Ένα σημείο-κλειδί του πρώτου μεγάλου ανασχηματισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ένα από τα πολιτικά εγχειρήματα που κρύβεται πίσω από αυτή: Αυτό δεν είναι το «στρίψιμο» προς τα δεξιά, όπως πολλοί έσπευσαν να ερμηνεύσουν «πατώντας» πάνω στην υπουργοποίηση του Μάκη Βορίδη, που …ήταν ήδη υπουργός.

Πρόκειται για την απόπειρα «άλωσης» της Αριστεράς και συγκεκριμένα της ατζέντας που επί δεκαετίες είχε προτάξει και είχε υποστηρίξει, ενώ συνεχίζει να τη θεωρεί προνομιακό της χώρο. Πως θα επιχειρήσει να το πράξει αυτό η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας; Με πολιτικές που σηματοδοτούν οι νέες θέσεις υφυπουργών που δημιουργήθηκαν. Οι θέσεις αυτές αντιστοιχούν σε προτάγματα που έχει η σοσιαλδημοκρατία σήμερα σε όλο σχεδόν τον δυτικό κόσμο: Πολιτικές για την οικογένεια, για τον σύγχρονο πολιτισμό, ανθρώπινα δικαιώματα, ένταξη μεταναστών, κ.ά.

Έτσι, στο νέο κυβερνητικό σχήμα προστέθηκε θέση υφυπουργού Δημογραφικής Πολιτικής & Οικογένειας, η οποία δόθηκε στη Μαρία Συρεγγέλα, καθώς ο πρωθυπουργός εκτίμησε θετικά το έργο που έχει κάνει ως Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Έτερος γενικός γραμματέας που αναβαθμίστηκε σε υφυπουργό είναι ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, με άλλο ένα ενδιαφέρον για κεντροδεξιά κυβέρνηση χαρτοφυλάκιο, αυτό του Σύγχρονου Πολιτισμού – όπως ενδιαφέρον είναι ότι επί κεντροδεξιάς κυβέρνησης γίνεται για πρώτη φορά υφυπουργός ένας πολιτικός που έχει δηλώσει ότι είναι ομοφυλόφιλος.

Σε άλλο ένα πεδίο παραδοσιακής άσκησης πολιτικής από την Αριστερά, αυτό των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, δημιουργήθηκε επίσης ξεχωριστό χαρτοφυλάκιο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, που το αναλαμβάνει ως υφυπουργός ο δικηγόρος και βουλευτής Δυτικής Αττικής Γιώργος Κώτσηρας.

Υφυπουργός με αρμοδιότητα την ένταξη προσφύγων και μεταναστών ορίστηκε στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με τη Σοφία Βούλτεψη να αναλαμβάνει το δύσκολο και σύνθετο απαιτητικό έργο.

Το πιο κρίσιμο βέβαια στην προσπάθεια της ΝΔ να «καρπωθεί» την παραδοσιακή ατζέντα - και τους ψηφοφόρους - της Αριστεράς είναι όχι μόνο η «ταμπέλα», που είναι το πρώτο βήμα, αλλά ο σχεδιασμός και η υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών στους τομείς αυτούς, κάτι που μένει να φανεί στην πράξη τους επόμενους μήνες.