«Στόχος των αλλαγών στα ΑΕΙ είναι η ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών», επεσήμανε η Νίκη Κεραμέως.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η υπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι σκοπός της κυβέρνησης, μέσω των αλλαγών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι η αναβάθμιση των σπουδών και διευκρίνισε ότι η βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια δεν θα είναι ίδια για όλους, αλλά θα ορίζεται από το κάθε ίδρυμα και θα είναι ποσοστό της μέσης επίδοσης των υποψηφίων.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι θα περιοριστεί ο αριθμός των επιλογών των σχολών που θα μπορούν να δηλώσουν οι μαθητές στα μηχανογραφικά τους. «Στόχος είναι οι φοιτητές να κάνουν συνειδητή επιλογή των σπουδών τους», τόνισε η κ. Κεραμέως υπογραμμίζοντας ότι ένα ποσοστό 30% όσων μπαίνουν στα πανεπιστήμια, δεν παίρνει ποτέ πτυχίο.

Αναφορικά με την ασφάλεια στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι θεσπίζεται η ελεγχόμενη είσοδος και συστήνεται ειδική ομάδα η οποία υπάγεται στην ΕΛΑΣ και θα συνεργάζεται με τα όργανα του πανεπιστήμιου.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων κολεγίων από το υπουργείο, και όχι από τον επαγγελματικό φορέα, τόνισε ότι η αναγνώριση θα γίνεται μόνο εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις και η αναγνώριση δεν άφορα τον ακαδημαϊκό τίτλο. Μάλιστα, σημείωσε πως αν θεωρηθεί απαραίτητο, μπορεί ο υποψήφιος να δώσει και εξετάσεις.

Τέλος, αναφορικά με τα σχολεία, η Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι το άνοιγμά τους αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα του υπουργείου και υπογράμμισε ότι το θέμα θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες με την επιτροπή των ειδικών.