Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής σήμερα στις 10:00 το πρωί όπου θα συζητηθεί η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για την δημιουργία bad bank, το σχέδιο «Ηρακλής» αλλά και το ιδιωτικό χρέος.

Η συζήτηση, θα διεξαχθεί μετά από αίτημα βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής με επικεφαλής τον Μιχάλη Κατρίνη. Στην επιστολή που απέστειλαν στον πρόεδρο της επιτροπής Οικονομικών, κάνουν λόγο για «ανάγκη άμεσης λύσης των κόκκινων δανείων», κατηγορούν τη κυβέρνηση για «ελλειμματική στρατηγική» και χαρακτηρίζουν «επιβεβλημένη τη σύγκληση της Επιτροπής και την ενημέρωση των βουλευτών». Παράλληλα, χαρακτηρίζουν «ενδιαφέρουσα τη πρόταση της ΤτΕ για τη δημιουργία εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού (bad bank)» ενώ σημειώνουν ότι και η Κομισιόν έχει δώσει το πράσινο φως για ίδρυση τέτοιων μηχανισμών.

Πρώτα μιλάει ο Σταικούρας

Την επιτροπή θα ενημερώσει πρώτα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αλλά και ο υφυπουργός Γιώργος Ζαββός, σχετικά με τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τις προκλήσεις και τις προοπτικές του, με έμφαση στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Στην συνεδρίαση έχουν κληθεί να συμμετάσχουν, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργος Χαντζηνικολάου καθώς και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, Αναστάσιος Πανούσης.

Η εκτίμηση Στουρνάρα

Με ενδιαφέρον αναμένεται η εκτίμηση του Γιάννη Στουρνάρα στο θέμα της bad bank, καθώς δεν είναι μυστικό το γεγονός της διάστασης απόψεων κυβέρνησης – ΤτΕ για την δημιουργία μιας τέτοιας τράπεζας. Σήμερα θα υπάρξει και η δημόσια τοποθέτηση της κυβέρνησης διά στόματος του υπουργού Οικονομικών για την bad bank, όπου θα διαφανούν οι κυβερνητικές προθέσεις ενός τέτοιου εγχειρήματος.