Στις προβλέψεις της Κομισιόν όπου η Ελλάδα θα σημειώσει διψήφια ύφεση το 2020 -τη δεύτερη βαθύτερη στην Ευρώπη- δίνουν εμφαση τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει τώρα μέτρα πριν η κρίση αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά.

Οι εκτιμήσεις που γίνονται στην Κομισιόν παραπέμπουν ακόμα στο τέλος του 2022 την επιστροφή της οικονομίας στα επίπεδα του 2019, ενώ για φέτος προβλέπουν ρυθμό ανάπτυξης μόλις 3,5% -πολύ χαμηλότερο από το 4,8% που προέβλεπε η κυβέρνηση στον Προϋπολογισμό- και 5% για το 2022.

Κοινή εμφάνιση των τριών πρώην υπουργών

Με βάση, λοιπόν, αυτά τα στοιχεία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίστσης σε κοινή ανακοίνωση τους τονίζουν ότι «είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η ανάκαμψη τύπου V, στην οποία στήριζε την ρητορική της η κυβέρνηση, είναι αδύνατον να επιτευχθεί με την πολιτική του «βλέποντας και κάνοντας», των ημίμετρων και του εξωραϊσμού της πραγματικότητας.

Προσθέτουν μάλιστα ότι «η ανάκαμψη της οικονομίας δεν έρχεται νομοτελειακά ούτε με διαγγέλματα και επικοινωνιακά τρικ. Προϋποθέτει την άμεση θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, το οποίο η κυβέρνηση επιμένει να αφήνει στην τύχη του. Αλλά και την άμεση εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου, συνεκτικού σχεδίου, που θα αξιοποιεί πλήρως τις σημαντικές δημοσιονομικές και χρηματοδοτικές δυνατότητες της χώρας μας για ουσιαστική ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας. Με μη επιστρεπτέες ενισχύσεις, στήριξη της εργασίας, ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας με “κούρεμα”, στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας. Αλλά και ένα γενναίο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ως μοχλό κινητοποίησης και της ιδιωτικής οικονομίας».

Στην Κουμουνδούρου επισημαίνουν ακόμα ότι για την επανεκκίνηση της οικονομίας σημαντικό ρόλο θα παίξει και η πορεία του εμβολιασμού στην χώρα καθώς αυτή η διαδικασία θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της τουριστικής δραστηριότητας.

Ο Τζανακόπουλος «βλέπει» κινδύνους

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος επεσήμανε ότι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία μας είναι ο εξής: μέχρι στιγμής βρισκόμαστε υπό την ομπρέλα της ΕΚΤ, που υπάρχει λόγω της πανδημικής κρίσης, την ίδια στιγμή υφίσταται η άρση των περιορισμών του συμφώνου σταθερότητας, που ορίζουν το ύψος του ελλείμματος κάθε χώρας. Εφόσον όμως οι υπόλοιπες χώρες μπουν σε συνθήκη οικονομικής ανάκαμψης, θα επανέλθουν κάποιοι από τους περιορισμούς και ενδεχομένως να "κλείσει" η ομπρέλα της ΕΚΤ. Τότε η Ελλάδα θα βρεθεί με συρρικνωμένο ΑΕΠ, χρέος πάνω από 210%, και ενώπιον νέας κρίσης χρέους, ενδεχομένως χειρότερη από αυτή του 2010. Και δυστυχώς, η πολιτική της κυβέρνησης πυροβολεί τα πόδια της χώρας».