Για την μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδος μέσω του ΟΟΣΑ, στον οποία θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές, μίλησε η πρώην υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου στο ραδιόφωνο του ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Ειδικότερα, η κ. Διαμαντοπούλου σημείωσε πως είναι μια χρονιά αλλαγών για τον ΟΟΣΑ, αλλά και για την χώρα μας. «Στα μέσα Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ και στις 9 Μαρτίου θα υπάρχει ο νέος επικεφαλής του Οργανισμού», δήλωσε στα  Παραπολιτικά 90,1 η πρώην υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου.

Παράλληλα, ανέφερε πως δίνεται η δυνατότητα η Ελλάδα να παρουσιάσει τα θετικά της στοιχεία. Τόνισε πως η προβολή της για την χώρα είναι θετική και αισιόδοξη για το 2021 λέγοντας ότι σημαντικές μεταρρυθμίσεις θα γίνουν μέσα στη νέα χρονιά.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Άννας Διαμαντοπούλου στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με την υποψηφιότητά της για τη θέση του ΓΓ του ΟΟΣΑ
, η κ. Διαμαντοπούλου σημείωσε: «Η διαδικασία αυτή είναι σε εξέλιξη από τον Σεπτέμβριο, τώρα είμαστε στη δεύτερη φάση. Ολοκληρώνω τις συζητήσεις μου με υπουργείο Εξωτερικών και υπουργεία Οικονομικών σε 37 χώρες και μέσα Ιανουαρίου θα έχουμε τα αποτελέσματα του πρώτου κύκλου. Δηλαδή είναι ο πρώτος γύρος σιγά-σιγά θα φεύγουν υποψήφιοι, μετά θα γίνει δεύτερος, τρίτος, τέταρτος μέχρι να φτάσουμε το Μάρτιο σε έναν υποψήφιο. Το σημαντικό σε αυτούς τους οργανισμούς είναι ότι δεν γίνεται με πλειοψηφία θα πρέπει να υπάρχει τελικό konsensus δηλαδή θα πρέπει να συμφωνήσουν όλοι σε έναν. Ομοφωνία απόλυτη. Η ημερομηνία για το νέο ΓΓ του ΟΟΣΑ είναι 9 Μαρτίου».

«Είναι και για μένα μια πάρα πολύ μεγάλη εμπειρία αλλά και μια δυνατότητα σε αυτές τις 37 χώρες να παρουσιάσω και την Ελλάδα πέρα από τα στερεότυπα που υπάρχουν. Γιατί είναι αλήθεια ότι βρίσκω μπροστά μου το στερεότυπο της χώρας που είχε την οικονομική κρίση, που κινδύνευσε να χρεοκοπήσει, που είχε προβλήματα που αυτά είναι αλήθεια δεν είναι πράγματα που μπορώ να τα αρνηθώ αλλά έχουμε και πολλά άλλα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δηλαδή η Ελλάδα είναι μια χώρα που έκανε πάρα πολλές μεταρρυθμίσεις, που το πολιτικό της δυναμικό είναι πάρα πολύ έμπειρο και σε κρίσεις και μεταρρυθμίσεις και λοιπά αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα ανοιχτή, είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ιδιόκτητο εθνικό στόλο στον κόσμο, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε κάθε σημείο του πλανήτη. Ή τη διασπορά μας δηλαδή στην Αυστραλία, στη Νέα Ζηλανδία, στην Αμερική, στον Καναδά οι Ελληνες είναι κυρίαρχες ομάδες δηλαδή τους βρίσκεις παντού σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αυτό προσπαθώ να δώσω δηλαδή από τη μια υποστηρίζεις την προσωπική υποψηφιότητα με τα χαρακτηριστικά και από την άλλη την εθνική προέλευση. Νομίζω ότι μας δίνεται η δυνατότητα να παρουσιάσουμε μια Ελλάδα με τα πολύ θετικά της στοιχεία τα οποία τα ξεχνάμε πολλές φορές», διευκρίνισε η ίδια.

Για την Ελλάδα, η πρώην υπουργός ανέφερε: «Η αλήθεια είναι ότι στους διεθνείς πίνακες έχουμε σοβαρά προβλήματα, και έχουμε προβλήματα σε όλους τους δείκτες και τα στερεότυπα υπάρχουν. Τα στερεότυπα χτίζονται με χρόνο και αποτυχίες και γκρεμίζονται με χρόνο και επιτυχίες. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια μεταστροφή δηλαδή υπάρχει μια αίσθηση ότι ναι αυτή η χώρα είχε προβλήματα όμως κάτι συμβαίνει και συμβαίνει και αλλάζει. Δηλαδή το θέμα των επενδύσεων και της Volkwagen και της Google έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση σε παγκόσμιο επίπεδο, εμείς σε αυτά δεν δίνουμε τόση σημασία αλλά η ιστορία ότι πάμε να κάνουμε το πρώτο νησί με πράσινη ενέργεια που είναι ένα παγκόσμιο πείραμα, που επενδύει μια πάρα πολύ μεγάλη πολυεθνική δείχνουν ότι σε αυτή τη χώρα κάτι αλλάζει, ότι οι παγκόσμιοι επενδυτές την κοιτούν με ένα ενδιαφέρον. Νομίζω ότι όλο αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια παρά το δράμα που είχαμε με την πανδημία και με τις κρίσεις μας τις εθνικές δείξαμε και διαχειριστική ικανότητα και μετριοπάθεια. Δηλαδή για να σταθείς στη διεθνή σκηνή και να γίνεις αποδεκτός πρέπει να είσαι πιστός σε αρχές αλλά να είσαι μετριοπαθής και νομίζω ότι αυτά τα δείξαμε άρα υπάρχει μια αλλαγή».

Ερωτηθείσα ποια είναι η πρόβλεψή της για τη χώρα το 2021, η κ. Διαμαντοπούλου απάντησε: «Η εμπειρία μου από την πολιτική μου διαδρομή και από τα 8 χρόνια που έχω σε think tank σε πανεπιστήμια που έχω λάβει μέρος σε διεθνείς συναντήσεις που να βλέπουμε τις προβλέψεις της επόμενης τριακονταετίας κλπ με κάνει να είμαι δύσκολή στις προβλέψεις αλλά να μπορώ να κάνω προβολές. Η προβολή για τη χώρα είναι θετική και αισιόδοξη πρώτον λόγω του εμβολίου, δεύτερον έχουμε τους πόρους που τόσα χρόνια λέμε ότι μας χρειάζονται πόροι για να κάνουμε το νέο ξεκίνημα, και θέλω να πιστεύω ότι οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες ξέρουμε πολύ καλά ποιες είναι, οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν αμέσως και οι οποίες καθυστέρησαν ότι θα γίνουν μέσα στο 2021 και μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν τη χώρα στα δύο μεγάλα λιμάνια του 21ου αιώνα που είναι η ψηφιακή μεταρρύθμιση και η κλιματική αλλαγή όποια χώρα μπει στην πρωτοπορία αυτών νομίζω ότι θα είναι και η χώρα που θα μπορέσει να κατακτήσει το μέλλον».

Ερωτηθείσα αν αισθάνεται «σιδηρά κυρία», απάντησε: «Βεβαίως έχω περάσει διά πυρός και σιδήρου, η πολιτική σου δίνει μεγάλη εμπειρία και πάρα πολλές φορές σε κάνει σκληρό που χρειάζεται για να περάσεις τα διάφορα. Όμως μετά από όλα αυτά και μετά από την απόσταση των 8 χρόνων που για μένα ήταν πολύ ευεργετική, είμαι πια ένας απολύτως κανονικός άνθρωπος με τα καλά μου και τα κακά μου, να κλαίω, να έχω αγώνα, να παλεύω με πάθος για αυτά που πιστεύω δηλαδή νομίζω ότι πια είμαι στην ωριμότητά μου ένας πολύ κανονικός άνθρωπος».