Αυτή η κόντρα κρατάει χρόνια! Η αντιπαράθεση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα αλλά και τον τύπο των φυλακών που πρέπει να υπάρχουν στην Ελλάδα, δεν είναι κάτι καινούργιο, ούτε αφορμή για να αναζωπυρωθεί η κόντρα, έδωσε η απεργία πείνας του τρομοκράτη Δημήτρη Κουφοντίνα.

Τον Απρίλιο του 2015 ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωνε ότι οι κρατούμενοι για κακουργηματικές πράξεις που θα αποφυλακιστούν λόγω αναπηρίας ή ασθένειας θα οδηγούνται σε κατ’ οίκον περιορισμό και σε περίπτωση που δεν βρίσκονται στο σπίτι τους θα επιστρέφουν στις φυλακές. Με τον λεγόμενο νόμο Παρασκευόπουλου επικίνδυνοι εγκληματίες αποφυλακίζονται πρόωρα, έχοντας εκτίσει μόνο μέρος της ποινής τους.

Από το 2015 μέχρι τα τέλη του 2018, ο νόμος Παρασκευόπουλου έχει δώσει τη δυνατότητα σε χιλιάδες κρατουμένους, ανάμεσά τους και εκατοντάδες βαρυποινίτες, καταδικασμένοι δηλαδή για κακουργήματα, να βγουν από τις φυλακές. Πολλοί εξ αυτών διέπραξαν στη συνέχεια στυγερά εγκλήματα, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις στην κοινή γνώμη.

Υπολογίζεται πως από την αρχή εφαρμογής του νόμου βγήκαν από τις φυλακές πάνω από 12 χιλιάδες κρατούμενοι.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στη Βουλή, «παρέδωσε» μαθήματα Ποινικού Κώδικα , απαντώντας στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ γιατί η πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης στην υπόθεση Κουφοντίνα, δεν εκβιάζεται!

«Στο πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ εξηγεί ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ, "έρχεται ο πρώτος Νόμος Παρασκευόπουλου, το 2015, Μάρτιο-Απρίλιο –προσέξτε, στους δύο μήνες- και καταργεί τις φυλακές Τύπου Γ΄. Δίνει δικαίωμα στους τρομοκράτες και να μετάγονται σε αγροτικές φυλακές και να παίρνουν άδειες. Δικαίωμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ήθελε -και αυτή ήταν η πολιτική επιλογή- οι τρομοκράτες να έχουν ευμενέστερη μεταχείριση από αυτό που όριζε το τότε πλαίσιο» τόνισε με νόημα ο κ. Πλεύρης.

Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται

«Πηγαίνει λοιπόν ο Κουφοντίνας σε αγροτικές φυλακές, όπου έχουμε το φαινόμενο ένας άνθρωπος με 11 ανθρωποκτονίες και τρομοκρατικές ενέργειες να κάνει φυλακή εκεί που κάνουν, οι πιο ήπιοι των εγκληματιών», εξηγεί ο κ. Πλεύρης και συνεχίζει « η ΝΔ επιλέγει να επαναφέρει το καθεστώς που ίσχυε. Θεωρώντας ότι στις αγροτικές φυλακές δεν θέλουμε να μετάγονται τρομοκράτες! Έχουμε αυτό το δικαίωμα;» ρώτησε απευθυνόμενος τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, και επεσήμανε, «είναι κυριαρχικός νόμος να επιλέγει μια κυβέρνηση και να κρίνεται από τους πολίτες ότι εμείς θέλουμε στις αγροτικές φυλακές να πηγαίνουν άτομα που έχουν λιγότερη ροπή προς την εγκληματικότητα; Το ψηφίσαμε. Κόντρα σε εσάς το ψηφίσαμε και έπρεπε να εφαρμοστεί».

«Τι λέει τώρα ο Κουφοντίνας, ξεκινώντας την απεργία πείνας; Πού κρατούμουν; Κρατούμουν στον Κορυδαλλό. Άρα, αφού με παίρνετε από τις αγροτικές φυλακές, γυρίστε με στον Κορυδαλλό. Ο καταδικασμένος, ο μεγαλύτερος εγκληματίας αυτή τη στιγμή σε ελληνικές φυλακές θέλει να παραβιάσει τον νόμο η ελληνική Κυβέρνηση, εκβιάζοντάς την».

Ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας και για το άρθρο του ΠΚ που αναφέρετε στο βιασμό τόνισε πως «Το κάθε κόμμα κρίνεται και έχει αυστηρή πολιτική ευθύνη. Και η πολιτική ευθύνη δεν είναι μια ατυχής δήλωση μιας καλής Υπουργού Πολιτισμού. Η πολιτική ευθύνη είναι αυτά τα οποία ψηφίζουμε. Αυτός ο Ποινικός Κώδικας στα αδικήματα του βιασμού έχει γίνει το ποινικό σας μητρώο, κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, και κάθε φορά που ανεβαίνετε σε αυτό εδώ το Βήμα και ζητάτε πολιτική ευθύνη, να ξεκινάτε και να λέτε: «Ζητάμε συγγνώμη από τα θύματα, διότι θα δικαστούν με ευεργετικές διατάξεις που εμείς, ένας προς ένας κάθε Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε και ψήφισε και έχει ο ίδιος ατομικά την πολιτική ευθύνη», είπε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.