Μπορεί τώρα ο Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας την απόφαση της Ολυμπιονίκη, Σοφίας Μπεκατώρου, η οποία μίλησε για την σεξουαλική κακοποίηση που δέχθηκε στο παρελθόν, να δήλωσε πως «όταν μία γυναίκα μιλάει είναι σπουδαίο», εκφράζοντας την συμπαράστασή του στην Ελληνίδα αθλήτρια, ωστόσο στο πρόσφατο παρελθόν, σε μία αντίστοιχη περίπτωση δεν είχε δείξει την ίδια ευαισθησία. Αντίθετα, όπως είχε καταγγείλει και η ΝΔ είχε επιδιώξει «να συγκαλύψει τις σεξουαλικές επιθέσεις του τότε πρέσβη της Βενεζουέλας κατά τεσσάρων υπαλλήλων της πρεσβείας».

Υπόθεση Ραμόν Γκονζάλες

Για όσους δεν θυμούνται, το 2016 είχε ξεσπάσει σάλος με τις απίστευτες καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση πέντε γυναικών από τον πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας στην Αθήνα. Ανάμεσα στα θύματά του, μάλιστα, ήταν και κόρη πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι αποκαλύψεις είχαν προκαλέσει την παρέμβαση της ΝΔ. Ο Φρανγκλίν Ραμόν Γκονζάλες, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, παρενοχλούσε σεξουαλικά, κατά την 8μηνη παραμονή του στην Αθήνα (το 2013), πέντε υπαλλήλους της πρεσβείας, όπως κατήγγειλαν οι ίδιες.

Επιστολή-ντροπή Τσίπρα σε Μαδούρο

Τότε είχε γίνει γνωστό ότι το 2013 υπήρξε και παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα για να συγκαλυφθεί η υπόθεση. Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, σε επιστολή προς τον νεοεκλεγέντα τότε πρόεδρο της χώρας Νικολά Μαδούρο, με ημερομηνία τον Μάρτιο του 2013, ο Αλέξης Τσίπρας, ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, γνώριζε για τις καταγγελίες εργαζομένων στην πρεσβεία κατά του πρέσβη της Βενεζουέλας, αλλά επιθυμούσε το θέμα να λυθεί σε χαμηλούς τόνους. «Εφιστώ την προσοχή σου σε ένα ευαίσθητο θέμα στο οποίο περιμένω τη συμβολή σου και την παρέμβασή σου με τον καλύτερο τρόπο, το ήδη γνωστό σε εσάς ζήτημα που έχει προκύψει με τον νέο πρέσβη στην Αθήνα. Μέχρι στιγμής το προσωπικό της πρεσβείας έχει επιδείξει πολιτική ωριμότητα και δεν θα λάβει μέτρα εντός Ελλάδας, που θα δημοσιοποιούσαν το πρόβλημα, γεγονός που θα το εκμεταλλεύονταν στο έπακρο τα συστημικά μέσα ενημέρωσης για να βλάψουν την Αριστερά τόσο στη Βενεζουέλα όσο και στην Ελλάδα», είχε αναφέρει ο κ. Τσίπρας. Ένα χρόνο μετά, καταπέλτης ήταν το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη για τις σεξουαλικές επιθέσεις που δέχθηκαν εργαζόμενες στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα το 2013.

Πόρισμα καταπέλτης από Συνήγορο του Πολίτη

Όπως είχε αποκαλύψει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, στο ρεπορτάζ του Ιάσονα Πιπίνη, ο Συνήγορος του Πολίτη στο πόρισμα του αναγνώρισε ότι ο πρώην πρέσβης της Βενεζουέλας Φρανκλίν Γκονζάλες παρενοχλούσε σεξουαλικά εργαζόμενες της πρεσβείας και συνέδεε άμεσα την απόλυση τους (δυο χρόνια μετά) με την καταγγελία που είχαν κάνει στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας εναντίον του πρέσβη, σημειώνοντας μάλιστα πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως η απόλυση είναι άκυρη ως καταχρηστική «διότι ασκήθηκε για λόγους εκδίκησης». Μάλιστα αναφερόταν αναλυτικά και στον ρόλο που έπαιξε ο κ. Τσίπρας με την παρέμβαση του στον πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Όπως αποκαλύπτεται στο πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, ο Ροδρίγο Τσάβες Σαμούδιο, πρέσβης της Βενεζουέλας στη Γερμανία εκείνη την περίοδο, «ήρθε στην Ελλάδα από τη Γερμανία και συναντήθηκε με πολιτικά πρόσωπα προερχόμενα από τον χώρο της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ) για το ζήτημα των σεξουαλικών παρενοχλήσεων. Σύμφωνα με την κατάθεση του κ. Ροδρίγο Τσάβες Σαμούδιο κατά την συνάντηση αυτή του δόθηκε επιστολή απευθυνόμενη προς τον πρόεδρο της Βενεζουέλας κύριο Μαδούρο με φερόμενη ημερομηνία Φεβρουαρίου 2013 και φερόμενο αποστολέα τον κ. Τσίπρα».

Το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη αναφέρει ότι «με την επιστολή αυτή φαίνεται να ζητείται η παρέμβαση του Προέδρου Μαδούρο για την επίλυση του ήδη γνωστού στον κύριο Μαδούρο ζητήματος της σεξουαλικής παρενόχλησης των εργαζομένων γυναικών στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα από τον τότε πρέσβη κύριο Φρανκλίν Ραμόν Γκονζάλες».

Δικαίωση θύματος το 2019

Τελικά το 2019, σύμφωνα και μετά δημοσιεύματα της εποχής, το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας δικαίωσε ένα από τα θύματα (με τα αρχικά Ξ.Μ.) του πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας, για την ηθική βλάβη που υπέστη από την εκδικητική απόλυση αλλά και για τις οφειλές υπερωριών που δεν έλαβε ποτέ. Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι υπήρξαν συστηματικές σεξουαλικές επιθέσεις από τον Γκονζάλες σε εργαζόμενες, και μάλιστα κάνει λόγο για «φέρεσθαι δημοσίου λειτουργού της χώρας του, που είναι αντίθετο προς κάθε έννοια ανδρικής αξιοπρέπειας, χωρίς ίχνος σεβασμού της αξίας της γυναίκας, εκμεταλλευόμενος το αξίωμά του». Αυτός είναι και ο λόγος, σύμφωνα με το δικαστήριο, που η απόλυσή της κρίθηκε «καταχρηστική» συνδέοντάς τη με λόγους εκδίκησης, όπως ανέφερε, επειδή η υπάλληλος είχε καταγγείλει στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας τις σεξουαλικές επιθέσεις.

«Η δικαστική απόφαση που δικαιώνει πρώην υπάλληλο της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Αθήνα, αναγνωρίζοντας ότι απολύθηκε εκδικητικά επειδή κατήγγειλε τις σεξουαλικές επιθέσεις που δεχόταν από τον πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας, αποτελεί άλλη μια απόδειξη της απύθμενης υποκρισίας του κ. Τσίπρα που τις τελευταίες μέρες δεν μπορεί πια να κρυφτεί», τόνισε τότε σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

«Και αυτό γιατί, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, η δικαστική απόφαση αναφέρει ότι ο κ. Τσίπρας είχε επιδιώξει με επιστολή του προς τον Νικολάς Μαδούρο το 2013 να συγκαλύψει τις σεξουαλικές επιθέσεις του τότε πρέσβη της Βενεζουέλας κατά τεσσάρων υπαλλήλων της πρεσβείας, προκειμένου να μην πληγεί πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ που διεκδικούσε τότε την εξουσία. Μάλιστα, ενώ οι τέσσερις γυναίκες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δέχονταν ισχυρές πιέσεις από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να μην καταγγείλουν στις ελληνικές αρχές το σκάνδαλο μέχρι να απομακρυνθεί "αθόρυβα" ο πρέσβης, ο κ. Τσίπρας είχε το θράσος στην επιστολή του να χαρακτηρίσει "πολιτική ωριμότητα" τη στάση τους», κατέληγε η Πειραιώς.