Τον προβληματισμό του για τη συζήτηση αναφορικά με τους εμβολιασμούς αν πρέπει ή όχι να γίνουν εξέφρασε στα Παραπολιτικά 90,1 και τον δημοσιογράφο Παναιώτη Τζένο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Όπως είπε προτεραιότητα έχει η ανθρώπινη ζωή και πρέπει όλοι μας να προστατέψουμε τις ζωές μας και τους ανθρώπους που έχουμε δίπλα μας. 

Σε ότι αφορά τα Fake News, ο κ. Τσιάρας είπε πως οι δικαστικοί λειτουργοί δείχνουν ευαισθησία απέναντι σε τέτοια φαινόμενα που οδηγεί την κοινή γνώμη σε λάθος θέσεις και ζήτησε η αντιμετώπιση της πανδημίας να μην αποτελεί πεδίο μικροπολιτικής.

Ερωτηθείς εάν θα ανοίξουν τα δικαστήρια στις 7 Ιανουαρίου απάντησε πως είμαστε σε στάση αναμονής ενόψει της γνωμοδότησης της επιτροπής των επιδημιολόγων.

Είπε πως συστήσαμε την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και δόθηκαν αρμοδιότητες στο Ελεγκτικό Συνέδριο που κάνει ελέγχους σε δαπάνες.




Αναλυτικά ο κ. Τσιάρας δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 τα εξής:

Θέλω να πιστεύω ότι το 2021 θα είναι μια χρονιά η οποία θα μας φέρει ότι πραγματικά είχαμε σχεδιάσει, ότι επιθυμήσαμε και  ότι είχαμε στο μυαλό μας για το 2020, μιας και το ’20 ήταν μια ανατρεπτική χρονιά όχι μόνο για εμάς στην Ελλάδα αλλά για όλο τον κόσμο.

Αναφορικά με το εμβόλιο και αν τον προβληματίζει ότι η επιτυχία του έχει να κάνει με το γεγονός ότι θα πρέπει να πεισθεί το μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού

 Προφανώς προβληματίζομαι και προβληματίζομαι γιατί έχει αναπτυχθεί ένας διάλογος ή πολύ περισσότερο  έχει ενισχυθεί μια άποψη αμφισβήτησης η οποία  ειδικά αυτή την περίοδο με τα δεδομένα τα οποία υπάρχουν και τα επιστημονικά αλλά και τα επιδημιολογικά  δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Ξέρουμε ότι μεγαλύτερη αξία από οτιδήποτε άλλο έχει η ανθρώπινη ζωή. Με βάση τα επιστημονικά δεδομένα τα εμβόλια είναι ασφαλή, ξέρουμε πολύ καλά ότι έγινε μια υπερπροσπάθεια από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα προκειμένου να βρεθεί το κατάλληλο εμβόλιο  που να αντιμετωπίσει έναν φονικό ιό αλλά από την άλλη πλευρά το κρίσιμο είναι να ζήσουμε στον παρόντα χρόνο.  Δηλαδή ακόμη και μια υποθετική συζήτηση για τυχόν παρενέργειες οι οποίες δεν φαίνονται αυτή τη στιγμή και η οποία συζήτηση μετατίθενται σε ένα μελλοντικό χρόνο προφανώς δεν θα έχει καμία απολύτως αξία αν κάποιος δεν ζει στο μελλοντικό χρόνο. Άρα αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία από οτιδήποτε άλλο είναι να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που βλέπουμε ότι οι επιπτώσεις είναι δραματικές. Το ζήτημα είναι να μπορέσουμε μέσα από μια πολυ συγκεκριμένη και προγραμματισμένη επιλογή, που είναι ο εμβολιασμός, να δημιουργήσουμε τις πραγματικές συνθήκες της προσωπικής μας και κοινωνικής μας ελευθερίας γιατί περί αυτού πρόκειται .

 Πρέπει να καταλάβουν όλοι οι συμπολίτες μας ότι αυτή η συζήτηση η οποία δυστυχώς εξακολουθεί να λαμβάνει ένα πολύ μεγάλο χώρο στο δημόσιο διάλογο και υπάρχει μια άποψη η οποία δυστυχώς καταλαμβάνει ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας πρέπει το συντομότερο δυνατόν να ξεπεραστεί, να αφεθεί στην άκρη προκειμένου να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και να προστατεύσουμε τους ανθρώπους που αγαπάμε, τους ανθρώπους που έχουμε γύρω μας.

Αναφορικά με τα fake news σε σχέση με το εμβόλιο

Οι δικαστικοί λειτουργοί δείχνουν μια μεγάλη ευαισθησία απέναντι σε τέτοιου είδους ζητήματα τα οποία  δυστυχώς δημιουργούν μια πραγματικότητα που παρασύρει και την κοινή γνώμη και την οδηγεί πολλές φορές σε λάθος θέσεις.  Δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είτε από έναν υπερβάλλοντα λάθος ζήλο εξακολουθούν να αναμεταδίδουν μηνύματα τα οποία είναι απολύτως αρνητικά, υπάρχει ακόμα το ποσοστό των ανθρώπων οι οποίοι πιστεύουν ότι είμαστε θύματα μιας παγκόσμιας συνωμοσίας, είναι ζητήματα τα οποία σε μια ελεύθερη κοινωνία ή σε μια δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης και άποψης προφανώς συγκεντρώνουν τη σύμφωνη γνώμη ενός μέρους μιας κοινωνίας. Το ζήτημα όμως είναι το πώς θα δημιουργήσουμε την πραγματική συνθήκη ασφάλειας για τον εαυτό μας και για τους ανθρώπους που έχουμε γύρω μας. Αν δεν καταλάβουμε ότι εδώ υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία προκειμένου να θωρακιστούμε και να μεταθέσουμε σε οποιοδήποτε μελλοντικό χρόνο είτε την όποια αρνητική εξέλιξη που μπορεί να αφορά στη ζωή των ανθρώπων  είτε οτιδήποτε άλλο  νομίζω ότι θα χάσουμε ένα μεγάλο στοίχημα το οποίο αφορά το πώς θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε  αποτελεσματικά την πανδημία αυτή την κρίσιμη περίοδο.  Λυπάμαι που υπάρχουν τέτοιες φωνές

Αναφορικά με την  κριτική για τα εμβόλια  των πολιτικών αρχηγών

Οι πολιτικοί αρχηγοί πρέπει κάποια στιγμή να σταθεροποιηθούν σε μια σοβαρή και πολύ συγκεκριμένη άποψη. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι η ιστορία της δημόσιας υγείας, η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν μπορεί να είναι θέμα ούτε «μικροπολιτικής, μικροκομματικής» συμπεριφοράς ούτε πολύ περισσότερο να δίνει την ευκαιρία εκπομπής λάθος μηνυμάτων προς την κοινωνια. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι με ευθύνη και σοβαρότητα πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλοι κάποια πράγματα. Μη γυρίζουμε ούτε στη θεωρία των «ψεκασμένων», ούτε πολύ περισσότερο σε μια πρακτική που ενδεχομένως  θα δημιουργήσει συνέπειες και αποτελέσματα για τα οποία θα θρηνούμε  για πολλά χρόνια στην υπόλοιπή μας ζωή. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν είναι ούτε αντικείμενο μικροκομματικής αντιπαράθεσης ούτε πολύ περισσότερο μια πραγματικότητα  η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε με την υπεραπλούστευση είτε με τον λαϊκισμό. Είναι  μια πολύ σοβαρή πραγματικότητα, μας αφορά όλους,  είναι ευθύνη όλων μας.

Ερωτηθείς αν θα ανοίξουν  τα δικαστήρια στις 7 Ιανουαρίου

 Όλοι είμαστε σε μια στάση αναμονής, διαβουλευόμαστε, περιμένουμε τα πορίσματα,  τις υποδείξεις της αρμόδιας εθνικής επιτροπής για την αντιμετώπισης του κορονοϊού προκειμένου να κάνουμε τα επόμενα βήματα. Είναι μια οριακή κατάσταση πλην όμως πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι όποιο μέτρο λαμβάνεται, λαμβάνεται πάντα με την πρόνοια ή με το δεδομένο ότι μεγαλύτερη αξία από την ανθρώπινη ζωή δεν μπορούμε να δώσουμε σε τίποτα απολύτως. Περιμένουμε την τελική γνωμοδότηση της αρμόδιας εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης του κορονοϊού προκειμένου να δούμε σε ποια  κατάσταση θα βρεθούμε αμέσως μετά τις 7 Ιανουαρίου.  Είναι ακριβώς στη μέση τα πράγματα. Αυτή τη στιγμή όσο και αν υπάρχει μια σοβαρή επιθυμία και πραγματική ανάγκη να ανοίξουμε τις διαδικασίες και να υπάρχει δυνατότητα ώστε και το κράτος δικαίου να λειτουργεί με όλες του τις εκφάνσεις αλλά πολύ περισσότερο να αντιμετωπιστούν τα όποια ζητήματα ή να ικανοποιηθούν οι οποίες προσδοκίες των ελλήνων πολιτών άλλο τόσο από την άλλη πλευρά ξέρετε ότι τα προβλήματα δεν έχουν πάψει να υπάρχουν, ξέρετε ότι βρισκόμαστε στο πικ της καμπύλης, ξέρετε ότι αν δεν κάνουμε τον εμβολιασμό του επόμενου μήνα ούτως ώστε να είμαστε σε σχετικά ικανοποιητική κατάσταση, κανείς δεν μπορεί αν πει με βεβαιότητα ότι έχουμε ξεπεράσει το μεγάλο κίνδυνο.

Αναφορικά με το αίτημα της αντιπολίτευσης το ελεγκτικό συνέδριο να κάνει ελέγχους για τα κονδύλια για την πανδημία

 Φυσικά και γίνεται. Με τη νέα δικονομία του ελεγκτικού συνεδρίου την οποία ψηφίσαμε τον προηγούμενο Ιούνιο, δώσαμε τη δυνατότητα στα ελεγκτικό συνέδριο να κάνει κάθε είδους ελέγχους σε δαπάνες που αφορούν την ελληνική πολιτεία άρα τέτοιου είδους ζητήματα δυστυχώς είναι ήδη σε μια διαδικασία που δεν επιδέχεται καμία απολύτως αμφισβήτηση και είναι κρίμα πραγματικά διότι η προηγούμενη κυβέρνηση για άλλη μια φορά ως αντιπολίτευση κατάφερε να επιβεβαιώσει τη δική της παρουσία τόσο με μια γενικότερη κριτική όσο και με μια γενικότερη άρνηση που υπήρχε όταν ψηφίζαμε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Δεν υπάρχουν τέτοιου είδους ζητήματα, η διαφάνεια τουλάχιστον για τη γενικότερη πολιτική τοποθέτηση αυτής της κυβέρνησης είναι ένα από τα μείζονα ζητήματα για αυτό ένας από τους πρώτους θεσμούς που συστήσαμε ήταν η εθνική αρχή διαφάνειας, για αυτό και δίνουμε πολλές εξουσιοδοτικές δυνατότητες στο ελεγκτικό συνέδριο προκειμένου  να κάνει κάθε είδους έλεγχο ακόμη και στη Βουλή, ακόμη και σε οποιαδήποτε δαπάνη η οποία υπάρχει και βεβαίως πρέπει να κριθεί για αυτό το λόγο. Αντιλαμβάνεστε ότι όλα αυτά είναι ζητήματα τα οποία αποδεικνύουν ότι για άλλη μια φορά ο κ. Τσίπρας και όλοι αυτοί οι οποίοι  μιλάνε για τη διαφάνεια και υποτίθεται ότι την υποστηρίζουν βρίσκονται ενώπιων μιας πραγματικότητας που να κρούουν ανοιχτές θύρες . Άρα τέτοιου είδους ζητήματα δεν υπάρχουν, μακάρι να υπάρχει εποικοδομητική κριτική κάποια στιγμή από την  πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μακάρι να καταλάβουμε όλοι  ότι με συναίσθηση ευθύνης, με σοβαρότητα και πολύ περισσότερο με την αίσθηση ότι η δικαιοσύνη θα υπάρχει απέναντι σε οποιαδήποτε επιλογή και θα δημιουργεί το αίσθημα ασφάλειας στον Έλληνα πολίτη να πορευτούμε από εδώ και πέρα.