Ενα νέο μοντέλο πολυεπίπεδης διακυβέρνησης στη χώρα επεξεργάζεται η κυβέρνηση, το οποίο θα δώσει λύσεις σε προβλήματα όπως αυτό της σύγχυσης αρμοδιοτήτων και της κακής κατανομής τους, κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα το τριήμερο της επέλασης της «Μήδειας». Αυτό που επιδιώκεται είναι η πλήρης χαρτογράφηση όλων των αρμοδιοτήτων καθώς και ο εξορθολογισμός και η ανακατανομή τους μεταξύ κυβέρνησης, αποκεντρωμένων διοικήσεων, Περιφερειών και Δήμων, στη βάση μάλιστα της ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων και των δύο βαθμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οταν ο σχεδιασμός ολοκληρωθεί, εντός των επόμενων μηνών, το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και πριν από το καλοκαίρι αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή.

Επιχειρησιακά προβλήματα

Η κατάσταση ανωτέρας βίας που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα, με τη σφοδρή χιονόπτωση, δεν είχε μόνο θεσμικό περιεχόμενο βέβαια, αλλά και επιχειρησιακό, όπου παρατηρήθηκαν αρκετά προβλήματα, κυρίως όσον αφορά σε χιλιάδες σπίτια στα βόρεια και ανατολικά της Αττικής που έμειναν χωρίς ρεύμα. Στο κομμάτι που αφορά τον διαχειριστή του δικτύου, τον ΔΕΔΔΗΕ, από την κυβέρνηση αναγνωρίζεται ότι οι επενδύσεις σε αυτόν την τελευταία δεκαετία μειώθηκαν κατά σχεδόν 75%, με συνέπεια να περιέλθουν σε ιστορικά χαμηλά. Απόρροια ήταν σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο, ελλείψεις σε κρίσιμα υλικά (όπως στύλοι), ανθρώπινο δυναμικό που δεν ανανεώνεται, με συνέπεια η μέση ηλικία να είναι 59 έτη, και μέτρια ποιότητα δικτύου (9,7% απώλειες).

Πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης

Αξιοποιώντας πόρους και από το Ταμείο Ανάκαμψης, στόχος είναι αυτή η πορεία να αντιστραφεί. Στο κομμάτι που αφορά την πολιτική προστασία, η προετοιμασία είχε αρχίσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα και η ανταπόκριση στα έντονα καιρικά φαινόμενα αξιολογείται θετικά. Ηδη από την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου είχε γίνει ευρεία σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τον έγκαιρο συντονισμό του κρατικού μηχανισμού, ενόψει της κακοκαιρίας που αναμενόταν να πλήξει τη χώρα. Τέσσερις ημέρες αργότερα, τη Δευτέρα, όταν η χιονόπτωση ξεκίνησε στην Αττική και τα προβλήματα φάνηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας, δύο βασικοί στόχοι τέθηκαν: Να προστατευθούν ανθρώπινες ζωές και να συνεχίσει κατά το δυνατόν απρόσκοπτα η επιχείρηση «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες οι εμβολιασμοί, σωρευτικά, ξεπέρασαν τις 550.000 τη Δευτέρα, ενώ χορηγήθηκαν περισσότερες από 28.000 δόσεις, ρεκόρ ημέρας από τις 27 Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια, στα ραντεβού που χάθηκαν λόγω του καιρού στην Αττική δόθηκε προτεραιότητα και έγινε επαναπρογραμματισμός, ώστε να γίνουν όλα μέσα στην εβδομάδα που έρχεται. Η ασφάλεια των πολιτών οδήγησε και στην απόφαση -που ελήφθη λίγο μετά τις 5 τα ξημερώματα της Δευτέρας- να κλείσει η Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας το πρωί και να ανοίξει από τις 13.00 μέχρι τις 19.00, προκειμένου να τροφοδοτηθεί η αγορά και να καλυφθούν οι ανάγκες της βιομηχανίας και της οικονομίας γενικότερα. Καθώς η κακοκαιρία γινόταν πιο έντονη, με βάση τα προγνωστικά που έφταναν στο νέο κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας στο κτίριο «Φάρος» της Λεωφόρου Κηφισίας, δόθηκε αυστηρή σύσταση τους κατοίκους της Βόρειας και Ανατολικής Αττικής να αποφύγουν τις μη αναγκαίες μετακινήσεις πριν από τις 10 το πρωί της Τρίτης, κάτι που στη συνέχεια επαναλήφθηκε ως οδηγία μέχρι και το πρωί της Τετάρτης.

Βοήθησε ο Στρατός

Ολο αυτό το διάστημα επιχειρούνταν ο συντονισμός όλων των συναρμόδιων φορέων, ώστε να μοιράζεται αλάτι σε όλους τους δήμους, να έρχονται γρήγορα μηχανήματα από περιοχές εκτός Αττικής για να συνδράμουν, να ανοίγουν γρήγορα οι δρόμοι με εκχιονιστικά και να αποκαθίστανται οι βλάβες και οι ζημιές. Πιο δύσκολη ήταν η κατάσταση στον Διόνυσο, που κηρύχθηκε την Τρίτη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Πλέον είχε γίνει αντιληπτό ότι για την αποκατάσταση των προβλημάτων σε ηλεκτροδότηση και υδροδότηση που αντιμετώπιζαν αρκετές περιοχές στην Αττική χρειαζόταν η βοήθεια του έμπειρου προσωπικού της ΕΜΑΚ και του Στρατού, που διέθεσαν 42 συνεργεία τελικά, τα οποία άνοιγαν τους δρόμους και μάζευαν δέντρα και κλαδιά, ώστε να αποκαθιστούν τις βλάβες στο δίκτυο τα συνολικά 600 συνεργεία και οι 1.500 εργαζόμενοι του ΔΕΔΔΗΕ που είχαν ριχτεί στη μάχη πανελλαδικά. Την επομένη, το συντονιστικό κέντρο μεταφέρθηκε στον «Ολυμπο», το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος, μεταξύ Εκάλης και Διονύσου, όπου υπήρχαν και τα μεγαλύτερα προβλήματα, με την Πολιτική Προστασία να αξιοποιεί πλέον την επιχειρησιακή της εμπειρία για να δίνει κατευθύνσεις στον ΔΕΔΔΗΕ. Την ίδια ώρα, βέβαια, οι διαμαρτυρίες χιλιάδων πολιτών που είχαν μείνει χωρίς ρεύμα είχαν προκαλέσει ανησυχία στο Μαξίμου.
10 ραντάρ με αισθητήρες και κάμερες

Την Πέμπτη ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη μείωση στον λογαριασμό ρεύματος για τον Φεβρουάριο για τα νοικοκυριά εκείνα που έμειναν χωρίς ρεύμα τις τελευταίες μέρες, την επικείμενη αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο κατανομής αρμοδιοτήτων, αλλά και ακόμα μία πρωτοβουλία: Τη δημιουργία ενός δικτύου 80 μετεωρολογικών σταθμών και 10 ραντάρ με αισθητήρες και κάμερες για ακριβείς προβλέψεις και σε τοπικό επίπεδο ακραίων καιρικών φαινομένων.