Μία υπόθεση παρακολούθησης της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου έφερε χθες στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Τα ΝΕΑ», εξέλιξη που ανέδειξε την κόντρα που έχει ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες ανάμεσα στην ένοικο του Προεδρικού Μεγάρου και του προκατόχου της.

Όταν στις 13 Μαρτίου της περασμένης χρονιάς η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ξεπροβόδιζε τον Προκόπη Παυλόπουλο από το Προεδρικό Μέγαρο την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της, κανείς από τους συνεργάτες της δεν περίμενε ότι έναν μήνα μετά η Προεδρία της Δημοκρατίας θα επισκιαζόταν από μια υπόθεση παρακολούθησης της αλληλογραφίας της νέα Προέδρου.

Θα έκανε και κόμμα…

Τον περασμένο Ιούλιο, ο Προκόπης Παυλόπουλος πέρασε το κατώφλι της όγδοης δεκαετίας της ζωής του. Όλα τα προηγούμενα χρόνια πίστευε ότι θα γιορτάσει τα 70α του γενέθλια στο Προεδρικό Μέγαρο, αλλά οι εξελίξεις δεν δικαίωσαν την προσδοκία του αυτή. «Μεγάλωσε πια για την ενεργό πολιτική» θα έλεγαν πολλοί, «ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ μόλις έκλεισε τα 78», ίσως έλεγαν κάποιοι άλλοι. Ο ίδιος, σε συζητήσεις με φίλους μεταξύ τυρού και αχλαδίου, φέρεται να έχει πει ότι αν δεν τον εμπόδιζε το Σύνταγμα θα σκεφτόταν ακόμα και να ηγηθεί ενός νέου δεξιού κόμματος…

Το site που τελικά κατέβηκε

Το βέβαιο είναι ότι δεν έχει ξεπεράσει ακόμα τη μη ανανέωση της θητείας του στην Προεδρία της Δημοκρατίας και το δείχνει, όχι τόσο με άμεσο, αλλά με πλάγιο τρόπο. Ένας τέτοιος ήταν η κατοχύρωση του ονόματος (domain name) presidensy.gr, που – σε αντίθεση με το επίσημο presidency.gr της Προεδρίας της Δημοκρατίας – οδηγούσε με ανακατεύθυνση στην προσωπική του ιστοσελίδα! Μετά τα ειρωνικά σχόλια στα social media, το presidensy.gr κατέβηκε. Δύο μήνες αργότερα, το διαδικτυακό «μπάσιμο» στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου ακολούθησε το πραγματικό.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου το ακριτικό Καστελόριζο, όπου έδωσε και την πρώτη της τηλεοπτική συνέντευξη. Ο προκάτοχός της ακολούθησε την επόμενη ακριβώς εβδομάδα, για να μιλήσει στο νησί σε εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών! Η δραστηριότητά του μόνο βετεράνο της πολιτικής δεν θυμίζει. Δεν φαίνεται να έχει αποδεχθεί καν μάλιστα ότι είναι παλαίμαχος, αφού στο προσωπικό του σάιτ το βιογραφικό του σταματάει στην εκλογή του στην Προεδρία το 2015 και δεν αναφέρει πουθενά για την ολοκλήρωση της θητείας του. Πρόσφατα, ο κ. Παυλόπουλος μερίμνησε ώστε ιστοσελίδα που πρόσκειται σχετικά φιλικά στον ΣΥΡΙΖΑ να δημοσιεύσει από το τελευταίο του βιβλίο απόσπασμα που αναφέρεται στο «κοινωνικό κεκτημένο» και στο «ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης», ώστε να παρέμβει με τον τρόπο του στη συζήτηση που εξελισσόταν στη Βουλή.

Κινητικότητα από Παυλόπουλο

Μία ημέρα νωρίτερα είχε κάνει ο ίδιος δημόσια παρέμβαση για το Κυπριακό, υπενθυμίζοντας τις θέσεις του. Είχε προηγηθεί ομιλία του με θέμα «το φαινόμενο της τεχνολογικής ανεργίας» κι ένα ολοσέλιδο άρθρο του για νομικό ζήτημα σε μεγάλη κυριακάτικη εφημερίδα. Χωρίς να ξεχνάμε, βέβαια, ότι από τη στιγμή που τον διαδέχθηκε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, οι εφημερίδες του συγκροτήματος Φιλιππάκη (Δημοκρατία, Εστία, κλπ.), που διατηρεί προσωπική φιλική σχέση μαζί του, εξαπολύουν συχνά επιθέσεις στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ακόμα συχνότερα αφήνουν αιχμές εναντίον της… Απαρατήρητη δεν περνάει, όμως, και η σκληρή κριτική που δέχεται από φιλικά μέσα προς τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ προσφάτως αρθρογράφησε εναντίον της και ο διαχρονικός του συνεργάτης, Χρύσανθος Λαζαρίδης.

Επιθέσεις για τα «καριοφίλια» του 1821

Μόνο τις τελευταίες εβδομάδες την κατηγόρησαν πως κατέβασε τα «καριοφίλια» του 1821 από τους τείχους του Προεδρικού Μεγάρου και ότι η ίδια είχε ζητήσει να μην υπάρχει ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου κατά την άφιξή της στη Μητρόπολη για τη δοξολογία της πρώτης μέρας του νέου έτους. Και αν το πρώτο θέμα δεν χρήζει σοβαρής απάντησης, το δεύτερο αποδείχτηκε πως ήταν fake news, καθώς από το Γενικό Επιτελείο Στρατού διευκρινίστηκε πως δεν υπήρξε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου διότι λόγω της πανδημίας υπήρχε πρόβλημα με τη μπάντα του στρατού.

Είναι προφανές πως διάφοροι κύκλοι στοχοποιούν την Πρόεδρο της Δημοκρατίας παρουσιάζοντάς την ως πρόσωπο μειωμένης πατριωτικής ευαισθησίας αλλά και μη θρησκευόμενη. Η πραγματικότητα είναι πως στον περίπου ένα χρόνο που είναι ένοικος της Ηρώδου Αττικού η κυρία Σακελλαροπούλου κινείται στον αντίποδα του κυρίου Παυλόπουλου. Επιλέγει συμβολικές ουσιαστικές κινήσεις, όπως οι επισκέψεις στα ακριτικά νησιά, μεταξύ αυτών και το Καστελόριζο, το οποίο ο κ. Παυλόπουλος τα πέντε χρόνια που ήταν Πρόεδρος δεν επισκέφτηκε ποτέ.