Με δυο Ναι και ένα Όχι, απάντησε ο Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας στη Βουλή σχετικά με τις καταγγελίες πολιτικών μηχανικών που κάνουν λόγω για στημένο λογισμικό στην Κρήτη,  για το πρόγραμμα Εξοικονομώ, όπου εισήγαγε στο σύστημα της πλατφόρμας μεμονωμένες αιτήσεις ομαδικά.

 Ο υπουργός αρνήθηκε λέγοντας μονολεκτικά, όχι, στις υπόνοιες ύπαρξης παράνομου λογισμικού, απαντώντας στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου σε ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Βασίλη Κεγκέρογλου,  σχετικά με τις ανεπάρκειες του τρέχοντος προγράμματος.

 Ο κ. Κεγκέρογλου κατήγγειλε πως δεν υπήρξαν κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Έκανε λόγω για αδιαφάνεια στη διαδικασία με μοναδικό κριτήριο την ταχύτητα. Στην Κρήτη μάλιστα είπε ότι «μόνο 14 λεπτά έμεινε ανοικτή η πλατφόρμα και όποιος πρόλαβε…πρόλαβε». 

 Πράγματι το εξοικονομώ έχει τεράστια σημασία για την ελληνική οικονομία γιατί διαχέει στην κοινωνία τα χρήματα, γρήγορα, είπε ο κ. Σκρέκας και σημείωσε πως «ο προκάτοχος μου προχώρησε άμεσα στην διαχείριση του προγράμματος, το οποίο έχει κοινωνικό και οικονομικό όφελος. Η ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών της χώρας σε σπίτια και κτίρια είναι μείζονος σημασίας.  Εκπέμπουμε λιγότερους ρύπους και υπάρχει ωφέλεια στην τσέπη του νοικοκυριού για θέρμανση και ψύξη.

 Ο Υπ. Περιβάλλοντος επεσήμανε πως «η ταχύτητα δεν είναι αναγκαία συνθήκη για να κατευθύνει τα χρήματα σε αυτόν που έχει ανάγκη ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου. Θέλαμε να προωθήσουμε και να μεταφέρουμε πολύ άμεσα και γρήγορα χρήματα για να τονώσουμε την οικονομία, ειδικά σε αυτές τις συνθήκες που επικρατούσαν εξαιτίας της πανδημίας.

 «Προωθήσαμε 900 εκατ. ευρώ για τις πρώτες δαπάνες του Εξοικονομώ», τόνισε ο κ. Σκρέκας και συμπλήρωσε «στην επόμενη φάση θα καθίσουμε μαζί με το Επιμελητήριο της Ελλάδος, θα καθίσουμε μαζί με την αντιπολίτευση, για να βάλουμε τα νέα κριτήρια που χρειάζονται και μέσα από την διαβούλευση θα καταστρώσουμε νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ, με στόχο να μειώσουμε τους ρύπους και να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά που έχουν ανάγκη θέρμανσης και ψύξης», σημείωσε ο υπουργός.