«Η πίεση από το lockdown οδήγησε αρκετούς σε χρήση ουσιών», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας Ζωή Ράπτη, σημειώνοντας ότι «υπάρχουν προγράμματα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, όπως η τηλεφωνική γραμμή 10306».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Ζωής Ράπτη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με την αύξηση των ουσιών στα λύματα, η υφυπουργός Υγείας σημείωσε: «Ένα τμήμα συμπολιτών μας οι οποίοι υφίστανται μεγάλη πίεση από το lockdown, όλο το προηγούμενο διάστημα έκανε χρήση ουσιών. Στο υπουργείο εκείνο το οποίο κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε και ενισχύουμε τους συμπολίτες μας αυτούς με προγράμματα τα οποία λειτουργούμε. Πέραν της τηλεφωνικής γραμμής που λειτουργεί σε 24ωρη βάση, της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης , το γνωστό 10306 όπου είναι ένας δίαυλος δωρεάν επικοινωνίας ο οποίος ενημερώνει τους πολίτες και δίνει συμβουλές από ειδικούς καθώς συνεργαζόμαστε με την Α πανεπιστημιακή κλινική του Αιγινήτειου νοσοκομείου αλλά και την Ομοσπονδία ΑΡΓΩ και το Χαμόγελο του Παιδιού».

«Πέρα αυτού όμως είναι και τα προγράμματα με τα οποία δίνουμε τη δυνατότητα, αν κάποιος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο ή βρίσκεται σε περιορισμό κατ’ οίκον να έχει μια ψυχολογική υποστήριξη μέσω tablet και να μιλήσει με τους ειδικούς εφόσον χρειάζεται αυτή τη βοήθεια αλλά παρέχουμε και στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων τη δυνατότητα να μιλήσουν με ψυχολόγους», διευκρίνισε η ίδια.

Ερωτηθείσα αν έχει αυξηθεί οι κλήσεις στη γραμμή υποστήριξης 10306, η κ. Ράπτη απάντησε: «Υπήρχε μεγάλη αύξηση στις τηλεφωνικές κλήσεις από τον Σεπτέμβριο και μετά, αυτή η αύξηση κορυφώθηκε στο δεύτερο lockdown, διπλασιάστηκαν οι κλήσεις. Σήμερα αυτή η γραμμή έχει λάβει πάνω από 120 χιλιάδες κλήσεις σε μια περίοδο ουσιαστικά 5 μηνών. Αυτές οι κλήσεις αφορούν κυρίως συμπολίτες μας που αισθάνονται άγχος μήπως κολλήσουν οι ίδιοι κορονοϊό ή μήπως κολλήσουν τους δικούς τους ανθρώπους, αισθάνονται όμως και θλίψη, ειδικά οι υπερήλικες, για το γεγονός ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να δουν τα παιδιά τους, δεν έχουν τη δυνατότητα να δουν τους οικείους τους και ζουν απομονωμένοι».

«Επίσης αυτή η γραμμή δείχνει ότι οι γυναίκες αισθάνονται μια μεγαλύτερη επιβάρυνση σε ποσοστό γύρω στο 46% σε σχέση με τους άνδρες οι οποίοι αισθάνονται αυτό σε ποσοστό 35%. Οι γυναίκες βιώνουν την πανδημία και το lockdown πολύ πιο έντονα απ ότι οι άνδρες», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Είναι δεδομένο ότι παγκοσμίως η ψυχική υγεία θα αποτελέσει έναν πυλώνα δημόσιας υγείας. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση και από τον ΠΟΥ για την αντιμετώπιση των ανθρώπων οι οποίοι θα αισθανθούν αυτό το ψυχικό βάρος και το επόμενο διάστημα. Η πανδημία δυστυχώς έχει επιφέρει και θα επιφέρει περαιτέρω ψυχολογική πίεση και αυτό είναι κάτι το οποίο και εμείς το αξιολογούμε προκειμένου να έχουμε αύξηση στον προϋπολογισμό μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε ήδη λάβει από τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε στη Βουλή μια αύξηση της τάξης του 62% για τα δαπάνες ενίσχυσης των κέντρων ψυχικής υγείας ακριβώς για να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας. Και από το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο περιμένουμε εντός του 2021 να συνεισφέρει στη δημόσια υγεία και από εκεί έχουμε υποβάλει αιτήματα ούτως ώστε να τύχουμε οικονομικής ενίσχυσης για την στήριξη των δομών μας», κατέληξε.