Δύσκολοι οι τρεις με τέσσερις πρώτοι μήνες του 2021, λόγω της πανδημίας, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Είπε μάλιστα  πως όποια μέτρα ληφθούν θα είναι στοχευμένα και όχι οριζόντια.

Ο κ.Σκυλακάκης ανέφερε πως το υπουργείο συλλέγει στοιχεία για το τι συμβαίνει στις επιχειρήσεις αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι καταστήματα λιανεμπορίου ή εστίασης που έχουν ενοίκιο κινδυνεύουν περισσότερο από εκείνα που δεν έχουν.

Ερωτηθείς πότε θα καταβληθεί το 60% από το ενοίκιο τον Ιανουάριο ο υπουργός απάντησε πως η πλατφόρμα έχει ανοίξει και οι πληρωμές θα καταβληθούν άμεσα.

Αναφορικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή ο κ. Σκυλακάκης  είπε πως τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν θα περιλαμβάνουν τον τρόπο με τον οποίο θα ρυθμιστούν οι υποχρεώσεις.

Σε ερώτηση εάν θα υπάρξει εξατομίκευση και στο θέμα των 120 δόσεων είπε  μάλιστα πως δεν αφήσουμε κανένα εργαλείο που7 να μην χρησιμοποιήσουμε κατά την έξοδο της χώρας από την πανδημία.

Αναφορικά με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως είναι προφανές ότι πρέπει να ληφθεί υπόψιν το γεγονός ότι οι αγορές ήταν περιορισμένες λόγω του lockdown.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Σκυλακάκη στα Παραπολιτικα 90,1

Με αφορμή τον εμβολιασμό του

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Πήρα το σχετικό προγραμματισμό και ακολούθησα τις εντολές, όπως  κανόνισε η επιτροπή εμβολιασμών. Πονάει λίγο το χέρι σου μετά τις πρώτες ώρες στο σημείο του εμβολίου και παρατήρησα  ότι ο ύπνος το βράδυ, που μετρώ τον ύπνο μου,  ήταν πολύ περισσότερος ο βαθύς ύπνος  σαν να αντιμετωπίζει ο οργανισμός σου κάποια ίωση.

Ερωτηθεις πως θα επηρεάσουν τα εμβόλια

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Δεν είναι γνωστό το τι ακριβώς επιρροή θα έχουν τα εμβόλια στον κορονοϊό δηλαδή η ταχύτητα με την οποία θα επιτευχθούν γιατί υπάρχουν δύο μηχανισμοί που εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση. Ο ένας είναι η αποτροπή της σοβαρής ασθένειας που έρχεται από τον εμβολιασμό περισσότερο των ηλικιωμένων κατά κύριο λόγο και μετά έρχεται η συνολική ανοσία της αγέλης που εξαφανίζει τον ιό. Το πρώτο επηρεάζει το σύστημα υγείας, το δεύτερο επηρεάζει όλο τον τρόπο που λειτουργούμε. Εάν μπορέσει ο εμβολιασμός, ιδίως θα παίξει μεγάλο  ρόλο το εμβόλιο της AstraZeneca από το οποίο έχουμε ένα μεγάλο αριθμό παραγγελιών δόσεων, αν αυτό το εμβόλιο μπει στο παιχνίδι μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου τότε είναι εφικτό να έχουμε καλύτερες αντοχές στο σύστημα υγείας και συνεπώς αντί να είναι το καλοκαίρι να είναι τα μέσα της άνοιξης που θα μπορέσουμε να αφήσουμε πίσω την πανδημία. Επίσης πια είναι πεπεισμένοι οι ειδικοί ότι ο ιός έχει μεγάλη επιθετικότητα και αυτό στην Ελλάδα έρχεται αρχές Μαΐου συνεπώς για εμάς το πιο πιθανό σενάριο και αυτό που έχουμε στον προϋπολογισμό, είναι οι τρεις με τέσσερις μήνες του χειμώνα να είναι πολύ δύσκολοι από πλευράς υγειονομικών μέτρων. 

Ερωτηθείς  αν έχουν υπολογίσει τα χρήματα που θα χρειαστούν

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Παίζει μεγάλο ρόλο πόσο θα κρατήσει αυτό το lockdown γιατί καταλαβαίνετε ότι το lockdown καταναλώνει με πολύ μεγάλη ταχύτητα τα χρήματα από μια άλλη πιο συνήθης κατάσταση. Εάν υποθέσουμε ότι κάποια στιγμή μέσα στον Ιανουάριο αρθεί μερικώς το lockdown θα πάμε ομαλά, θα έχουμε μια κάλυψη των πληγμάτων του lockdown  και στη συνέχεια θα πάμε σε πιο εξατομικευμένα μέτρα. Και θα σας δώσω ένα παράδειγμα, υποθέστε ότι έχετε ένα εστιατόριο το οποίο κάνει delivery και έχει καταφέρει να πάρει μεγάλο κομμάτι της αγοράς delivery και έχει κέρδη ή ελάχιστες ζημιές το ’20. Αυτο πρακτικά σημαίνει ότι θα έχει πιθανότατα μια μείωση του τζίρου αλλά επειδή είχε βγάλει κάποιους εργαζομένους σε αναστολή δεν έχει πραγματικό κίνδυνο εκεί πρέπει να εξοικονομήσουμε πόρους για να πάμε να βοηθήσουμε το διπλανό εστιατόριο που από την φύση αυτών που σερβίρει, υπάρχουν εστιατόρια που σερβίρουν πράγματα που δεν τρώγονται καλά στο delivery,  έχει πληγεί περισσότερο. Ούτε ο ένας έχει καμιά μαγική ικανότητα ούτε ο άλλος φταίει αλλά εμείς πρέπει να βοηθήσουμε  αυτόν που οι θέσεις εργασίας κινδυνεύουν.

ΔΗΜ: Άρα λέτε ότι δεν θα είναι οριζόντια, θα είναι στοχευμένα τα μέτρα

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Ακριβώς. Λέγαμε παλιά μια έκφραση «να φτουρήσει  το πράγμα».

Ερωτηθείς πως θα μετρηθεί το ποσοστό των επιχειρήσεων που θα πρέπει να βοηθηθούν

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Υπάρχει μια αντίφαση στην χρήση των μέτρων που γίνονται με τρόπο μαζικό, με πλατφόρμες που είναι και ο μόνος τρόπος να υπάρξουν, αν περιμέναμε χωρίς πλατφόρμες  και χωρίς αυτοματοποιημένους αλγόριθμούς να δώσουμε χρήματα σε 440 χιλιαδες επιχειρήσεις μέσω επισκέψεων στις ΔΟΥ και ελέγχων των παραστατικών τους θα τα δίναμε τον άλλο αιώνα. Εμείς μαζεύουμε όλο και περισσότερα στοιχεία για το τι συμβαίνει στις επιχειρήσεις, αυτοματοποιημένα στοιχεία, και σε ορισμένες περιπτώσεις κάνουμε και κάποιες επιλογές που είναι αναγκαστικές αλλά αποτελεσματικές. Για παράδειγμα τα καταστήματα του λιανεμπορίου ή της εστίασης ή γενικότερα της μικρής επιχειρηματικότητας  που έχουν ενοίκιο κινδυνεύουν περισσότερο από αυτά που δεν έχουν, συνεπώς κάναμε ισχυρή παρέμβαση στα ενοίκια.

Αυτή είναι μια εξατομικευμένη παρέμβαση γιατί αφαιρει αυτούς που δεν έχουν ενοίκιο, τέτοιου είδους εργαλεία θα χρησιμοποιήσουμε και άλλα και θα τα δείτε καθώς θα μπαίνουμε στην εξειδίκευση των μέτρων  κάποια στιγμή από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι τον Μάρτιο ανάλογα με το πώς θα πηγαίνει η πανδημία. Ένα άλλο εργαλείο είναι ότι ως τώρα κοιτάμε το τζίρο,  έκανε η ευρωπαϊκή επιτροπή έναν κανονισμό που λεει «κοιτάξτε και τις δαπάνες». Θα υπάρξει ένα εργαλείο που θα  χρησιμοποιήσει τις δαπάνες ως κύριο στοιχείο και όχι την απώλεια τζίρου.  Θα πάμε με μια ποικιλία εργαλείων  έτσι ώστε να πιάσουμε την απίστευτη ποικιλομορφία που έχει μια οικονομία, ειδικά η ελληνική οικονομία με τις πάρα πολλές μικρές επιχειρήσεις.

Ερωτηθείς πότε θα κατατεθεί το 60% του ενοικίου του Ιανουαρίου

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Η πλατφόρμα έχει ανοίξει, έχουνε κάποιες μέρες οι άνθρωποι να μπουν να κάνουν τις αιτήσεις και θα την κλείσουμε μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα και πριν την κλείσουμε θα ξεκινήσουμε πληρωμές.

Αναφορικά με  την επιστρεπτέα προκαταβολή

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε θα περιλαμβάνουν και τον τρόπο που θα ρυθμιστούν οι υποχρεώσεις. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, θα πω μόνο ότι και εδώ θα αναζητήσουμε την εξατομίκευση γιατί περιλαμβάνονται σε αυτούς που ζητούν να ρυθμιστούν υποχρεώσεις και άνθρωποι που ενδεχομένως δεν ζητούν να ρυθμιστούν οι υποχρεώσεις για λόγους πανδημίας αλλά γιατι ακολουθούν στρατηγικά ένα μοντέλο που είναι υπαρκτό στην οικονομία μας που λεει «κρύβω κάποια έσοδα, έχω μονίμως υποχρεώσεις και χρησιμοποιώ την επιχειρηματικότητα σαν ένα εργαλείο τελείως άλλο από τα συνήθη». Οι λεγόμενοι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Ιστορικά υπάρχει μια συνήθεια στη χώρα μας να αντιμετωπίζουμε το κράτος σαν μια εχθρική οντότητα και να λύνουμε μονίμως με μεγάλη ικανότητα, την εξίσωση πως θα του αποσπάσουμε χρήματα, συνεπώς χρειάζεται προσοχή αλλά είναι σαφές ότι το θέμα των ρυθμίσεων είναι από τα πιο σημαντικά εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιηθούν απλώς ξαναλέω οτιδήποτε ειναι οριζόντιο, τελείως γενικό, έχει εγγενώς μια αδικία και μια σπατάλη πόρων που μας είναι πολύτιμοι στη φάση αυτή που έχουμε μια τεράστια πίεση στα δημόσια οικονομικά. 

Ερωτηθείς αν θα υπάρχει εξατομίκευση στο θέμα των ρυθμίσεων 

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες αλλά γενικότερα δεν θα αφήσουμε κανένα εργαλείο που να μην χρησιμοποιήσουμε σε αυτή τη φάση όταν θα φτάσουμε στη φάση της εξόδου από την πανδημία. Ακριβώς γιατί χρειαζόμαστε λόγω της ποικιλομορφίας να αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία. Άλλοι θα έχουνε πρόβλημα ρευστότητας άλλοι θα έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας, κάνεις άλλα εργαλεία για αυτόν που έχει πρόβλημα ρευστότητας, και άλλοι θα έχουν πρόβλημα ρευστότητα  που μπορούν να το λύσουν τραπεζικά και άλλοι δεν θα μπορούν να το λύσουν τραπεζικά... Να σας δώσω ένα παράδειγμα, κάποιος έχει υποχρεώσεις ανοιχτές και έχει πάρει ένα δάνειο από αυτά τα δάνεια που δόθηκαν και έχει αυξήσει τις καταθέσεις στην τράπεζα γιατί να πας να κάνεις γενικευμένη ρύθμιση και να δώσεις 120 δόσεις σε αυτόν.

Αναφορικά με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Φέτος ήταν μια ανώμαλη χρονιά από πλευράς δυνατότητας κατανάλωσης, είναι προφανές ότι αυτό πρέπει πολύ σοβαρά να ληφθεί υπ’ όψιν σε αυτό το μέτρο. Επίσης ήταν μια χρονιά μαζικής στροφής στις ηλεκτρονικές συναλλαγές , θα πρέπει να μετρήσουμε πρώτα να δούμε τι ακριβώς  έχει συμβεί και αφού μετρήσουμε θα ανακοινώσουμε τις πολιτικές μας για αυτό το μέτρο αλλά δεν είναι η ώρα του.  Έχουμε το χρόνο να μετρήσουμε πολύ προσεκτικά τι έχει συμβεί για να μην αδικηθεί κανένας.

Ερωτηθείς αν υπάρχει σενάριο και για  ένα τρίτο  lockdown

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Σε αυτή την πανδημία θυμόμαστε την αγγλική ρήση «ποτέ μη λες ποτέ». Το συνεχές άνοιγμα και κλείσιμο περιέχει πολύ μεγάλα κόστη τόσο σε ότι αφορά την πραγματική λειτουργία, ξαναπαίρνω αποθέματα, ξανανοίγω και τα λοιπά όσο και στην ψυχολογία της οικονομίας. Η δική μου ευχή θα ήταν να αποφύγουμε τη λογική του ακορντεόν, έχει πολύ μεγάλο κόστος αυτό.