«Το Πολεμικό Ναυτικό εκκινεί τη διαδικασία για την ένταξη στον στόλο του τεσσάρων νέων φρεγατών πολλαπλού ρόλου», ανακοίνωνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ, πέρυσι τέτοια εποχή περίπου.

Η διαδικασία αυτή, στο ουσιαστικό της κομμάτι, ολοκληρώθηκε το σαββατοκύριακο που πέρασε.

Σήμερα στις 10:00 το πρωί, από το Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Έλληνας πρωθυπουργός μαζί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, θα ανακοινώσουν μια ιστορική συμφωνία για τις δύο χώρες. Η συμφωνία δεν θα αφορά μόνο την απόκτηση τεσσάρων πλήρως εξοπλισμένων σύγχρονων φρεγατών (3+1) τύπου Belharra, αλλά θα έχει ευρύτερα χαρακτηριστικά.

Τι θα εμπεριέχει η συμφωνία

Πρώτον, θα εμπεριέχει μια στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, σημείο-κλειδί της οποίας αποτελεί η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής, δηλαδή της υποστήριξης σε περίπτωση πολεμικής απειλής ή επιθετικής ενέργειας που θα δεχθεί το ένα κράτος από τα δύο.

Είναι σαφές ότι με τη συνεργασία αυτή, η Γαλλία αυξάνει το «αποτύπωμά» της στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η χώρα μας αποκτά ένα σημαντικό παράγοντα ανάσχεσης της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δεύτερον, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα ενισχυθεί τόσο με τις φρεγάτες – με τις δύο πρώτες μάλιστα να παραδίδονται εντός του 2025 – όσο και με τρεις κορβέτες τύπου Gowind, με οψιόν για αγορά μίας ακόμα. Παράλληλα, πετυχαίνει με την ίδια συμφωνία και την αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ που διαθέτει.

Τρίτον, η Ελλάδα θα συμμετέχει μαζί με τη Γαλλία στην υπό διαμόρφωση δύναμη ταχείας επέμβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (rapid reaction force), μπαίνοντας πλέον στον στενό πυρήνα των κρατών-μελών της Ε.Ε. στο κομμάτι της αμυντικής – αλλά και εξωτερικής – πολιτικής. Στο ζήτημα αυτό αναμένεται να δώσουν έμφαση και οι δύο ηγέτες, επισημαίνοντας την ανάγκη για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.

«Σημαντικό βήμα στη στρατηγική συμμαχία»

«Κατευθυνόμαστε προς μια ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συμμαχίας Ελλάδας - Γαλλίας», τόνισε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο κ. Μητσοτάκης.

Μιλώντας για τη σχέση του με τον κ. Μακρόν, τη χαρακτήρισε ως «πολύ ανθρώπινη» και «φιλική», τονίζοντας παράλληλα: «Είναι ένας άνθρωπος τον οποίο αισθάνομαι ότι μπορώ ανά πάσα στιγμή να πάρω τηλέφωνο και ξέρω ότι θα ανταποκριθεί. Ανταποκρίθηκε, ας πούμε, το καλοκαίρι όταν τον κάλεσα στο τηλέφωνο και ζήτησα βοήθεια για τις καταστροφικές πυρκαγιές. Και πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε πράξη το επόμενο βήμα. Και θα είναι ένα σημαντικό βήμα στη στρατηγική συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών μας».

Στο Παρίσι Δένδιας και Παναγιωτόπουλος

Οι τελευταίες «πινελιές» της συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας μπήκαν αργά χθες το βράδυ, στη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε ο κ. Μακρόν προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού. Νωρίτερα, οι δύο ηγέτες είχαν εγκαινιάσει την έκθεση «Παρίσι - Αθήνα, η Γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας 1675 – 1919», στο Λούβρο.

Σήμερα νωρίς το πρωί αναχώρησε και το κυβερνητικό αεροσκάφος που μεταφέρει στη γαλλική πρωτεύουσα τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, που θα είναι επίσης παρόντες στην υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας των δύο χωρών.

Χθες, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, με τις πληροφορίες να θέλουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να «ευλογούν» το ελληνογαλλικό «ντιλ», παρά τη δική τους υποψηφιότητα για την προμήθεια φρεγατών στη χώρα μας.

Ο βασικός λόγος φέρεται να είναι το γεγονός ότι δεν επιθυμούν να ρίξουν και άλλο λάδι στη φωτιά στις σχέσεις τους με τη Γαλλία, μετά τη συμφωνία AUKUS που οδήγησε στην ακύρωση της παραγγελίας γαλλικών πυρηνοκίνητων υποβρυχίων από την Αυστραλία.