Μήνυμα προς τον απανταχού Ελληνισμό, ότι και με την ψήφο του μπορεί να συμμετάσχει στη δημιουργία μιας ισχυρής Ελλάδας, χαρακτήρισε η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

Παράλληλα, η Νίκη Κεραμέως ξεκίνησε μια σειρά συναντήσεων με πολιτικά κόμματα, προκειμένου να διαμορφωθεί κλίμα συναίνεσης απέναντι στο αίτημα των ομογενών που επιθυμούν να αρθούν οι περιορισμοί στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματός τους στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.

Στην πρώτη συνάντηση, η υπουργός Νίκη Κεραμέως και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, εισέπραξαν την άρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης, από τον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο, καθώς και από τον διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Θανάση Θεοχαρόπουλο.

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξαν, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι η ίδια με αυτή που είχε καταθέσει ο τότε υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, απέναντι στην οποία είχαν κρατήσει αρνητική στάση, αλλά άφησαν «ανοιχτό παράθυρο» να συνεχιστεί ο διάλογος, υποστηρίζοντας ότι «και εμείς θέλουμε να δώσουμε το δικαίωμα σε όσο το δυνατόν περισσότερους να ψηφίσουν», χωρίς να διευκρινίσουν πώς το εννοούν.

Παρότι δεν αποτελούσε αντικείμενο της συνάντησης, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ έθεσαν θέμα αλλαγών στην εκλογική νομοθεσία για τους εκλογείς του εσωτερικού, ώστε να μπορούν με την εγγραφή τους σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους να ψηφίζουν στον τόπο εργασίας τους και όχι στον τόπο βασικής εγγραφής τους, θέμα για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία.

Απάντηση

Στις αιτιάσεις που προέβαλαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και στην αρνητική στάση που πήραν απέναντι στην άρση των περιορισμών για τους Έλληνες του εξωτερικού, απάντησαν πηγές του υπουργείου Εσωτερικών: «Αναφορικά με το θέμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, το αντικείμενο συζήτησης επί του παρόντος αφορά μία και μόνο πτυχή της διαδικασίας: Αν θα υπάρχουν ή δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στην ψήφο των αποδήμων. Δεν ανοίγει η κουβέντα συνολικά για το εκλογικό σύστημα. Εξάλλου το ισχύον εκλογικό σύστημα διασφαλίζει στους Έλληνες της Διασποράς το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Το ερώτημα στο οποίο καλούνται τα κόμματα, και εν προκειμένω ο ΣΥΡΙΖΑ, να απαντήσουν είναι το εξής: Θέλουν να ψηφίζουν μόλις 18.000 άνθρωποι ή θέλουν να ψηφίζει ένας σημαντικά μεγαλύτερος αριθμός;».

Ας σημειωθεί ότι το θέμα του διαλόγου που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ για ευρύτερα θέματα της εκλογικής διαδικασίας έχει αποτελέσει αντικείμενο εκτενέστατης διαβούλευσης και κοινοβουλευτικής διαδικασίας, τόσο το 2019 όσο και το 2021, αφού είναι η τρίτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια που συζητείται το συγκεκριμένο ζήτημα. Διαμετρικά αντίθετη στάση από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει στο θέμα το ΠΑΣΟΚ, το οποίο διάκειται γενικά θετικά προς τις νέες αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της άρσης των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων. Άλλωστε το ΠΑΣΟΚ είχε στηρίξει και την προηγούμενη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης Μητσοτάκη το 2021. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, που συναντήθηκαν με τη Ν. Κεραμέως, ήταν ο Δημήτρης Μάντζος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, και ο Παναγιώτης Δουδωνής, βουλευτής Επικρατείας, οι οποίοι ζήτησαν διευκρινίσεις σε διαδικαστικά θέματα σχετικά με τις κυβερνητικές προθέσεις. 

Επιστολική

Ωστόσο έθεσαν ως «ώριμο» προς επίλυση και το ζήτημα της επιστολικής ψήφου, με το αιτιολογικό ότι είναι σε πολλές χώρες μεγάλες οι αποστάσεις που πρέπει να διανύσουν οι απόδημοι για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, ακόμα και αν αρθούν όλοι οι περιορισμοί. Επίσης το ΠΑΣΟΚ έθεσε και το θέμα της εκκαθάρισης των εκλογικών καταλόγων, που σήμερα εμφανίζουν μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων εκλογέων από τον νόμιμο πληθυσμό της χώρας, όπως προέκυψε από την απογραφή του 2021. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει θετικά τα θέματα που προέβαλαν οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, τα οποία επιλύονται, σε μεγάλο βαθμό, με την άρση παντός είδους περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων. Σήμερα το πρωί η υπουργός Εσωτερικών θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 12/7