«Αισιόδοξο ότι τα δύο τρίτα των Ελλήνων δηλώνουν πως θα κάνουν το εμβόλιο», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο βουλευτής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης ενώ εκτίμησε ότι θα ξεπεραστούν οι φοβίες κάποιον.

Ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως «όσο προχωρά ο εμβολιασμός, ο κόσμος που έχει εκφράσει αμφιβολίες θα πειστεί τελικά και θα κάνει το εμβόλιο».

Παράλληλα ανέφερε ότι η ΕΕ κινήθηκε με πιο συντηρητικούς ρυθμούς στην αγορά του εμβολίου ενώ είπε ότι συχνά η Ευρώπη είναι κατώτερη των περιστάσεων σε χρονικές αντιδράσεις.

Ακόμη επισήμανε πως «η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο και η κυβέρνηση καλείται να προσαρμόζεται ώστε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι κάνει πολιτική ώστε να έχει προσωπικό όφελος».

Τόνισε πως το ζητούμενο είναι η λιγότερη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σε ότι αφορά την αστυνομία στα Πανεπιστήμια, είπε ότι πρέπει τα ιδρύματα να πάψουν να αποτελούν άντρο ανομίας και να υπάρχει κάποιος που θα επιτηρεί ώστε να μην καταστρέφεται η δημόσια περιουσία.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Θάνου Πλεύρη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με τον εμβολιασμό, ο κ. Πλεύρης σημείωσε: «Είναι πάρα πολύ σημαντικό το στοίχημα και υπάρχει μια πλήρης προετοιμασία σε όλο αυτό το πλαίσιο τους τελευταίους μήνες. Κατά την άποψή μου είναι αισιόδοξο ότι τα 2/3 δηλώνουν ότι θα κάνουν το εμβόλιο γιατί όταν ξεκινάς από αυτή την αφετηρία θεωρώ ότι όσο περισσότερος κόσμος θα εμβολιάζεται και θα βλέπουν οι υπόλοιποι που είναι να έρθει η σειρά τους ότι όλα βαίνουν καλώς και υπάρχει μια καλύτερη κανονικότητα, γιατι σίγουρα από την στιγμή που θα αρχίσει να εμβολιάζεται ο κόσμος θα υπάρξει μια καλυτέρευση των συνθηκών, πιστεύω ότι θα ξεπεραστούν και οι φοβίες».

«Εγώ σέβομαι τον κόσμο ο οποίος έχει μια ανησυχία, ειδικά όταν βρίσκεται σε μια ηλικιακή ομάδα η οποία θεωρείται ότι δεν επηρεάζεται τόσο πολύ όσο άλλες ηλικιακές ομάδες και έχει μια διστακτικότητα. Αυτός ο κόσμος θεωρώ όταν ξεκινήσει και προχωρήσει ο εμβολιασμός και δει τις θετικές συνέπειες θα πείθεται. Το στοίχημα της κυβέρνησης είναι να έχει δομηθεί έτσι το σύστημα του εμβολιασμού που να γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο διότι εκεί πέρα δεν μπορεί να υπάρξει δικαιολογία πανδημίας, εδώ είναι ευθύνη της κυβέρνησης να το έχει οργανώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τους χειρισμούς της ΕΕ στο θέμα της αγοράς του εμβολίου, επισήμανε: «Η ΕΕ μας έχει μάθει ότι κινείται με πιο συντηρητικούς ρυθμούς. Για εμένα το σημαντικό στοίχημα είναι ότι υπάρχει μια ισορροπία στο παγκόσμιο στερέωμα να μην υπάρχει αδικία, δηλαδή τα εμβόλια δίνονται αναλογικά σε όλες τις χώρες και σε όλους τους πληθυσμούς χωρίς να υπάρχει η λογική να πάρει πρώτα η Αμερική ή πρώτα η Αγγλία, τις αντίστοιχες ποσότητες θα πάρουμε αλλά είναι μια πραγματικότητα που το ζούμε και στα εθνικά μας θέματα αλλά το ζούμε και σε άλλες κατηγορίες πολλές φορές η ΕΕ με τον παράγοντα της ομοφωνίας που λειτουργεί συχνά βρίσκεται κατώτερη των περιστάσεων σε χρονικές αντιδράσεις. Δεν έχει τις ταχύτητες που έχει μια χώρα που έχει μια συγκεκριμένη κυβέρνηση που άμεσα θα πάρει απόφαση αλλά προσπαθούμε να το βελτιώσουμε . Θεωρώ ότι στο κομμάτι που εμβολιασμού τελικά η κεντρική επιλογή της ΕΕ θα αποδειχθεί ότι ήταν η σωστή επιλογή».

Αναφορικά με την κριτική της αντιπολίτευσης στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ανέφερε: «Το φαινόμενο της πανδημίας είναι ένα δυναμικό φαινόμενο, όταν έχεις να κάνεις με ένα δυναμικό φαινόμενο καλείσαι να πάρεις αποφάσεις και εάν η απόφαση δεν Ιανό η ορθότερη θα πρέπει να την αλλάξεις, αυτό κάνει συνεχώς η κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα έχουμε μια αντιπολίτευση η οποία κάνει κριτική λες και αυτό το φαινόμενο να αφορά μόνο την Ελλάδα και βλέπετε ότι πολλές φορές οι ίδιοι είναι θύματα της κριτικής τους. Για παράδειγμα για τη Θεσσαλονίκη, που το έχει πει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός αν εκεί κάτι δεν έχει πάει καλά Ιανό ότι ενδεχομένως έπρεπε πιο πριν να πάρουμε τα αυστηρά μέτρα του lockdown όταν παίρναμε τα μέτρα του lockdown είχαμε μια αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ να μας κατηγορεί ότι οδηγούμε σε οικονομικό μαρασμό τη χώρα, και ότι δήθεν επειδή δεν έχουμε τις κλίνες που απαιτούνται σε ΜΕΘ για αυτό το λόγο πάμε σε lockdown».

«Μόλις η αντιπολίτευση βλέπει ότι η Γερμανία, η χώρα με τις περισσότερες κλίνες ΜΕΘ παγκοσμίως που άνοιξε την αγορά της και ξαφνικά μπαίνει σε lockdown, μας κατηγορεί γιατί δεν κλείσατε τη Θεσσαλονίκη νωρίτερα. Άρα είναι μια αντιπολίτευση που δυστυχώς από τον ανθρώπινο πόνο και την τραγωδία προσπαθεί να έχει κομματικό όφελος. Εμείς λέμε ότι προφανώς στην πανδημία θα υπάρξουν αποφάσεις που θα πρέπει να ανατραπούν διότι αλλάζουν τα δεδομένα , αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι να προσπαθεί να παίρνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γίνεται μέτρα. Όταν αυτά τα μέτρα δεν αποδίδουν ή ήταν στη λανθασμένη κατεύθυνση να τα τροποποιεί άμεσα, με ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού να κινείται η διαδικασία, γιατί το μείζον στην παρούσα φάση είναι όσο το δυνατόν λιγότερη πίεση στον υγειονομικό τομέα. Βεβαίως ότι και να γίνεται σε μια δυναμική κατάσταση αυτό που προσπαθούμε είναι να διορθώνεται και να κριθούμε για αυτό. Η αντιπολίτευση όταν βλέπει ότι υπάρχει οικονομική πίεση βάζει το οικονομικό, όταν βλέπει ότι υγειονομικά τα καταφέρνουμε προσπαθεί να υποβαθμίσει την προσπάθεια που γίνεται», δήλωσε επιπρόσθετα.

Για την πανεπιστημιακή αστυνομία, σημείωσε: «Θα πρέπει να πάψουν τα ελληνικά πανεπιστήμια να είναι άντρο ανομίας, και για να ξεκαθαρίσουμε κατά βάση μιλάω για τα πανεπιστήμια που βρίσκονται εκτός της πανεπιστημιούπολης και χρησιμοποιούντα από διάφορες ομάδες συνήθως εξωπανεπιστημιακούς. Αυτό ήταν σε ένα πρόγραμμα με τη φύλαξη του πανεπιστημίων εκτός, την κατάργηση του ασύλου που έγινε αλλά υπάρχει ένα κενό σημείο σε όλα αυτά. Το κενό σημείο είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει κάποιος που θα επιτηρεί όχι με τη μορφή της παραδοσιακής αστυνομίας αλλά με τη μορφή ενός ανθρώπου που θα μπορεί ενημερώνει το τι γίνεται μέσα άμεσα και αν συμβαίνουν παράνομες πράξεις να μπορεί να ζητάει συνδρομή. Συνεπώς όλο αυτό το πλαίσιο το οποίο μας είπε και η υπουργός ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο και είναι να παρουσιαστεί θελήσαμε με τον συνάδελφο κ. Μπογδάνο να πούμε κάποιες σκέψεις γιατί όταν λέμε πρόβλημα με τα πανεπιστήμια αφορά συγκεκριμένες περιοχές και το κέντρο της Αθήνας είναι από τις περιοχές που και οι πολίτες και όσοι δραστηριοποιούντα στο κέντρο ταλαιπωρούνται».

«Με πολύ καλύτερες συνθήκες είναι αυτή τη στιγμή τα πανεπιστήμια απ’ ότι ήταν όταν τα παραλάβαμε αλλά δεν είναι αρκετή και μόνο η κατάργηση του ασύλου του ασύλου της ανομίας γιατί το άσυλο ιδεών πάντοτε υπήρχε στις δημοκρατίες και δεν χρειαζόταν ιδιαίτερη προστασία, αλλά αυτό το οποίο πρέπει να γίνει τώρα είναι ότι ισχύει σε όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο δηλαδή τα ίδια να φροντίζουν να μην καταστρέφεται η δημόσια περιουσία να γίνει και στα ελληνικά πανεπιστήμια. Θεωρώ να υπάρξουν οι ανακοινώσεις από την κυβέρνηση και ευελπιστώ φεύγοντας από την πανδημία και βγαίνοντας στη νέα πανεπιστημιακή χρονιά από τον Σεπτέμβριο να είμαστε έτοιμοι να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε και αυτό το πρόγραμμα», υπογράμμισε ο ίδιος.