Πλεύρης στα Παραπολιτικά 90,1: Ανοησία το αίτημα Τσίπρα η ΕΕ να αγοράσει την πατέντα των εμβολίων -Για ακόμη μία φορά λαϊκίζει
«Το Φεβρουάριο θα μπούμε στους ρυθμούς των εμβολιασμών που θέλουμε» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης.
Ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως «τους επόμενους μήνες θα τρέχει το εμβολιαστικό πλαίσιο, θα υπάρχουν τα πρώτα ουσιαστικά αποτελέσματα από τους εμβολιασμούς και η οικονομία θα συνεχίσει όπως κάνει κάνει σήμερα».
Την ίδια στιγμή χαρακτήρισε «ανοησία το αίτημα Τσίπρα, οι χώρες – κράτη να αγοράσουν την πατέντα των εμβολίων ώστε οι χώρες της ΕΕ να παράγουν το εμβόλιο». Παράλληλα κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι για άλλη μια φορά προσπαθεί να λαϊκίσει.
Παράλληλα σημείωσε πως »ο πολιτικός σε περίοδο διαχείρισης της πανδημίας δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος», ενώ ανέφερε πως «ο πρωθυπουργός έχει πει πως όπου έχουν γίνει λάθη προσπαθούμε να τα διορθώσουμε».
Ακόμη ανέφερε πως οι αποφάσεις λαμβάνονται στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας.
Μεταξύ άλλων ο κ. Πλεύρης δήλωσε πως «η ΕΕ πρέπει να εμείνει στην τήρηση της συμφωνίας που έχει κάνει για τα εμβόλια και όχι κράτη – μέλη να κάνουν χωριστές διαφωνίες για την προμήθεια επιπλέον εμβολίων».
Επιπρόσθετα σημείωσε πως «η κυβέρνηση παρακολουθεί την πανδημία και με βάση της εξέλιξη της κινείται στην οικονομία» και πρόσθεσε πως «εάν έρθει το τρίτο κύμα αυτό θα πρέπει να γίνει όσο πιο αργά γίνεται».
Ακόμη υπογράμμισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που δημιουργήθηκε μέσα στην ανωμαλία των πολιτικών ανακατατάξεων».
Τέλος τόνισε πως «ο Τσίπρας και το εσωτερικό του δεν μπορούν να κάνουν ένα κανονικό κόμμα και ποντάρουν στην ανωμαλία», λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ για να υπάρχει επιδιώκει την ανωμαλία».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Θάνου Πλεύρη στα Παραπολιτικά 90,1:
Για το ρυθμό των εμβολιασμών, ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ σημείωσε: «Το ’21 μπαίνουν και άλλα εμβόλια ήδη από τις 20 Ιανουαρίου περιμένουμε ότι θα αυξηθεί κατά πολύ ο εμβολιασμός και το Φεβρουάριο θα μπούμε πια στους ρυθμούς τους οποίους θέλουμε. Μακάρι να μπορούσαμε να είχαμε περισσότερες ποσότητες ως ΕΕ νωρίτερα, όλος ο κόσμος αυτή τη στιγμή αναζητά εμβόλια, αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι πλέον έχουμε φτάσει στο σημείο που θέλουμε, μακάρι να επιταχυνθεί περισσότερο η διαδικασία».
«Καταλαβαίνω ότι η υπομονή του κόσμου, όπως και όλων μας , έχει φτάσει στα όριά της και πάει να εξαντληθεί αλλά από την άλλη πλευρά είναι η πρώτη φορά σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας που έχουμε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα. Ξέρουμε ότι τους επόμενους 2-3 μήνες θα τρέχει κανονικά όλο το εμβολιαστικό πλαίσιο, θα λειτουργεί όσο μπορεί να λειτουργεί η οικονομία και θα έχουμε τα πρώτα ουσιαστικά αποτελέσματα από τον κόσμο που έχει εμβολιαστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για την κριτική της αντιπολίτευσης, ο κ. Πλεύρης σημείωσε: «Η αντιπολίτευση κάνει συγκεκριμένες προβλέψεις και προτάσεις οι οποίες είναι εκτός λογικής. Δεν θα απαντήσω εγώ στον κ. Τσίπρα για την ανοησία την οποία είπε, και χρησιμοποιώ τον όρο διότι πλέον έχει βγει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Φαρμοκοβιομηχανίας. Προσπαθεί και σε αυτό το κομμάτι να λαϊκίσει ο κ. Τσίπρας γιατί δεν είναι δυνατόν οι πρώην υπουργοί υγείας να μην του έχουν εξηγήσει τι γίνεται. Έρχεται και λεει, και ακούγεται πολύ λογικό στον κόσμο γιατί αυτή η «κακή» εταιρεία που βρήκε το εμβόλιο δεν δίνει την πατέντα για να βγει παντού, και έρχεται ο πρόεδρος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και μας λεει ότι και την πατέντα να είχαμε για να κάνουμε το εμβόλιο δεν υπάρχουν υποδομές στα εργοστάσια φαρμάκου διότι πρόκειται για ειδική διαδικασία εμβολίου και θα χρειαζόταν ένας χρόνος. Η Pfizer και η AstraZeneca μακάρι να βρίσκανε 1.000 εργοστάσια για να κάνουν παραγωγή γιατί κέρδος θα είχανε και αυτές οι εταιρείες άμα δεκαπλασίαζαν την παραγωγή τους... δεν υπάρχουν τα εργοστάσια σε παγκόσμιο επίπεδο και δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχουν καθόλου».
«Σεβόμαστε τους νεκρούς, σεβόμαστε τις οικογένειες που έχουν διασωληνωμένους ανθρώπους αλλά από την άλλη πλευρά να έρχεται και να κατηγορεί μια χώρα που ακόμα και στη δεύτερή της φάση βρίσκεται σε καλύτερα επίπεδα από χώρες με πολύ καλύτερο υγειονομικό σύστημα αυτό είναι προκλητικό απέναντι στο λαό που δοκιμάζεται», δήλωσε επιπρόσθετα.
Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από τη διαχείριση της πανδημίας, απάντησε: «Ο πολιτικός σε καιρό διαχείρισης μιας πανδημίας δεν μπορεί να είναι ποτέ ευχαριστημένος. Όταν αυτή τη στιγμή υπάρχουν άνθρωποι που ταλαιπωρούνται και όταν αυτή τη στιγμή πρέπει να παίρνονται συνεχώς αποφάσεις αν πεις ποτέ ότι είσαι ευχαριστημένος δεν θα κάνεις σωστά τη δουλειά σου. Αντιθέτως όπου έχουνε γίνει λάθη προσπαθούμε άμεσα και γρήγορα να διορθώσουμε τα λάθη. Είμαστε ευχαριστημένοι από την προσπάθεια την οποία γίνεται αλλά καταλαβαίνουμε ότι έχουμε και ένα υγειονομικό κομμάτι που πρέπει να διαχειριστούμε πάρα πολύ δύσκολο γιατί ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος ενδεχομένως να είναι και κορύφωση, βάση εννοώ των μηνών ότι είναι μήνες με μεγάλο κρύο και με μεγάλο ιικό φορτίο και από άλλες ιώσεις».
«Επίσης και σε οικονομικό πεδίο η κυβέρνηση έχει σταθεί δίπλα αυτή τη στιγμή μιλάμε για ανθρώπους που τους πληρώνεται το 80% του ενοικίου αλλά με το δίκιο τους οι άνθρωποι θα που ότι και το 100% να πληρώσετε το θέμα είναι εγώ πως θα ζήσω. Έχουμε βάλει όλο τον κόσμο σε αναστολή αλλά στη ζυγαριά δημόσια υγεία και οικονομία έχουμε επιλέξει με ένα ξεκάθαρο τρόπο ότι οι αποφάσεις θα κλείνουν προ τη δημόσια υγεία. Και από εκεί και πέρα προφανώς στην ολοκλήρωση της πανδημίας, πέρα από τα μέτρα που έχει πάρει και η κυβέρνηση αλλά και τα πακέτα που έχουν βγει από την ΕΕ, φαντάζομαι ότι όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία θα γίνει και ένας πιο ξεκάθαρος διάλογος στο κομμάτι της ΕΕ πως θα διαχειριστούμε τις συνέπειες της κρίσης», πρόσθεσε.
«Γιατί όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η κρίση της πανδημίας, αυτές οι πληγές σε όλες τις οικονομίες του κόσμου σίγουρα θα θέλουνε παγκόσμιες και κεντρικές λύσεις. Στην παρούσα όμως φάση όσο μπορουμε να στηρίξουμε στηρίζουμε και κυρίως προσπαθούμε να διαχειριστούμε το υγειονομικό κομμάτι για να μη θρηνήσουμε περισσότερα θύματα», διευκρίνισε ο ίδιος.
Αναφορικά τις πληροφορίες που θέλουν τη Γερμανία να έχει κάνει διμερείς συμφωνίες για την απόκτηση περισσότερων εμβολιαστικών δόσεων, ανέφερε: «Οποιαδήποτε χώρα, αν αυτό αφορά και τη Γερμανία ... στην πραγματικότητα δείχνει μια συμπεριφορά τελείως απέναντι στις αρχές και τις αξίες της Ένωσης. Αυτή τη στιγμή υπήρχαν δύο δυνατότητες ή αυτό που συνέβη στο Η1Ν1 όπου το κάθε κράτος μπορούσε να πάει να διαπραγματευτεί μόνο του ή αυτό που κατά την άποψή μου σωστά αποφασίστηκε ότι είμαστε μια ένωση , μπορούμε να διαπραγματευτούμε καλύτερα και θα παίρνουμε αναλογικά εμβόλια. Αυτό από τη στιγμή που το αποφασίσαμε θα πρέπει να το τηρήσουμε τα κράτη μέλη μέχρι τέλους και οποιαδήποτε χώρα πάει να το σπάσει να δεχτεί κυρώσεις».
«Η απόφαση είναι να μην πηγαίνουμε σε διμερείς συμφωνίες. Αν η Γερμανία έχει κάνει διμερείς συμφωνίες θα πρέπει να έχει κυρώσεις από την ΕΕ. Λέμε να τηρηθεί αυτό το οποίο γίνεται στη ΕΕ και μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί στην πρώτη φάση όλος πληθυσμός αλλά και στη δεύτερη φάση σίγουρα οι ευάλωτες ομάδες και αυτοί που πραγματικά κινδυνεύουν. Πρέπει να εμμείνουμε στην τήρηση της συμφωνίας διαφορετικά να λέγαμε εξαρχής ότι κύριοι θέλουμε να διαπραγματευτούμε μόνοι μας και να πηγαίναμε να βρούμε μόνοι μας τα 20 εκατομμύρια δόσεις αν τα βρίσκαμε», υπογράμμισε ο ίδιος.
Για το τρίτο κύμα της πανδημίας, σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή αναγκαστικά παρακολουθούμε την πανδημία, με τους όρους της πανδημίας προφανώς θα είναι και οι αποφάσεις για τη λειτουργία της οικονομίας. Αν έρθει το τρίτο κύμα στην Ελλάδα και στόχος μας είναι να έρθει όσο το δυνατόν πιο αργά για να έχει και τις λιγότερες δυνατές συνέπειες. Αν έρθει το τρίτο κύμα στην Ελλάδα και έχουμε τα νούμερα που έχουμε στο δεύτερο κύμα ή χειρότερα προφανώς θα πρέπει να πάμε σε πιο αυστηρά μέτρα. Άρα το σημαντικό είναι, για να μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία, όσο μπορούμε περισσότερο να τηρούμε τα μέτρα».
Ερωτηθείς αν υπάρχουν ομοιότητες του κινήματος των αγανακτισμένων και τους εισβολείς στο Καπιτώλιο, απάντησε: «Υπάρχουν εκλεγμένες κυβερνήσεις που υλοποιούν πολιτικές, ο λαός εκφράζεται μέσα από τις εκλογές και προφανώς ο λαός μπορεί να γίνει και να διαμαρτύρεται. Μέχρι εκεί είναι ανεκτά, όταν κάποιος όπως έγινε και με τους αγανακτισμένους, δεν λεω ότι έγινε συνολικά από τον κόσμο που βγαινει και διαμαρτυρόταν αλλά όταν υπήρξαν φορές αμφισβήτησης της εκλεγμένης εξουσίας, αυτοί που φώναζαν ''να καεί να καεί'' ή αυτοί που λέγανε ότι «η χούντα δεν τέλειωσε το ‘73 και θα τη ρίξουμε εμείς τώρα... Ναι αυτός ο κόσμος που ήθελε να αποστερήσει από τη νόμιμα εκλεγμένη εξουσία να κυβερνήσει δεν έχει καμία διαφορά με αυτούς που μπήκαν. Και αν οι αστυνομικοί τότε, εκείνες τις ημέρες, επεδείκνυαν τη συμπεριφορά που επέδειξαν οι αστυνομικοί στο Καπιτώλιο θα είχε μπει κόσμος μέσα και θα είχε καταστρέψει τη Βουλή».
«Η διαμαρτυρία είναι συνταγματικό ιερό δικαίωμα του λαού αλλά στο όνομα του λαού μιλάνε μόνο όσοι εκλέγονται, έτσι λειτουργούν οι δημοκρατίες. Αυτοί που νομίζουν ότι έχουν ένα δίκιο, γιατί έτσι νόμιζαν και αυτοί που μπήκαν στο Καπιτώλιο, έτσι νομίζανε και αυτοί εδώ πέρα ότι μέσα βρίσκονταν προδότες που ψηφίζουν μνημόνια και «θα μπω μέσα να καταστρέψω τη Βουλή», δεν διέφερε σε τίποτα και βλέπετε ότι μέχρι και τώρα δυσκολεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ να καταδικάσει...», ανέφερε μεταξύ άλλων.
ΔΗΜ. Έχει ευθύνη ο ΣΥΡΙΖΑ για αυτά που περιγράφετε
«Ο ΣΥΡΙΖΑ προφανέστατα είναι ένα κόμμα το οποίο δημιουργήθηκε μέσα στην ανωμαλία των πολιτικών καταστάσεων, ουδέποτε ένα τέτοιο κόμμα με αρχές και αξίες δεν θα έπρεπε εξουσία στον κόσμο και θα ήταν ένα κόμμα του 3-4% και για αυτό το λόγο βλέπετε ότι ακόμα και σήμερα επειδή δεν μπορεί ο κ. Τσίπρας και το εσωτερικό του να κάνουν ένα κανονικό κεντροαριστερό κόμμα ποντάρουν πάλι στην ανωμαλία. Στην ανωμαλία για να ανέβουνε όταν γινόταν ο χαμός και βρίζαν τις εκλεγμένες κυβερνήσεις και προπηλάκιζαν βουλευτές, μαζί τους προπηλάκιζαν, στους ίδιους χώρους βρίσκονταν. Στην ανωμαλία όταν κυβέρνησαν στοχοποιώντας δημοσιογράφους, παρακολουθώντας δημοσιογράφους, στοχοποιώντας πολιτικούς αντιπάλους και θέλοντας να ποδηγετήσουν ΜΜΕ και Δικαιοσύνη. Και ακόμα και τώρα στην πραγματικότητα χρησιμοποιούν την πανδημία, και αυτό είναι κατάντημα του ΣΥΡΙΖΑ, όχι για να φέρει προτάσεις να βρούμε μια λύση αλλά για να πει ότι έχουμε μια κυβέρνηση που όπως έχουν πει βουλευτές του ότι σκοτώνει κόσμο. Σε ομαλότητα ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν έχει προτάσεις δεν θα μπορούσε ποτέ να υπάρχει», απάντησε ο κ. Πλεύρης.
ΔΗΜ: Άρα λέτε ότι επιδιώκει την ανωμαλία ο ΣΥΡΙΖΑ για να υπάρχει;
«Ναι προφανώς, επιδιώκει την ανωμαλία για να υπάρχει. Όχι ότι αναγκαστικά την προκαλεί, όχι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ με τους αγανακτισμένους θα έμπαινε μέσα στη Βουλή να προπηλακίσει κόσμο αλλά ότι ανεχόταν και έβλεπε αυτές τις καταστάσεις και τις χάιδευε, τις ανεχόταν και τις χάιδευε διότι η ύπαρξη του δεν μπορεί να στηριχτεί σε μια κανονικότητα λειτουργίας της χώρας πρέπει πάντοτε να φαντάζεται καταστάσεις ανώμαλα πολιτικά. Αυτό έκανε και στη διάρκεια που κυβερνούσε, κυβερνούσε και στοχοποιούσε πολιτικούς αντιπάλους για να τους κλείσει στη φυλακή», τόνισε.
«Αυτή είναι η λειτουργία δυστυχώς του ΣΥΡΙΖΑ και για αυτό βλέπετε ότι ακόμα και τώρα δεν έχει το σθένος να γυρίσει και να πει ότι ναι, στην πλατεία ναι υπήρχε κόσμος που δικαίως διαμαρτυρόταν αλλά υπήρχε και κόσμος που είχε αντιδημοκρατικά αισθήματα που ήθελε να μπει να καταλύσει το κοινοβούλιο. Ακόμα και τώρα υπερασπίζεται αυτό που γινόταν τότε», κατέληξε.
Ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως «τους επόμενους μήνες θα τρέχει το εμβολιαστικό πλαίσιο, θα υπάρχουν τα πρώτα ουσιαστικά αποτελέσματα από τους εμβολιασμούς και η οικονομία θα συνεχίσει όπως κάνει κάνει σήμερα».
Την ίδια στιγμή χαρακτήρισε «ανοησία το αίτημα Τσίπρα, οι χώρες – κράτη να αγοράσουν την πατέντα των εμβολίων ώστε οι χώρες της ΕΕ να παράγουν το εμβόλιο». Παράλληλα κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι για άλλη μια φορά προσπαθεί να λαϊκίσει.
Παράλληλα σημείωσε πως »ο πολιτικός σε περίοδο διαχείρισης της πανδημίας δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος», ενώ ανέφερε πως «ο πρωθυπουργός έχει πει πως όπου έχουν γίνει λάθη προσπαθούμε να τα διορθώσουμε».
Ακόμη ανέφερε πως οι αποφάσεις λαμβάνονται στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας.
Μεταξύ άλλων ο κ. Πλεύρης δήλωσε πως «η ΕΕ πρέπει να εμείνει στην τήρηση της συμφωνίας που έχει κάνει για τα εμβόλια και όχι κράτη – μέλη να κάνουν χωριστές διαφωνίες για την προμήθεια επιπλέον εμβολίων».
Επιπρόσθετα σημείωσε πως «η κυβέρνηση παρακολουθεί την πανδημία και με βάση της εξέλιξη της κινείται στην οικονομία» και πρόσθεσε πως «εάν έρθει το τρίτο κύμα αυτό θα πρέπει να γίνει όσο πιο αργά γίνεται».
Ακόμη υπογράμμισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που δημιουργήθηκε μέσα στην ανωμαλία των πολιτικών ανακατατάξεων».
Τέλος τόνισε πως «ο Τσίπρας και το εσωτερικό του δεν μπορούν να κάνουν ένα κανονικό κόμμα και ποντάρουν στην ανωμαλία», λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ για να υπάρχει επιδιώκει την ανωμαλία».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Θάνου Πλεύρη στα Παραπολιτικά 90,1:
Για το ρυθμό των εμβολιασμών, ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ σημείωσε: «Το ’21 μπαίνουν και άλλα εμβόλια ήδη από τις 20 Ιανουαρίου περιμένουμε ότι θα αυξηθεί κατά πολύ ο εμβολιασμός και το Φεβρουάριο θα μπούμε πια στους ρυθμούς τους οποίους θέλουμε. Μακάρι να μπορούσαμε να είχαμε περισσότερες ποσότητες ως ΕΕ νωρίτερα, όλος ο κόσμος αυτή τη στιγμή αναζητά εμβόλια, αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι πλέον έχουμε φτάσει στο σημείο που θέλουμε, μακάρι να επιταχυνθεί περισσότερο η διαδικασία».
«Καταλαβαίνω ότι η υπομονή του κόσμου, όπως και όλων μας , έχει φτάσει στα όριά της και πάει να εξαντληθεί αλλά από την άλλη πλευρά είναι η πρώτη φορά σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας που έχουμε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα. Ξέρουμε ότι τους επόμενους 2-3 μήνες θα τρέχει κανονικά όλο το εμβολιαστικό πλαίσιο, θα λειτουργεί όσο μπορεί να λειτουργεί η οικονομία και θα έχουμε τα πρώτα ουσιαστικά αποτελέσματα από τον κόσμο που έχει εμβολιαστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για την κριτική της αντιπολίτευσης, ο κ. Πλεύρης σημείωσε: «Η αντιπολίτευση κάνει συγκεκριμένες προβλέψεις και προτάσεις οι οποίες είναι εκτός λογικής. Δεν θα απαντήσω εγώ στον κ. Τσίπρα για την ανοησία την οποία είπε, και χρησιμοποιώ τον όρο διότι πλέον έχει βγει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Φαρμοκοβιομηχανίας. Προσπαθεί και σε αυτό το κομμάτι να λαϊκίσει ο κ. Τσίπρας γιατί δεν είναι δυνατόν οι πρώην υπουργοί υγείας να μην του έχουν εξηγήσει τι γίνεται. Έρχεται και λεει, και ακούγεται πολύ λογικό στον κόσμο γιατί αυτή η «κακή» εταιρεία που βρήκε το εμβόλιο δεν δίνει την πατέντα για να βγει παντού, και έρχεται ο πρόεδρος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και μας λεει ότι και την πατέντα να είχαμε για να κάνουμε το εμβόλιο δεν υπάρχουν υποδομές στα εργοστάσια φαρμάκου διότι πρόκειται για ειδική διαδικασία εμβολίου και θα χρειαζόταν ένας χρόνος. Η Pfizer και η AstraZeneca μακάρι να βρίσκανε 1.000 εργοστάσια για να κάνουν παραγωγή γιατί κέρδος θα είχανε και αυτές οι εταιρείες άμα δεκαπλασίαζαν την παραγωγή τους... δεν υπάρχουν τα εργοστάσια σε παγκόσμιο επίπεδο και δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχουν καθόλου».
«Σεβόμαστε τους νεκρούς, σεβόμαστε τις οικογένειες που έχουν διασωληνωμένους ανθρώπους αλλά από την άλλη πλευρά να έρχεται και να κατηγορεί μια χώρα που ακόμα και στη δεύτερή της φάση βρίσκεται σε καλύτερα επίπεδα από χώρες με πολύ καλύτερο υγειονομικό σύστημα αυτό είναι προκλητικό απέναντι στο λαό που δοκιμάζεται», δήλωσε επιπρόσθετα.
Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από τη διαχείριση της πανδημίας, απάντησε: «Ο πολιτικός σε καιρό διαχείρισης μιας πανδημίας δεν μπορεί να είναι ποτέ ευχαριστημένος. Όταν αυτή τη στιγμή υπάρχουν άνθρωποι που ταλαιπωρούνται και όταν αυτή τη στιγμή πρέπει να παίρνονται συνεχώς αποφάσεις αν πεις ποτέ ότι είσαι ευχαριστημένος δεν θα κάνεις σωστά τη δουλειά σου. Αντιθέτως όπου έχουνε γίνει λάθη προσπαθούμε άμεσα και γρήγορα να διορθώσουμε τα λάθη. Είμαστε ευχαριστημένοι από την προσπάθεια την οποία γίνεται αλλά καταλαβαίνουμε ότι έχουμε και ένα υγειονομικό κομμάτι που πρέπει να διαχειριστούμε πάρα πολύ δύσκολο γιατί ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος ενδεχομένως να είναι και κορύφωση, βάση εννοώ των μηνών ότι είναι μήνες με μεγάλο κρύο και με μεγάλο ιικό φορτίο και από άλλες ιώσεις».
«Επίσης και σε οικονομικό πεδίο η κυβέρνηση έχει σταθεί δίπλα αυτή τη στιγμή μιλάμε για ανθρώπους που τους πληρώνεται το 80% του ενοικίου αλλά με το δίκιο τους οι άνθρωποι θα που ότι και το 100% να πληρώσετε το θέμα είναι εγώ πως θα ζήσω. Έχουμε βάλει όλο τον κόσμο σε αναστολή αλλά στη ζυγαριά δημόσια υγεία και οικονομία έχουμε επιλέξει με ένα ξεκάθαρο τρόπο ότι οι αποφάσεις θα κλείνουν προ τη δημόσια υγεία. Και από εκεί και πέρα προφανώς στην ολοκλήρωση της πανδημίας, πέρα από τα μέτρα που έχει πάρει και η κυβέρνηση αλλά και τα πακέτα που έχουν βγει από την ΕΕ, φαντάζομαι ότι όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία θα γίνει και ένας πιο ξεκάθαρος διάλογος στο κομμάτι της ΕΕ πως θα διαχειριστούμε τις συνέπειες της κρίσης», πρόσθεσε.
«Γιατί όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η κρίση της πανδημίας, αυτές οι πληγές σε όλες τις οικονομίες του κόσμου σίγουρα θα θέλουνε παγκόσμιες και κεντρικές λύσεις. Στην παρούσα όμως φάση όσο μπορουμε να στηρίξουμε στηρίζουμε και κυρίως προσπαθούμε να διαχειριστούμε το υγειονομικό κομμάτι για να μη θρηνήσουμε περισσότερα θύματα», διευκρίνισε ο ίδιος.
Αναφορικά τις πληροφορίες που θέλουν τη Γερμανία να έχει κάνει διμερείς συμφωνίες για την απόκτηση περισσότερων εμβολιαστικών δόσεων, ανέφερε: «Οποιαδήποτε χώρα, αν αυτό αφορά και τη Γερμανία ... στην πραγματικότητα δείχνει μια συμπεριφορά τελείως απέναντι στις αρχές και τις αξίες της Ένωσης. Αυτή τη στιγμή υπήρχαν δύο δυνατότητες ή αυτό που συνέβη στο Η1Ν1 όπου το κάθε κράτος μπορούσε να πάει να διαπραγματευτεί μόνο του ή αυτό που κατά την άποψή μου σωστά αποφασίστηκε ότι είμαστε μια ένωση , μπορούμε να διαπραγματευτούμε καλύτερα και θα παίρνουμε αναλογικά εμβόλια. Αυτό από τη στιγμή που το αποφασίσαμε θα πρέπει να το τηρήσουμε τα κράτη μέλη μέχρι τέλους και οποιαδήποτε χώρα πάει να το σπάσει να δεχτεί κυρώσεις».
«Η απόφαση είναι να μην πηγαίνουμε σε διμερείς συμφωνίες. Αν η Γερμανία έχει κάνει διμερείς συμφωνίες θα πρέπει να έχει κυρώσεις από την ΕΕ. Λέμε να τηρηθεί αυτό το οποίο γίνεται στη ΕΕ και μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί στην πρώτη φάση όλος πληθυσμός αλλά και στη δεύτερη φάση σίγουρα οι ευάλωτες ομάδες και αυτοί που πραγματικά κινδυνεύουν. Πρέπει να εμμείνουμε στην τήρηση της συμφωνίας διαφορετικά να λέγαμε εξαρχής ότι κύριοι θέλουμε να διαπραγματευτούμε μόνοι μας και να πηγαίναμε να βρούμε μόνοι μας τα 20 εκατομμύρια δόσεις αν τα βρίσκαμε», υπογράμμισε ο ίδιος.
Για το τρίτο κύμα της πανδημίας, σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή αναγκαστικά παρακολουθούμε την πανδημία, με τους όρους της πανδημίας προφανώς θα είναι και οι αποφάσεις για τη λειτουργία της οικονομίας. Αν έρθει το τρίτο κύμα στην Ελλάδα και στόχος μας είναι να έρθει όσο το δυνατόν πιο αργά για να έχει και τις λιγότερες δυνατές συνέπειες. Αν έρθει το τρίτο κύμα στην Ελλάδα και έχουμε τα νούμερα που έχουμε στο δεύτερο κύμα ή χειρότερα προφανώς θα πρέπει να πάμε σε πιο αυστηρά μέτρα. Άρα το σημαντικό είναι, για να μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία, όσο μπορούμε περισσότερο να τηρούμε τα μέτρα».
Ερωτηθείς αν υπάρχουν ομοιότητες του κινήματος των αγανακτισμένων και τους εισβολείς στο Καπιτώλιο, απάντησε: «Υπάρχουν εκλεγμένες κυβερνήσεις που υλοποιούν πολιτικές, ο λαός εκφράζεται μέσα από τις εκλογές και προφανώς ο λαός μπορεί να γίνει και να διαμαρτύρεται. Μέχρι εκεί είναι ανεκτά, όταν κάποιος όπως έγινε και με τους αγανακτισμένους, δεν λεω ότι έγινε συνολικά από τον κόσμο που βγαινει και διαμαρτυρόταν αλλά όταν υπήρξαν φορές αμφισβήτησης της εκλεγμένης εξουσίας, αυτοί που φώναζαν ''να καεί να καεί'' ή αυτοί που λέγανε ότι «η χούντα δεν τέλειωσε το ‘73 και θα τη ρίξουμε εμείς τώρα... Ναι αυτός ο κόσμος που ήθελε να αποστερήσει από τη νόμιμα εκλεγμένη εξουσία να κυβερνήσει δεν έχει καμία διαφορά με αυτούς που μπήκαν. Και αν οι αστυνομικοί τότε, εκείνες τις ημέρες, επεδείκνυαν τη συμπεριφορά που επέδειξαν οι αστυνομικοί στο Καπιτώλιο θα είχε μπει κόσμος μέσα και θα είχε καταστρέψει τη Βουλή».
«Η διαμαρτυρία είναι συνταγματικό ιερό δικαίωμα του λαού αλλά στο όνομα του λαού μιλάνε μόνο όσοι εκλέγονται, έτσι λειτουργούν οι δημοκρατίες. Αυτοί που νομίζουν ότι έχουν ένα δίκιο, γιατί έτσι νόμιζαν και αυτοί που μπήκαν στο Καπιτώλιο, έτσι νομίζανε και αυτοί εδώ πέρα ότι μέσα βρίσκονταν προδότες που ψηφίζουν μνημόνια και «θα μπω μέσα να καταστρέψω τη Βουλή», δεν διέφερε σε τίποτα και βλέπετε ότι μέχρι και τώρα δυσκολεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ να καταδικάσει...», ανέφερε μεταξύ άλλων.
ΔΗΜ. Έχει ευθύνη ο ΣΥΡΙΖΑ για αυτά που περιγράφετε
«Ο ΣΥΡΙΖΑ προφανέστατα είναι ένα κόμμα το οποίο δημιουργήθηκε μέσα στην ανωμαλία των πολιτικών καταστάσεων, ουδέποτε ένα τέτοιο κόμμα με αρχές και αξίες δεν θα έπρεπε εξουσία στον κόσμο και θα ήταν ένα κόμμα του 3-4% και για αυτό το λόγο βλέπετε ότι ακόμα και σήμερα επειδή δεν μπορεί ο κ. Τσίπρας και το εσωτερικό του να κάνουν ένα κανονικό κεντροαριστερό κόμμα ποντάρουν πάλι στην ανωμαλία. Στην ανωμαλία για να ανέβουνε όταν γινόταν ο χαμός και βρίζαν τις εκλεγμένες κυβερνήσεις και προπηλάκιζαν βουλευτές, μαζί τους προπηλάκιζαν, στους ίδιους χώρους βρίσκονταν. Στην ανωμαλία όταν κυβέρνησαν στοχοποιώντας δημοσιογράφους, παρακολουθώντας δημοσιογράφους, στοχοποιώντας πολιτικούς αντιπάλους και θέλοντας να ποδηγετήσουν ΜΜΕ και Δικαιοσύνη. Και ακόμα και τώρα στην πραγματικότητα χρησιμοποιούν την πανδημία, και αυτό είναι κατάντημα του ΣΥΡΙΖΑ, όχι για να φέρει προτάσεις να βρούμε μια λύση αλλά για να πει ότι έχουμε μια κυβέρνηση που όπως έχουν πει βουλευτές του ότι σκοτώνει κόσμο. Σε ομαλότητα ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν έχει προτάσεις δεν θα μπορούσε ποτέ να υπάρχει», απάντησε ο κ. Πλεύρης.
ΔΗΜ: Άρα λέτε ότι επιδιώκει την ανωμαλία ο ΣΥΡΙΖΑ για να υπάρχει;
«Ναι προφανώς, επιδιώκει την ανωμαλία για να υπάρχει. Όχι ότι αναγκαστικά την προκαλεί, όχι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ με τους αγανακτισμένους θα έμπαινε μέσα στη Βουλή να προπηλακίσει κόσμο αλλά ότι ανεχόταν και έβλεπε αυτές τις καταστάσεις και τις χάιδευε, τις ανεχόταν και τις χάιδευε διότι η ύπαρξη του δεν μπορεί να στηριχτεί σε μια κανονικότητα λειτουργίας της χώρας πρέπει πάντοτε να φαντάζεται καταστάσεις ανώμαλα πολιτικά. Αυτό έκανε και στη διάρκεια που κυβερνούσε, κυβερνούσε και στοχοποιούσε πολιτικούς αντιπάλους για να τους κλείσει στη φυλακή», τόνισε.
«Αυτή είναι η λειτουργία δυστυχώς του ΣΥΡΙΖΑ και για αυτό βλέπετε ότι ακόμα και τώρα δεν έχει το σθένος να γυρίσει και να πει ότι ναι, στην πλατεία ναι υπήρχε κόσμος που δικαίως διαμαρτυρόταν αλλά υπήρχε και κόσμος που είχε αντιδημοκρατικά αισθήματα που ήθελε να μπει να καταλύσει το κοινοβούλιο. Ακόμα και τώρα υπερασπίζεται αυτό που γινόταν τότε», κατέληξε.