Την έναρξη της δεύτερης φάσης του εμβολιασμού «κηρύσσει» ουσιαστικά σήμερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Δευτέρας.

Ο πρωθυπουργός εμβολιάστηκε στο νοσοκομείο «Αττικόν» λίγο μετά τις 09:00, 21 μέρες ακριβώς αφού εμβολιάστηκε για πρώτη φορά, κατά την ημέρα έναρξης των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού στη χώρα μας.


5224764
5224766
5224765
5224767
5224770
5224772
5224773
5224780
5224782

Επισημαίνεται ότι κατά την πρώτη ημέρα έναρξης των εμβολιασμών του γενικού πληθυσμού, είχαν κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστούν 3.777 ηλικιωμένοι, ενώ δεν προσήλθαν οι 733, ίσως λόγω της κακοκαιρίας.

Πρώτα στους υγειονομικούς

Η πρώτη φάση περιελάμβανε τους υγειονομικούς (γιατροί, νοσηλευτές, κ.ά.) και ορισμένα ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, ο αριθμός των οποίων τελικά περιορίστηκε μετά τις αρχικές αντιδράσεις. Και για τους υγειονομικούς, σήμερα ξεκινά η διαδικασία για τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Η δεύτερη φάση του εμβολιασμού, που ξεκίνησε το Σάββατο και από σήμερα μπαίνει σε κανονικό ρυθμό, περιλαμβάνει όλους τους πολίτες άνω των 85 ετών. Ο συνολικός αριθμός τους υπολογίζεται σε περίπου 500.000, αλλά ενδέχεται να είναι μικρότερος λόγω διπλοεγγραφών, μη καταχωρίσεων θανάτων σε παρελθόντα έτη και για άλλες αιτίες. Μόλις ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός τους, εντός των προσεχών εβδομάδων, θα ανοίξει η πλατφόρμα και για τους πολίτες άνω των 80, δηλαδή στις ηλικίες μεταξύ 80 και 84 ετών.

Πρόεδρος Κομισιόν: Μέχρι την Χίο

Μέσα σε αυτές τις τρεις πρώτες εβδομάδες, συνολικά 79.744 εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί, ενώ στόχος είναι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου να έχουν ξεπεράσει τις 200.000. Την πρόοδο της διαδικασίας εμβολιασμού στη χώρα χαιρέτισε χθες και η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Η πρόεδρος της Κομισιόν, με ανάρτησή της στο twitter, σημείωσε πως «ο εμβολιασμός έχει ξεκινήσει…και φτάνει μέχρι τα ελληνικά νησιά! Στη Σύρο, τη Ρόδο και τη Χίο, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας λαμβάνουν το εμβόλιο για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους».

Πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σήμερα, παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα συμμετέχει στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών που είχαν διαχειριστεί το πρώτο κύμα του κορονοϊού με επιτυχία. Εκεί αναμένεται να αναλύσει την πρότασή του να θεσμοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση πιστοποιητικό εμβολιασμού, για την «διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί κατά του COVID-19». Αναμένεται επίσης να αξιοποιήσει τη συμμετοχή του στην ομάδα αυτή, καθώς και την συνεδρίαση αργότερα της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, για να ολοκληρώσει την «αντεπίθεση» που ξεκίνησε την Παρασκευή στη Βουλή σχετικά με την κριτική που έχει δεχθεί από την αντιπολίτευση για τη διαχείριση της πανδημίας και την εμβολιαστική διαδικασία. Στην τηλεδιάσκεψη του Covid Management Group θα συμμετέχουν επίσης ο Καγκελάριος της Αυστρίας Sebastian Kurz, η πρωθυπουργός της Δανίας Μette Frederiksen, η πρωθυπουργός της Νορβηγίας Erna Solberg, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Andrej Babis, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Scott Morrison και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu.