Η «μάχη» για την Παιδεία θα περάσει σήμερα στις 10.00 το πρωί, από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, τα μέλη της οποίας θα επεξεργαστούν το σχέδιο νόμου με θέμα, «Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις».

Η συζήτηση για τα κόμματα της αντιπολίτευσις αναμένεται να κινηθεί πάνω στην ιδεολογική φιλοσοφία που εκπροσωπεί το καθένα από αυτά, με την αξιωματική αντιπολίτευση να σηκώνει πολύ υψηλούς τόνους και αντιρρήσεις σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις του νομοθετήματος.

Πρώτη της εμφάνιση, ως εισηγήτρια της πλειοψηφίας σε ένα σημαντικό για την κυβέρνηση νομοσχέδιο, θα κάνει η βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ, Κατερίνα Παπακώστα Παλιούρα, με απέναντι «αντίπαλο», που θα πρέπει να επιχειρηματολογήσει για την επιτυχία του εκπαιδευτικού εγχειρήματος, τον έμπειρο κοινοβουλευτικό και πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Φίλη.

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου

-Εισαγωγή στα ΑΕΙ: Ελάχιστη βάση εισαγωγής, συγκεκριμένος αριθμός επιλογών στο μηχανογραφικό, χρονικό όριο φοίτησης – τέλος στους «αιώνιους φοιτητές».

-Πανεπιστημιακή «αστυνομία»: Ελεγχόμενη είσοδος στα ΑΕΙ, ίδρυση Μονάδας και Επιτροπής ασφαλείας και προστασίας στα ΑΕΙ, Θεσμοθέτηση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων που θα υπάγεται στην Ελληνική Αστυνομία και πρόβλεψη ολοκληρωμένου πλαισίου πειθαρχικού δικαίου φοιτητών στα ΑΕΙ.