Γιατί το ΜέΡΑ25 θα ψηφίσει «ναι» στο νομοσχέδιο για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια, εξήγησε από το βήμα της Βουλής ο γραμματέας του κόμματος Γιάνης Βαρουφάκης, λέγοντας πως η συζήτηση δεν παύει να είναι «εκτός βασικού θέματος, που είναι το Αιγαίο».

Σημείωσε ψηφίζει «ναι», για τον ίδιο λόγο «που κανένας σοβαρός άνθρωπος, δεν δικαιούται να έχει αντίρρηση, στη χορήγηση ασπιρίνης σε καρκινοπαθή».

«Το ΜέΡΑ25 παρακολουθεί με ενδιαφέρον την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών, ενόψει των οποίων, σημειώνεται «ύφεση στις εντάσεις εκ μέρους της Άγκυρας» και «αυτό δεν είναι κακό», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης τονίζοντας ωστόσο ότι το «κακό είναι πως δεν υπάρχει εθνική στρατηγική».

«Σας σέρνουν σε διμερείς διαπραγματεύσεις με επιδιαιτησία της κ. Μέρκελ και, στο βάθος, και του κ. Μπάιντεν» ειπε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση. Το ΜέΡΑ25 δεν έχει θέμα με οποιουδήποτε είδους διαπραγμάτευση μπορεί να αποφέρει μείωση των εντάσεων, αποκλιμάκωση των κινδύνων και μια αξιοπρεπή και αμοιβαία επωφελή συμφωνία και προέβλεψε πως «Απλά οι διμερείς αυτές συνομιλίες με την Άγκυρα, σε αυτή τουλάχιστον τη συγκυρία, είναι αδύνατο να κάνουν οτιδήποτε άλλο από το να αυξήσουν τις εντάσεις», Όπως είπε στην τοποθέτησή του, διαβλέπει πως η Τουρκία, στις διμερείς διαπραγματεύσεις, θα καταθέσει μια σειρά από ζητήματα που θα αναγκάσουν την ελληνική κυβέρνηση «είτε να ενδώσει, με τρόπο που ούτε η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας θα αποδεχθεί», «είτε θα αναγκάσουν την ελληνική κυβέρνηση να διακόψει τις συνομιλίες, με αποτέλεσμα την αύξηση των εντάσεων».