Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την κύρωση της διακυβερνητικής συμφωνίας Ελλάδας – Βουλγαρίας σχετικά με τον αγωγό διασύνδεσης IGB Project και την κύρωση του καταστατικού ίδρυσης του Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου.

ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ψήφισαν υπέρ της κατασκευής του αγωγού, ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25 καταψήφισαν, ενώ παρών δήλωσε η Ελληνική Λύση.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας έκανε λόγο για σημαντική αναβάθμιση της χώρας σε ενεργειακό κόμβο του φυσικού αερίου, μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που έχει εκπονήσει το υπουργείο και ο προκάτοχός του Κωστής Χατζηδάκης.

Μάλιστα ο κ. Σκρέκας τόνισε πως ο αγωγός διασύνδεσης IGB Project θα κατασκευαστεί από ελληνική εταιρία που ερμηνεύεται σε πολλές θέσεις εργασίας.

Ο ΙGB αποτελεί το πρώτο τμήμα του λεγόμενου «κάθετου διαδρόμου», ένα δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου που καθιστά την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

«Θετικό ορόσημο», για τη διεθνή ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας και για τη γενικότερη γεωπολιτική δυναμική της χώρας, έχει χαρακτηρίσει τις δύο συμφωνίες ο κ. Σκρέκας εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.