20
Πολιτική

Στην Ελλάδα η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας: Υπογραφές για Rafale, συζήτηση για φρεγάτες και συναντήσεις με Μητσοτάκη και Παναγιωτόπουλο

Στη μεγάλη αίθουσα «Καποδίστριας» του ΓΕΕΘΑ πρόκειται να υπογραφεί σήμερα νωρίς το απόγευμα, η συμφωνία για την απόκτηση των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, παρουσία των υπουργών Αμύνης Ελλάδος και Γαλλίας, Νίκου Παναγιωτόπουλου και Φλωράνς Παρλύ αντιστοίχως, η οποία επισκέπτεται ειδικώς για το σκοπό αυτό επισήμως τη χώρα μας.

Η Γαλλίδα ΥΠΑΜ αναμένεται να φτάσει στις 13:45’ στο Στρατόπεδο «Παπάγου», όπου θα της γίνει επίσημη υποδοχή και στις 14:00’ θα διεξαχθούν συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Υπουργού Εθνικής Αμύνης Ν. Παναγιωτόπουλου με τη Γαλλίδα ομόλογό του και ακολούθως θα υπογραφεί η Συμφωνία για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Μετά την υπογραφή, που από ελληνικής πλευράς θα υπογράψει ο επικεφαλής της Γενικής Διευθύνσεως Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του ΥΠΕΘΑ Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Θόδωρος Λάγιος, στις 16:30, η Γαλλίδα ΥΠΑΜ, συνοδευόμενη από τον Έλληνα ομόλογό της, θα συναντηθεί και με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Επειδή η συμφωνία-πακέτο για τα Rafale, που ως γνωστόν περιλαμβάνει την υπογραφή τριών επί μέρους συμφωνιών για τα αεροσκάφη, τα όπλα τους και την εν συνεχεία υποστήριξή τους με ανταλλακτικά, θα έχει ήδη υπογραφεί, θεωρείται βέβαιο – χωρίς όμως και να επιβεβαιώνεται από κάποιον αυτή την ώρα, ότι οι διμερείς ελληνογαλλικές επαφές της κυρίας Παρλύ με τον Ν. Παναγιωτόπουλο αρχικώς (σε επίπεδο αντιπροσωπειών και κατ’ ιδίαν) και με τον Κυρ.Μητσοτάκη ακολούθως θα έχουν ως αντικείμενό τους το θέμα του προγράμματος προσκτήσεως 4 νέων φρεγατών για το Πολεμικό μας Ναυτικό, καθώς εκτιμάται ότι η γαλλική πλευρά κομίζει κάποια επίσημη και σοβαρή βελτιωμένη νέα πρότασή της.

Δεν πρέπει να ξεχνούμε άλλωστε ότι προσφάτως, στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα αυτό θα έχει τελειώσει μέχρι τα μέσα της τρέχουσας χρονιάς, με την επιλογή της νέας φρεγάτας του ΠΝ.

Ίδομεν.