Πυκνώνουν αριθμητικώς και ποιοτικώς οι αμυντικές συνεργασίες μεταξύ Ελληνικών και Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, όπως προέκυψε από τις χθεσινές ομιλίες των υπουργών Αμύνης των δύο χωρών, Νίκου Παναγιωτόπουλου και Φλωράνς Παρλύ, στο πλαίσιο της τελετής για την υπογραφή της συμβάσεως-πακέτο για την απόκτηση των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Πιο συγκεκριμένα.

Σε λίγες μέρες, στις αρχές Φεβρουαρίου, θα φτάσουν στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας σημαντικά αεροπορικά μέσα στο πλαίσιο της αποστολής που οι Γάλλοι ονομάζουν «Σκύρος». Αυτή η ανάπτυξη μακράς εμβελείας θα συμπεριλαμβάνει έως και 170 άτομα αεροπόρους, τέσσερα μαχητικά Rafale, δύο μεταφορικά αεροσκάφη στρατηγικών μεταφορών που θα μεταφέρουν προσωπικό και υλικό τύπου Α400M Atlas καθώς και ένα αεροσκάφος Πολλαπλών Ρόλων Τάνκερ-Μεταφορικό (Multi-role Tanker Transport/MTT) Airbus A330MTT Phoenix. Η εντυπωσιακή αυτή δύναμη θα σταθμεύσει στην Τανάγρα επί ένα 10ήμερο περίπου, προερχόμενη από το Τσαντ, όπου επιχειρούσε, προκειμένου να συνεκπαιδευτεί με πιλότους και τεχνικούς της ΠΑ από διάφορες Μοίρες.

Τον Απρίλιο του 2021 (12-22 Απριλίου) η Γαλλία θα συμμετάσχει επίσης στην αεροπορική διεθνή άσκηση «Ηνίοχος» που διοργανώνεται στην Ελλάδα με επίκεντρο το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδος, σχεδιάζεται από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) και συντονίζεται από το ΓΕΕΘΑ, με 12 συνολικώς μαχητικά αεροσκάφη. Από αυτά τα τέσσερα θα είναι Mirage-2000 και οκτώ Rafale, που θα συνεκπαιδευτούν στο πλευρό αεροπορικών δυνάμεων από την ΠΑ, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιταλία.

Ακόμα, ανάμεσα στα τέλη Φεβρουαρίου και τις αρχές Μαρτίου 2021, στο πλαίσιο της αποστολής του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου “Charles de Gaulle” στην Ανατολική Μεσόγειο, μαζί με την Ομάδα Μάχης που το συνοδεύει για την προστασία του, θα ενταχθεί σε αυτήν και μία ελληνική φρεγάτα για όσο διάστημα αυτό θα επιχειρεί στην ευρύτερη περιοχή του στρατηγικού μας ενδιαφέροντος. «Η συνοδεία μιας ελληνικής φρεγάτας θα προσφέρει μια νέα ευκαιρία για τις δυνάμεις μας να ταξιδέψουν πλάι-πλάι, να μάθουν να συνεργάζονται ενισχύοντας τη διαλειτουργικότητα τους» τόνισε χαρακτηριστικώς η κυρία Παρλύ.

Τέλος, η Γαλλία αναμένεται να δώσει σύντομα στην Ελλάδα τις προτάσεις της, «για να ανανεώσει τον στόλο των φρεγατών της και να διατηρήσει το χαρακτήρα της ναυτικής δυνάμεως» όπως σημείωσε και πάλι η κυρία Παρλύ αναφερόμενη στο μείζον πρόγραμμα προσκτήσεως τεσσάρων νέων φρεγατών για το Πολεμικό μας Ναυτικό. Επομένως θα πρέπει να αναμένουμε τη νέα – βελτιωμένη – πρόταση των Γάλλων που πιθανόν να προκαλέσει επίσης νέες βελτιωμένες προτάσεις και από τους άλλους ανταγωνιστές. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι για το θέμα αυτό ο Πρωθυπουργός Κυρ.Μητσοτάκης είχε δηλώσει προσφάτως στη Βουλή ότι το  πρόγραμμα αυτό θα έχει ολοκληρωθεί (με την επιλογή της νέας φρεγάτας) μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους.