Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας επί συγκεκριμένων άρθρων του νομοσχέδιου για τα ΜΜΕ, που καταθέσαν η ΜΕΡΑ25 και η Ελληνική Λύση.

Στο νομοσχέδιο αυτό (άρθρο 8), εμπεριέχεται και εμπλουτίζεται ο ευρωπαϊκός νόμος (άρθρα 187α, 187β – που κυρώθηκε στη Βουλή το 2019). Με βάση το άρθρο 8 του νομοσχεδίου για τα οπτικοακουστικά Μέσα, επιβάλλετε στους παρόχους περιεχομένου, την υποχρέωση να αποκλείουν περιεχόμενο που αφορά σε μη αποδεκτές για μία δημοκρατική κοινωνία συμπεριφορές, όπως είναι ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία, ο βίαιος λόγος και η προτροπή σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Σύμφωνα με την ίδια πρόβλεψη, που αποτελεί ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας, οι διοικητικές κυρώσεις που επιβάλλονται σε τέτοιες περιπτώσεις αφορούν τον πάροχο περιεχομένου και όχι τον καλλιτέχνη.

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θοδωρής Λιβάνιος αναφερόμενος στο άρθρο 8 του νομοσχεδίου σχετικά με τα οπτικοακουστικά Μέσα ανέφερε πως «το άρθρο δεν ήρθε ξαφνικά ήταν στην διαβούλευση δεν ήρθε από τον ουρανό. Το συγκεκριμένο αφορά τροποποίηση το άρθρο 6 της οδηγίας που 2018» και αναρωτήθηκε «ποιος ήταν κυβέρνηση τότε ποιος εκπροσώπησε την Ελλάδα τότε; Ρώτησε ο κ. Λιβάνιος. …. Το άρθρο 8 δεν μιλάει ούτε για καλλιτέχνες ούτε για φυλακίσεις.

Το άρθρο 8 επιβάλει κυρώσεις, μιλάει για διοικητικό πρόστιμο.

Άρα ξαφνικά ένα θέμα που αφορά τους παρόχους περιεχομένου το πήγαμε στη σφαίρα των καλλιτεχνών και έγινε ένα θέμα λογοκρισίας» και σχολίασε «Τώρα τελευταία έχετε αρχίσει να λέτε πολύ το ΕΡΕ είμαστε στο 2021, το έχετε καταλάβει!» είπε ο Θ. Λιβάνιος . "Να ακούμε από τον ΣΥΡΙΖΑ αντιδράσεις για οδηγία που ψηφίστηκε επι των ημέρων του; Κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει για τους καλλιτέχνες έχουμε πολλά να συζητήσουμε, θα έχουμε την ευκαιρία να διορθώσουμε πολλά λάθη που έχουν γίνει στο παρελθόν" τόνισε ο κ. Λιβάνιος.

Αναφορικά με το (Άρθρο 6 της Οδηγίας (ΕΕ) 2010/13) που αναφέρει πως «Οι υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων δεν πρέπει να εμπεριέχουν υποκίνηση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων ή μέλους ομάδας, ιδίως λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνοτικής καταγωγής, ιθαγένειας ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού», θα γίνουν βελτιωτικές διορθώσεις, είπε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό σημειώνοντάς ότι «Δεν θα θεσπίσουμε καμία ελληνική μειονότητα αυτά έχουν λυθεί εδώ και χρονιά. Η Ελλάδα έχει μόνο μια μειονότητα, Έλληνες πολίτες μουσουλμανικού θρησκεύματος» είπε ο κ. Λιβάνιος και συμπλήρωσε πως αντίστοιχη τροποποίηση θα γίνει και στο άρθρο 32.

Αναφορικά με την διάταξη που αφορά το ΕΣΡ και συμπεριλαμβανόταν στις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας, με έντονες αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης, ο υπουργός απάντησε «πως το ΕΣΡ ασκεί τις αρμοδιότητές που του έχουν δοθεί. Αν είναι να δυνατόν να το συζητάμε. Είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε το ΕΣΡ και σε όσο προσωπικό και σε ότι υλικοτεχνικό εξοπλισμό χρειάζεται».