και να λαμβάνει επίσης υπόψη τις «ιδιαιτερότητες των παραδοσιακών προϊόντων διατροφής και των προϊόντων που αποτελούνται από μεμονωμένα συστατικά».