Η πολιτική ανέλιξη του την τελευταία διετία ήταν ταχεία: Έπειτα από απουσία αρκετών, το 2019 επανήλθε, ως βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και πάλι. Λίγες ημέρες αργότερα ορίστηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέα Δημοκρατίας και στον τελευταίο ανασχηματισμό, ήταν ο μόνος από τους 11 βουλευτές που μπήκαν στο κυβερνητικό σχήμ, ο οποίος πήρε τη θέση του υπουργού.

Ποιες είναι οι πρώτες σας βασικές προτεραιότητες ως υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων;


Εργαζόµαστε πυρετωδώς, ενηµερωνόµαστε και επικαιροποιούµε τον βασικό µας σχεδιασµό για την υλοποίηση των δεσµεύσεων της κυβέρνησης. Θα συνεχίσουµε µε την ίδια µεθοδικότητα, σοβαρότητα και αποτελεσµατικότητα. Η χρονική στιγµή είναι κρίσιµη. Αντιµετωπίζουµε µια πρωτοφανή πανδηµική κρίση, που έχει απορρυθµίσει όλη την παραγωγική και εµπορική αλυσίδα. Η πρώτιστη, λοιπόν, προτεραιότητα είναι η στήριξη του συνόλου του αγροτικού κόσµου. Παράλληλα, στο επόµενο διάστηµα θα λάβουµε σηµαντικές στρατηγικές αποφάσεις που θα δεσµεύσουν πόρους και θα καθορίσουν την εξέλιξη των κλάδων της αγροδιατροφής την επόµενη δεκαετία. Μόνιµο µέληµα της νέας ηγεσίας του υπουργείου θα είναι να καταστήσει σαφές στο σύνολο της κοινωνίας το αυτονόητο για µένα, ότι ο αγρότης κατέχει κεντρικό ρόλο στην ελληνική οικονοµία και κοινωνία, και να του εξασφαλίσει τη θέση που αξίζει η σκληρή του εργασία. Η πρόσφατη κρίση απέδειξε περίτρανα ότι µπορούµε να ζήσουµε χωρίς πολλά υλικά αγαθά, αλλά όχι χωρίς τα πολύτιµα προϊόντα της γης, τον καρπό του καθηµερινού αγώνα των αγροτών.

Η εστίαση και τα ξενοδοχεία, που απορροφούν πολύ µεγάλο τµήµα από τα εγχώρια αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, είτε είναι κλειστά είτε υπολειτουργούν. Πώς θα αποτρέψετε τις επιπτώσεις σε επιχειρήσεις του κλάδου ή σε µεµονωµένους αγρότες και κτηνοτρόφους;

Το ΥΠΑΑΤ έχει µεριµνήσει εγκαίρως και έχει λάβει µια σειρά µέτρων στήριξης των αγροτών µας. Από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους έχουν εγκριθεί πάνω από 400 εκατ. ευρώ και ήδη έχουν εκταµιευθεί περί τα 270 εκατ. Παρακολουθούµε στενά τις εξελίξεις στο µέτωπο της πανδηµίας και των φυσικών καταστροφών. ∆ιαβεβαιώνω τους αγρότες ότι είµαστε στο πλευρό τους κατά τη διάρκεια της κρίσης και θα παραµείνουµε και µετά από αυτή. Η στάση αυτή αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησής µας και προσωπικά του πρωθυπουργού.

Είναι έτοιµος ο αγροτικός κόσµος για τη νέα ΚΑΠ, που δίνει έµφαση στην «πράσινη» γεωργία, την ψηφιακή µετάβαση και τα βιολογικά προϊόντα;

Χρέος µας είναι να είµαστε έτοιµοι. Οι οδηγίες µου στις αρµόδιες υπηρεσίες είναι να κινηθούµε µε τη µέγιστη δυνατή ταχύτητα. Αλλωστε, προγραµµατικός µας στόχος είναι η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισµός του πρωτογενούς τοµέα. ∆ιαχρονικές αδυναµίες που αυξάνουν το κόστος παραγωγής και σπαταλούν πόρους, όπως η µη αξιοποίηση της τεχνολογίας, των αυτοµατισµών και των δυνατοτήτων της ευφυούς γεωργίας, η µικρή οικονοµική κλίµακα παραγωγής και η ελλιπής συµβουλευτική υποστήριξη των παραγωγών, συνδυάζονται µε τις επιπτώσεις της κλιµατικής αλλαγής και τις νέες οικολογικές απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συµφωνίας και επιβάλλουν καθολικές αλλαγές, αναθεώρηση πρακτικών και επενδύσεις στη δηµιουργία νέων υποδοµών. Προχωρούµε µε γρήγορα βήµατα κι επιδιώκουµε η έξυπνη γεωργία, η ψηφιοποίηση του πρωτογενούς τοµέα και οι καινοτόµες µορφές παραγωγής, τόσο στη γεωργία όσο και στην κτηνοτροφία, να ενταχθούν στην καθηµερινότητα της αγροτικής παραγωγής. Στον τοµέα της βιολογικής παραγωγής η Ελλάδα, λόγω της µοναδικής ποιότητας των προϊόντων της, µπορεί πραγµατικά να κάνει θαύµατα. Πριν από 12 χρόνια ξεκίνησα κι εγώ την καλλιέργεια βιολογικής ελιάς στον τόπο µου, το Μεσολόγγι, κι έχω ζήσει όλες τις δυσκολίες, αλλά και τις συγκινήσεις, που κρύβει αυτή η παραγωγική διαδικασία. Η εµπειρία µου αυτή είναι πολύτιµος οδηγός στη σηµερινή µου αποστολή.

Τα ελληνικά προϊόντα πρέπει να κερδίσουν ανταγωνιστικότητα, καλύπτοντας τις σύγχρονες απαιτήσεις των καταναλωτών, και οι παραγωγοί μας να αυξήσουν το εισόδημά τους


Υπάρχει ενδιαφέρον από επιχειρηµατίες του εξωτερικού για επενδύσεις στον αγροδιατροφικό τοµέα στην Ελλάδα;

Η µοναδικότητα των ελληνικών προϊόντων αναγνωρίζεται διεθνώς. Παράλληλα, η πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, και κατά τη διάρκεια της υγειονοµικής κρίσης αλλά και πριν από αυτή, ενίσχυσε το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας µας. Οι επενδυτές γνωρίζουν ότι µπορούν να επενδύσουν µε ασφάλεια στην Ελλάδα. Μια χώρα που δίνει ευκαιρίες και στην οποία γίνονται µεταρρυθµίσεις που κάνουν το κράτος σύµµαχο του επενδυτή και όχι αντίπαλό του. Στο πλαίσιο αυτό, στόχος µας είναι η ανάδειξη του αγροδιατροφικού τοµέα σε βασικό πυλώνα της οικονοµίας και η άµεση σύνδεσή του µε την επιστηµονική έρευνα, την εκπαίδευση, την τεχνολογία, την επιχειρηµατικότητα, τη µεταποίηση αλλά και µε άλλες µορφές της οικονοµίας, όπως ο τουρισµός.

Το γεγονός ότι παγκοσµίως η µεσογειακή διατροφή κερδίζει «πόντους» πιστεύετε ότι θα ευνοήσει την ελληνική παραγωγή;

Στην κορυφή της µεσογειακής διατροφής είναι η ελληνική διατροφή, η οποία από µόνη της αποτελεί ξεχωριστό brand. Προτεραιότητά µας είναι να αξιοποιήσουµε αυτό το brand και να το προβάλλουµε µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο παγκοσµίως. Ο διεθνής ανταγωνισµός στην αγροδιατροφή είναι πιο έντονος από ποτέ. Τα προϊόντα χαµηλού κόστους, εισαγόµενα τα περισσότερα, λαµβάνουν και στη χώρα µας τη µερίδα του λέοντος σε πολλές κατηγορίες τροφίµων που καταναλώνουµε. Σε αυτό το σύνθετο πλαίσιο, η ελληνική πρωτογενής παραγωγή επιβάλλεται να κάνει το µεγάλο βήµα από το παρελθόν στο µέλλον. Ή τώρα ή ποτέ! Τα ελληνικά προϊόντα πρέπει να κερδίσουν ανταγωνιστικότητα, καλύπτοντας τις σύγχρονες απαιτήσεις των καταναλωτών, οι παραγωγοί µας να αυξήσουν το εισόδηµά τους και οι νέοι αγρότες και επιστήµονες της αγροδιατροφής να αξιοποιήσουν τις γνώσεις και τις δυνατότητές τους και να υποστηριχθούν στην πραγµάτωση των σχεδίων τους. Για αυτά θέλω να αγωνιστώ στο πλαίσιο της τιµητικής θέσης που µου εµπιστεύτηκε ο πρωθυπουργός.

Ξεκίνησα καλλιέργεια βιολογικής ελιάς στο Μεσολόγγι και έχω ζήσει όλες τις δυσκολίες, αλλά και τις συγκινήσεις, που κρύβει η παραγωγική διαδικασία


Η χώρα µας είναι τέταρτη από το τέλος στην Ε.Ε. ως προς τη µέση έκταση ανά αγροτική εκµετάλλευση. Πρέπει να δοθούν κίνητρα για συµµετοχή σε συνεργατικά σχήµατα και συνεταιρισµούς;

Οι µικρές σε έκταση εκµεταλλεύσεις στη χώρα µας έχουν σχέση µε τη γεωγραφία και την οικογενειακή παράδοση. Η κυβέρνησή µας ενισχύει κι ευνοεί τη λειτουργία του υγιούς συνεταιριστικού κινήµατος και για τον λόγο αυτό ο προηγούµενος υπουργός, κ. Βορίδης, προχώρησε σε νέα νοµοθεσία για τους αγροτικούς συνεταιρισµούς, που δίνει ευελιξία στις διοικήσεις τους, αλλά και τη δυνατότητα εισαγωγής ιδιωτών επενδυτών. Θεσπίστηκε θεσµικό πλαίσιο για τις διεπαγγελµατικές οργανώσεις, µε κυριότερη αυτή της φέτας, και θωρακίσαµε τα ελληνικά προϊόντα από παράνοµες ελληνοποιήσεις. Ολα αυτά, σε συνδυασµό µε τη νέα ΚΑΠ, τις προτάσεις που έχουµε καταθέσει για ένταξη στο Ταµείο Ανάκαµψης και την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων, δηµιουργούν ένα ευνοϊκό πλαίσιο, το οποίο στη µετα-κορονοϊό εποχή είναι βέβαιο ότι θα αξιοποιηθεί µε τρόπο δυναµικό και µετρήσιµο.

H πρόταση του πρωθυπουργού να επιδεικνύεται πιστοποιητικό εµβολιασµού για ελεύθερη διακίνηση θα έχει ευρεία αποδοχή;

Το ελπίζω και το πιστεύω. Είδαµε ότι η ανταπόκριση στην πρωτοβουλία του πρωθυπουργού ήταν ευρεία. Η πρόταση θα έρθει προς συζήτηση στο Συµβούλιο των αρχηγών-κρατών της Ε.Ε. Μην ξεχνάτε ότι και η προηγούµενη πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για παροχή του εµβολίου δωρεάν, ως κοινωνικού αγαθού, τελικώς υιοθετήθηκε από την Ε.Ε. Η πανδηµία του COVID-19 απαιτεί κοινή «γραµµή άµυνας» και συναντίληψη στη λήψη κρίσιµων αποφάσεων που αφορούν τη δηµόσια υγεία, την οικονοµία αλλά και τις κοινωνικές συνέπειες της. Εδώ, δεν χωρούν διαφωνίες.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»