Για ένα τυφλό χτύπημα που από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, σχετικά με την δολοφονική επίθεση κατά του Βουλευτή της ΝΔ, Κωνσταντίνο Μπογδάνο.

Ο κ. Τασούλας, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Mea Culpa» με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, ξεκαθάρισε ότι τέτοιες ενέργειες δεν έχουν θέση στη Δημοκρατία. Ανέφερε μεταξύ άλλων «χαίρομαι που σας ακούω με ακμαίο ηθικό γιατί αυτό που συνέβη χθες σε εσάς και στο πολίτευμα αλλά ας το περιορίσω σε εσάς αρχικά δεν  είναι  από αυτά τα οποία  είναι υποχρεωμένος κανείς ούτε να αντέχει ούτε να υπομένει γιατί εδώ δεν μιλάμε για εκφοβισμό, δεν μιλάμε για τρικάκια ή μπογιές εδώ μιλάμε για εκρήξεις οι οποίες μπορούσαν να είχαν συνέπειες και στην υγεία και στη ζωή σας και σε οποιοδήποτε άλλο διερχόμενο άνθρωπο. Ήταν ένα τυφλό χτύπημα που ο Θεός θέλησε και η τύχη να μην θρηνούμε κανένα θύμα αυτή τη στιγμή παρά μόνο υλικές ζημιές».

Παράλληλα ο κ. Τασούλας, παρατήρησε την κλιμάκωση εκφοβιστικών ενεργειών τον τελευταίο καιρό και υπογράμμισε: «Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε μια κλιμάκωση τέτοιων εκφοβιστικών κινήσεων, βλέπουμε σε βουλευτές της Βορείου Ελλάδος επιθέσεις στα γραφεία τους, στους χώρους τους αλλά η χθεσινή εκρηκτική κλιμάκωση είναι άλλης τάξεως ζήτημα πλέον και φαίνεται πως το πράγμα αγριεύει. Οι διωκτικές αρχές αρχικά και η Δικαιοσύνη εν συνεχεία έχουν προφανώς το λόγο. Όσο πιο γρήγορα διαλευκανθεί αυτή η αποτρόπαιη πράξη και όσο πιο αυστηρή είναι η τιμωρία τους τόσο πιο αποτρεπτικά θα λειτουργήσει αυτό».  

Αναφερόμενος στις διατάξεις του Συντάγματος ο κ. Τασούλας τόνισε: « Αυτή τη στιγμή η πιο βασική διάταξη του συντάγματος είναι η διάταξη που αφορά το θεμέλιο του πολιτεύματος που είναι η λαϊκή κυριαρχία και στο αντιπροσωπευτικό σύστημα η λαϊκή κυριαρχία εκφράζεται μέσω των βουλευτών. Άρα εδώ χωρίς να είμαστε ούτε υπερβολικοί ούτε μελοδραματικοί θεωρούμε  ότι είναι επίθεση πέραν του προσωπικού, είναι επίθεση κατά του θεμέλιου του πολιτεύματος, είναι επίθεση κατά της λαϊκής κυριαρχίας.

«Υπάρχουν αντικρούσεις, αν είναι αυτός ο στόχος, στις απόψεις Μπογδάνου, στις απόψεις του οποιουδήποτε. Είναι ο διάλογος, είναι η ανταλλαγή επιχειρημάτων , είναι οι απαντήσεις, είναι η κριτική , είναι η σκληρή κριτική αλλά δεν είναι οι εμπρηστικοί μηχανισμοί, δεν είναι οι απόπειρες δολοφονίες , δεν είναι η οποιαδήποτε μορφή βίας. Συνεπώς όλα αυτά τα οποία υπεστήκατε εσεις είναι εκτός συζητήσεως, εκτός οποιασδήποτε αστερίσκου ή παρένθεσης για αυτό απερίφραστα καταδικάζεται με κεφαλαία γράμματα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τασούλας και συμπλήρωσε πως: «Από την εποχή του συντάγματος του 1864 δηλαδή του συντάγματος εκείνου το οποίο βελτίωσε κατά πολύ  τον κοινοβουλευτισμό, θεωρείται η θεσμική αφετηρία των κοινοβουλευτικών θεσμών, η λέξη κυρίαρχος για το λαό  είναι μοναδική και αφορά το λαό. Καμία άλλη εξουσία δεν περιποιείται με τέτοιο ισχυρό επίθετο.

Ούτε τον Πρωθυπουργό ούτε τον πρόεδρο της βουλής, ούτε τον αρχηγό του κράτους ούτε τη δικαιοσύνη δεν υπάρχει κανείς άλλος κυρίαρχος κατά το σύνταγμα παρά μόνο ο λαός, όλοι οι άλλοι είναι υποδεέστεροι αυτό επλήγη χθες πέραν του Μπογδάνου ο όποιος πέρασε μια δοκιμασία και η οικογένειά του όπου θα ήθελα να σας εκδηλώσω την αμέριστη συμπαράσταση μου».  

Ακούστε την συνέντευξη του Κωνσταντίνου Τασούλα στα Παραπολιτικά 90,1