Λίγο πριν πέσει η αυλαία αυτής της πολύ δύσκολης χρονιάς για όλους μας, αρχίζει να φαίνεται μια αχτίδα ελπίδας και αισιοδοξίας.

Η ημέρα της έναρξης των εμβολιασμών στην Ελλάδα σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της πανδημίας. Μιας πανδημίας που μας ταλαιπώρησε τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Μιας πανδημίας που ήταν η αιτία να στερηθούμε δουλειές, φίλους, οικογένεια και εν γένει την κοινωνικοποίηση και την ανθρώπινη επαφή. Να στερηθούμε την κανονικότητά μας. Μα πάνω απ’ όλα που κόστισε τη ζωή σε τόσους συμπολίτες μας.

Η αρχή των εμβολιασμών είναι το φως μέσα στο σκοτάδι που όλοι περιμέναμε. Ένα φως που συμβαδίζει με το πνεύμα των ημερών και το φως των εορτών.

Τα εμβόλια έχουν σώσει περισσότερες ζωές από οποιαδήποτε άλλη ανθρώπινη παρέμβαση. Οι οποιοιδήποτε ενδοιασμοί είναι κατανοητοί. Είναι στη φύση του ανθρώπου να εξετάζει, να ερευνά και μετά να αποδέχεται. Η ταχύτητα ανάπτυξης του εμβολίου ήταν μεγάλη όχι γιατί παρακάμφθηκαν κανόνες ασφαλείας, αλλά γιατί μειώθηκε σημαντικά η γραφειοκρατία λόγω του επείγοντος της κατάστασης.

Είναι μια επιστημονική επιτυχία, από την οποία όλοι πρέπει να επωφεληθούμε, διότι ανήκει σε όλους μας. Στα εμβόλια χρωστάμε την αποτελεσματική αντιμετώπιση ή και την εξαφάνιση μολυσματικών νόσων που στο παρελθόν στοίχισαν εκατομμύρια ζωές.

Όπως είχε πει ο Ιπποκράτης «κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν». Αποτελεσματικός εμβολιασμός σημαίνει αποφυγή της νόσησης, με τις σοβαρές και θανατηφόρες επιπτώσεις της.

Εμείς οι ιατροί, οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας και όλη η επιστημονική κοινότητα δείχνουμε άμεσα και έμπρακτα την εμπιστοσύνη μας στο εμβόλιο για τον κορωνοϊό και αυτό από μόνο του αποτελεί μια πειστική παρότρυνση για κάποιον που το αντιμετωπίζει με δυσπιστία.

Μετά από μια μεγάλη διαδρομή με πολλαπλές προκλήσεις, η επιστήμη "απαντά", προσφέροντας στην ανθρωπότητα το "όπλο" απέναντι στην πανδημία. Πρέπει, λοιπόν, τώρα να εμβολιαστούμε για να απολαύσουμε στο άμεσο μέλλον τις αγκαλιές και τις γιορτές που τώρα στερούμαστε.

Με κάθε έναν από εμάς που θα εμβολιάζεται, θα είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο. Με κάθε έναν εμβολιασμό που πραγματοποιείται ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην κανονικότητα.

Το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσουμε τον ιό και να επιστρέψουμε σταδιακά πίσω σε αυτή.
Μέχρι τότε, συνεχίζουμε να προφυλάσσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους και περιμένουμε τη σειρά μας να εμβολιαστούμε.

*Η Μαρία - Αλεξάνδρα Κεφάλα είναι βουλευτής Ιωαννίνων με τη Νέα Δημοκρατία