Θέμα...Σαμαρά άνοιξε στη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος. Στην εισηγητική της ομιλία η Φώφη Γεννηματά θέλησε να κλείσει τη συζήτηση περί κόμματος δορυφόρου και πολύ περισσότερο να απαντήσει στην κριτική που δέχεται από κάποιες πλευρές ότι «είναι συμπληρωματική δύναμη της ΝΔ». Με αφορμή, λοιπόν, τη κυβερνητική συνεργασία που είχε το ΠΑΣΟΚ με την ΝΔ την περίοδο 2012-2015, τόνισε ότι η επιλογή εκείνη έγινε με αίσθημα πολιτικής και πατριωτικής ευθύνης όταν «ήταν απόλυτα επιβεβλημένο για να αποτρέψουμε την έξοδο της χώρας από την ΕΕ».

Πρωταγωνιστής στο «μενού» των συζητήσεων ο Αντώνης Σαμαράς

Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκε κυρίως η επιλογή του κόμματος να αποδεχτεί τον Αντώνη Σαμαρά για πρωθυπουργό. Περισσότερο αυτοκριτικός από όλους ο Θόδωρος Μαργαρίτης, έκανε λόγο για λανθασμένη απόφαση διότι, όπως τόνισε, «ο Σαμαράς είναι σκληρός δεξιός και έχει εθνικιστικό στίγμα». Με την εκτίμηση αυτή φάνηκε να συμφωνούν και πρόσωπα που είναι κοντά στην κυρία Γεννηματά και είχαν παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο τα χρόνια εκείνα. Επιπροσθέτως, στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Μαργαρίτη κινήθηκαν τα στελέχη που έχουν αναφορά στον Γιώργο Παπανδρέου, όπως η Αφροδίτη Παπαθανάση, ο Μιχάλης Καρχιμάκης και ο Φίλιππος Σαχινίδης, με τον τελευταίο να λέει «εγώ δεν θα γινόμουν υπουργός του Σαμαρά».

Στο επίκεντρο και η εκλογή ηγεσίας

Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου τέθηκε επί τάπητος η αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος αλλά και η πορεία προς το συνέδριο και την εκλογή ηγεσίας. Ως προς το τελευταίο, η Φώφη Γεννηματά διευκρίνισε ότι το Φθινόπωρο θα προχωρήσουν όλες οι διαδικασίες όπως προβλέπονται από το καταστατικό του κόμματος. Απαντώντας ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη, ζήτησε να συνεδριάσει στις αρχές του καλοκαιριού η Κεντρική Επιτροπή ώστε να ξεκαθαρίσουν όλα τα ζητήματα της εκλογικής διαδικασίες και να είναι όλα έτοιμα για τον Νοέμβριο που θα στηθούν οι κάλπες.

Γεννηματά: Μονόδρομος η αυτόνομη πορεία

Σε σχέση με την τακτική, η Φ. Γεννηματά διαμήνυσε πως είναι μονόδρομος η αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής. Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι «η αυτονομία είναι άμεσα εξαρτημένη από την ισχύ της παράταξης. Ο κ. Ανδρουλάκης κάλεσε όλα τα στελέχη του κόμματος να μην τροφοδοτούν την εσωστρέφεια, να μην υπάρξουν αντιπαραθέσεις για τα διαδικαστικά ζητήματα και να τηρηθεί ως μοντέλο η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την εκλογή ηγεσίας το 2017. Σχεδόν το σύνολο των ομιλητών σχολίασε ότι θα πρέπει το Κίνημα Αλλαγής να κρατά χαμηλούς τόνους στα θέματα του κοροναϊου, καθώς δεν υπάρχουν «αριστερές και δεξιές απαντήσεις, αλλά ιατρικές».

Ανοίγματα και μεταρρυθμίσεις ζητούν τα στελέχη

Στελέχη όπως ο Γιώργος Καμίνης και ο Γιάννης Μεϊμάρογλου ζήτησαν η αντιπολίτευση να γίνεται από μεταρρυθμιστική σκοπιά και να συνοδεύεται από προτάσεις. Μάλιστα ο κ. Μεϊμάρογλου σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνουν ανοίγματα στα πρόσωπα του κεντρώου και μεταρρυθμιστικού χώρου. Στις επισημάνσεις αυτές αντέδρασε η Τόνια Αντωνίου λέγοντας «να μην χρησιμοποιούμε τη λέξη μεταρρύθμιση γιατί φοβάται ο κόσμος», ενώ αντίθετη έδειξε και η Κατερίνα Μπατζελή υπογραμμίζοντας ότι «δεν νιώθει κεντρώα».

Για τα ελληνοτουρκικά… ο Ανδρέας Λοβέδρος

Το πρόσωπο των ημερών, ο Ανδρέας Λοβέρδος, εστίασε την παρέμβασή του στα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του κυπριακού, ενώ για προφανείς λόγους δεν θέλησε να σχολιάσει τις ερμηνείες που δίνει η ηγεσία του κόμματος για την πορεία του Κινήματος Αλλαγής.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι εκεί που υπήρξε πλήρης ομοφωνία ήταν στο θέμα των πανεπιστημίων, με τα στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που πήραν μέρος να κινούνται στο δίπολο «να στη φύλαξη, όχι στην αστυνομοκρατία». Αξιολογήθηκε, μάλιστα, ως ιδιαίτερα πετυχημένη η εκδήλωση που έκανε πρόσφατα το Κίνημα Αλλαγής για το θέμα της παιδείας και της ασφάλειας των πανεπιστημίων.