Την ισχυρή στήριξη του Μεγάρου Μαξίμου απολαμβάνει η Λίνα Μενδώνη, όχι μόνο γιατί εκτιμάται ότι τα λάθη στη διαχείριση της υπόθεσης Λιγνάδη ήταν επικοινωνιακά και όχι πολιτικά, αλλά και γιατί υπάρχει η πεποίθηση ότι το έργο που έχει επιτελέσει ως υπουργός Πολιτισμού είναι εξαιρετικά σημαντικό και σύμφωνο με τους στόχους που θέτει κεντρικά η κυβέρνηση.

Έργα Πολιτισμού

Συγκεκριμένα, μέσα στους ηλεκτρονικούς «φακέλους» του Μαξίμου, φαίνεται πως μέσα στον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν υλοποιηθεί μεταξύ άλλων:

- Ακρόπολη των Αθηνών: Κατασκευή ανελκυστήρα πλαγιάς, νέος φωτισμός Ιερού Βράχου και υποκείμενων Μνημείων Ακρόπολης, διαμόρφωση διαδρομών ΑΜΕΑ στην Ακρόπολη.

- Πρώην Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου: Βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι μελέτες και τα έργα στον ιστορικό πυρήνα του κτήματος, ενώ ολοκληρώθηκε η μελέτη βιωσιμότητας του συνολικού έργου αποκατάστασης, ανάδειξης και αξιοποίησης του κτήματος.

- Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ): Έναρξη λειτουργίας τον Φεβρουάριο του 2020 μετά από χρόνια παλινωδιών.

- Εθνική Πινακοθήκη: Από λιμνάζον εργοτάξιο σε τροχιά εγκαινίων στις 24 Μαρτίου 2021.

- Επέκταση Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου: Ολοκλήρωση όλων των πρόδρομων μελετών, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία διαγωνιστικής διαδικασίας για τις μελέτες επέκτασης του κορυφαίου μουσείου της χώρας.

Μεγάλα έργα και επενδύσεις

Παράλληλα, στα ψηφιακά κατάστιχα του Μαξίμου έχει καταγραφεί ότι το υπουργείο Πολιτισμού όλο αυτό το διάστημα είχε σημαντική πρόοδο σε μια σειρά μεγάλων έργων, έργων ΕΣΠΑ και σε προγραμματικές συμβάσεις με Δήμους και Περιφέρειες όπως:

- Μεγάλα Δημόσια Έργα: Επιτάχυνση-ολοκλήρωση αδειοδοτήσεων και αρχαιολογικών εργασιών σε Σταθμό Βενιζέλου Μετρό Θεσσαλονίκης, Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού - Αγίου Κοσμά, Δίκτυα ενέργειας και ύδρευσης (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ), Αντιπλημμυρικά Έργα, ΟΣΕ, ΕΛΠΕ, Οδικούς Άξονες, Αεροδρόμιο Καστελίου, Ελληνικό Χρυσό (Σκουριές), Master Plan ΟΛΠ.

- Μεγάλες Ιδιωτικές Επενδύσεις: Επιτάχυνση ή ολοκλήρωση αδειοδοτήσεων και αρχαιολογικών εργασιών σε Kilada Hills – Δήμος Ερμιονίδας, Elounda Hills, Αστέρα Βουλιαγμένης, Αστέρια Γλυφάδας, Αγ. Ιωάννη Νικήτης Χαλκιδικής, Αφάντου Ρόδου, Κασσιόπη Κέρκυρας.

- Για έργα ΕΣΠΑ, ένταξη 119 νέων Πράξεων με συνολικό προϋπολογισμό πλέον των 99 εκατ. ευρώ (αύξηση σε ποσοστό 45,9% σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου 2015-Ιουνίου 2019).

- Περισσότερες από 82 Προγραμματικές Συμβάσεις Πολιτιστικής Ανάπτυξης με Δήμους και Περιφέρειες, συνολικού προϋπολογισμού πλέον των 44 εκατ. ευρώ.

Νομοθετικό έργο

Τέλος, με βάση την ίδια καταγραφή, υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση και για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις στο χώρο του πολιτισμού, με κυριότερες τις ακόλουθες:

- Ιδρύθηκε νέος φορέας με την ονομασία “ΑΚΡΟΠΟΛ ΑΚΡΟΣ”, ο οποίος αποσκοπεί στη στήριξη και ενδυνάμωση των επαγγελματιών του κλάδου. Ο νέος φορέας θα στηρίζει τον πολιτιστικό και δημιουργικό κλάδο και τους επαγγελματίες του. Ανάμεσα στους στόχους του ΑΚΡΟΠΟΛ είναι η υποστήριξη των δημιουργών, προκειμένου να αξιοποιήσουν οικονομικά εργαλεία, ευκαιρίες και δυνατότητες προγραμμάτων και διεθνών δικτύων.

- Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, που αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου εποπτευόμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μετονομάστηκε σε Οργανισμό Ανάπτυξης και Διαχείρισης Πολιτιστικών Πόρων με σαφή αναπτυξιακά χαρακτηριστικά. Με την αναδιοργάνωση του ΟΔΑΠ επιδιώκεται η αξιοποίηση του επιχειρησιακού του μηχανισμού για τη στήριξη της στρατηγικής μεγιστοποίησης των εσόδων από του πόρους του Πολιτισμού, η εξασφάλιση πολλαπλασιαστικού αποτελέσματος για την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα και η ενίσχυση της δυναμικής και του κύρους του πολιτιστικού προϊόντος.

- Αντιμετωπίστηκαν χρονίζοντα προβλήματα στον τομέα της πνευματικής ιδιοκτησίας μέσω ολοκλήρωσης της εκκρεμούσας από το 2017 αδειοδότησης της ΕΔΕΜ και της παύσης λειτουργίας της ΕΥΕΔ, καθώς και της ψήφισης διατάξεων για την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου καταπολέμησης της διαδικτυακής πειρατείας (dynamic site blocking).

- Στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης προετοιμάστηκαν και υποβλήθηκαν συνολικά 11 προτάσεις χρηματοδότησης έργων συνολικού προϋπολογισμού περίπου 500 εκ. ευρώ.