Τη Δευτέρα, με τον ερχομό της Γαλλίδας υπ. Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, υπεγράφη η συμφωνία για την απόκτηση των 18 Rafale, όπου σηματοδοτεί μία νέα μέρα για την άμυνα της χώρας. 


Το ισχυρό των σχέσεων Ελλάδος - Γαλλίας διεπιστώθη για άλλη μία φορά και σε θεσμικό επίπεδο, με την κ. Παρλί να εξαίρει τη στάση της κυβέρνησης και ιδιαίτερα του πρωθυπουργού και του υπ.Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλο. «Μιας σύμβασης που θα επιτρέψει την περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρησιακής συνεργασίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας», ανέφερε συγκεκριμένα η κ.Παρλί.


«Η προμήθεια των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale αποτελεί ορόσημο στην διμερή αμυντική συνεργασία μας και, ευρύτερα, στις σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας» υπογράμμισε στη δήλωσή του μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας.


Το χρονικό της 25ης Ιανουαρίου


Η συμφωνία για την απόκτηση των 18 Rafale υπεγράφη, με τη γαλλίδα υπ. Άμυνας Φλοράνς Παρλί στις δηλώσεις της να κάνει λόγο για ακόμα πιο στενή αμυντική συνεργασία των δύο χωρών.


Η συνεργασία μπορεί συνοπτικά να περιγραφεί στις παρακάτω προτάσεις:



  • Σε λίγες βδομάδες θα έλθει στην περιοχή μας το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο “Charles de Gaulle” όπου θα περιπολεί συνοδευόμενο από μία ελληνική φρεγάτα στην Ομάδα Μάχης του.
  • Τον προσεχή Απρίλιο 2021 η Γαλλία θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στη μεγάλη διακλαδική άσκηση, που σχεδιάζει το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, υπό την αιγίδα του ΓΕΕΘΑ, με την επωνυμία «Ηνίοχος 2021» με 12 μαχητικά αεροσκάφη Rafale.
  • Το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, θα βρεθούν στην Τανάγρα για μία εβδομάδα και συνεκπαίδευση με τα μαχητικά αεροσκάφη της ΠΑ, 4 μαχητικά Rafale έτσι για να πάρουν οι δικοί μας μια «πρόγευση» του νέου μαχητικού της ΠΑ.


Μιλώντας για την επιλογή της αγοράς των γαλλικών μαχητικών, ο υπουργός επεσήμανε τον στρατηγικό χαρακτήρα των ελληνο-γαλλικών σχέσεων, καθώς «και την αμέριστη στήριξη της Γαλλίας στη χώρα μας, απέναντι σε προκλήσεις και απειλές».


Εκ μέρους της, η υπ.Άμυνας της Γαλλίας, εξέφρασε τη χαρά της για την παρουσία της στην Αθήνα και για το γεγονός πως η Ελλάδα αποτελεί την πρώτη χώρα στην Ευρώπη που αποκτά το εν λόγω αεροσκάφος. «Οι χώρες μας μοιράζονται πολλά κοινά σημεία», πρόσθεσε. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ώστε το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό να αποκτήσει γαλλικά πλοία, στο πλαίσιο ανανέωσης του στόλου του.


Στις διμερείς συνομιλίες, που προηγήθηκαν της υπογραφής της σύμβασης, στην αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστριας», συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο γγ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνιος Οικονόμου, ο αρχηγός ΓΕΑ Γεώργιος Μπλιούμης, ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας Αθανάσιος Βάλαρης, ο πρέσβης ετ Ελευθέριος Αγγελόπουλος, καθώς και ο γενικός διευθυντής της γενικής διεύθυνσης αμυντικών εξοπλισμών και επενδύσεων Θεόδωρος Λάγιος.


Η συνάντηση Μητσοτάκη - Παρλί 


Ο πρωθυπουργός, στη συνάντησή του με την κ.Παρλί, αφού την  καλωσόρισε - στα γαλλικά - την, τόνισε την σημασία της απόκτησης των Rafale χαρακτηρίζοντας ως «ιστορική στιγμή» την συμφωνία.  Αναφερόμενος στην επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία τόνισε ότι η ειλικρίνεια και η ισορροπία είναι προϋποθέσεις που ευνοούν τον διάλογο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, «που είναι και το αντικείμενο αυτών των διερευνητικών», στέλνοντας σαφές μήνυμα πως η χώρα πλέον είναι θωρακισμένη, έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε διαφωνία με το Διεθνές Δίκαιο, αλλά φυσικά και προετοιμασμένη για τυχόν «ναυάγιο» των επαφών.


«Μπαίνουν στο παιχνίδι» και οι φρεγάτες


«Το 2020 υπήρξε μια πλούσια χρονιά. Και έχουμε, κύριε Πρωθυπουργέ, ένα πρόγραμμα ιδιαίτερο πυκνό για τις επόμενες ημέρες και τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι δύο αεροπορίες μας θα διεξάγουν κοινές ασκήσεις σε μερικές μέρες. Υπάρχει, επίσης, και το σχέδιο για νέα κοινή άσκηση τον Απρίλιο. Αλλά και στη συνέχεια καθώς το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle θα περιπολεί στη Μεσόγειο, έχω την αίσθηση ότι η Ελλάδα θα μας συνοδεύσει με μια φρεγάτα κατά την επιχείρηση αυτή. Επομένως, το βλέπετε και εσείς, εργαζόμαστε και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, και για τη διμερή μας σχέση και για την Ευρώπη», ανέφερε η κ.Παρλί, ανοίγοντας το δρόμο για περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής συμφωνίας των δύο χωρών.


:«(Η Γαλλία) θα διαβιβάσει σύντομα προτάσεις στην Ελλάδα για να ανανεώσει τον στόλο του Πολεμικού της Ναυτικού», πρόσθεσε στην κοινή της συνέντευξη με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο.