Μετά από τρεις «εκρηκτικές» συνεδριάσεις στη Βουλή, που διήρκησαν μέχρι και 12 ώρες η κάθε μία, με 150 ομιλίες βουλευτών και τοποθετήσεις αρκετών υπουργών, ολοκληρώθηκε εν μέσω αντιδράσεων και αντεγκλήσεων από την αντιπολίτευση, η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχέδιου του Υπ. Παιδείας για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί των άρθρων των τροπολογιών και στο σύνολο του. Σε σύνολο 298 βουλευτών, υπέρ της νομοθετικής μεταρρύθμισης ψήφισαν 166 βουλευτές, ενώ κατά τάχθηκαν 132.

Το νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας, προκάλεσε την έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στη κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Δεν θα ανακαλύψουμε τον τροχό. Θα κάνουμε ό, τι συμβαίνει σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στον τρόπο διαχείρισης της εικόνας για το τι συμβαίνει μέσα στα πανεπιστήμια, επέδειξε δύο φωτογραφίες που όπως είπε είναι δύο κέντρα ελέγχου εικόνας και πληροφορίας που βρίσκονται στο Κέιμπριτζ και στην Οξφόρδη. «Αυτή είναι η εικόνα όλων των σύγχρονων πανεπιστημίων», τόνισε.

Απαντώντας στα όσα ανέφερε ο Α. Τσίπρας, ρώτησε «από πού προέκυψε ο υπολογισμός ότι 24.000 παιδιά θα μείνουν φέτος εκτός της Ανώτατης Εκπαίδευσης; Πώς έρχεστε και σπέρνετε τον πανικό όταν είναι μαθηματικώς αδύνατον να υπολογιστεί τι βάσεις θα βάλουν τα πανεπιστήμια και τι βαθμούς θα γράψουν τα παιδιά;», τονισε.