Γιώργος Κώτσηρας στα Παραπολιτικά 90,1: Έρχονται αλλαγές στον ποινικό κώδικα για τα αδικήματα κατά ανηλίκων
«Σημαντική η σημερινή συζήτηση στη Βουλή ώστε να τεθούν όλοι προ των ευθυνών τους», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret, με τον Παναγιώτη Τζένο, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης για θέματα διεθνούς συνεργασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων Γιώργος Κώτσηρας.
Ειδικότερα, ο κ. Κώτσηρας τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επενδύσει στον διχασμό και την εχθροπάθεια με τους πολιτικούς αντιπάλους και -όπως είπε- το κάνει αυτό καθώς δεν έχει άλλη δίοδο να φτάσει στην κοινωνία και να ακουστούν οι θέσεις του
Παράλληλα σημείωσε πως το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε κάτι που έχει οξυνθεί και εκπέμπει χυδαιότητα και διχασμό ενώ έκανε για οχετό διαδικτυιακών επιθέσεων κατά της ΝΔ, των στελεχών της και του πρωθυπουργού.
Προανήγγειλε αλλαγές στον ποινικό κώδικα για τα αδικήματα κατά των ανηλίκων λέγοντας ότι όπου χρειάζεται συμπλήρωση αυτή θα γίνεται.
Σημείωσε πως η παραγραφή σήμερα αφορά μόνο το κακούργημα που καταργήθηκε το 2019 από τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ τόνισε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι όλα τα αδικήματα να μετρούν από την ενηλικίωση και μετά. Υπογράμμισε δε ότι έχει τεθεί ζήτημα αυστηροποίησης των ποινών ενώ μελετάται στα πόσα χρόνια θα εκτείνεται η παραγραφή των αδικημάτων.
Αναφορικά με τις αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο είπε πως αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο μετά από 40χρονια Βασικές αλλαγές όπως τόνισε είναι η αρχή της διάκρισης των γονέων και θα εξαντλούνται όλες οι δυνατές προσπάθειες ώστε να υπάρξει συμφωνία τα τέκνα.
Σημείωσε τέλος, πως θα γίνονται εκπαιδευτικά σεμινάρια ώστε οι Έλληνες δικαστές να έχουν πιο εξειδικευμένες δικαστικές κρίσεις.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Κώτσηρα στα Παραπολιτικά 90,1:
Αναφορικά με σημερινή συζήτηση στη Βουλή για το επίπεδο του διαλόγου στην πολιτική ζωή του τόπου και για το επίπεδο της δημοκρατίας, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε: «Πήρε μια πρωτοβουλία ο πρωθυπουργός να γίνει αυτή η συζήτηση στη Βουλή γιατί παρακολουθούμε κάτι το οποίο έχει οξυνθεί ιδιαιτέρως τις τελευταίες μέρες και το οποίο αντί να εκπέμπει μια καλοήθη πολιτική αντιπαλότητα έχει φτάσει σε ένα σημείο να εκπέμπει μια χυδαιότητα, έναν διχασμό, μια εχθροπάθεια την οποία δεν έχει καμία ανάγκη η ελληνική κοινωνία».
«Είδαμε δηλαδή επ’ αφορμή των τελευταίων γεγονότων να ξεχύνεται ένας πολλές φορές οχετός διαδικτυακών επιθέσεων στη ΝΔ, στον πρωθυπουργό, στα στελέχη της το οποίο δεν προσφέρει σε τίποτα στο κοινωνικό σύνολο και αφετέρου επιφέρει εντός μιας δύσκολης περιόδου συνθήκες διχαστικές τις οποίες δεν έχουμε ανάγκη. Αυτά δεν είναι σημερινά φαινόμενα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, εγώ θεωρώ ότι επενδύει ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και αρκετό καιρό στο διχασμό και στην εχθροπάθεια με τους πολιτικούς του αντιπάλους και αυτό το κάνει βλέποντας ότι δεν έχει καμία άλλη δίοδο , δυστυχώς για αυτόν, να φτάσει στην κοινωνία και να ακουστούν οι θέσεις του», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Βλέπουμε μια αντιπολίτευση η οποία παρά τις πολύ μεγάλες κρίσεις που διαχειρίζεται η κυβέρνηση να μην μπορεί να έχει βηματισμό ορθολογισμού και προγραμματικού λόγου. Βλέπουμε ότι σε όλες τις μετρήσεις χωρίς να εφησυχάζουμε η κυβέρνηση έχει μια σημαντική απόδοση, ο Πρωθυπουργός τυγχάνει μιας πολύ σημαντικής αποδοχής από την ελληνική κοινωνία για τη διαχείριση των κρίσεων και τη συνέχεια του έργου της κυβέρνησης και αν νομίζει η αξιωματική αντιπολίτευση ότι μπορεί να αλλάξει αυτές τις ισορροπίες μέσω του εκχυδαϊσμού ή μέσω του έμμεσου εκχυδαϊσμού ή μέσω της εχθροπάθειας με τέτοιου τύπου πολιτική επιχειρηματολογία θεωρώ ότι δεν κάνει στην ίδια καλό, αλλά θεωρώ ότι δεν κάνει καλό στον πολιτικό διάλογο», υπογράμμισε ο ίδιος.
«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική αφορμή η συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή για να τεθούν όλοι προ των ευθυνών τους και να δούμε πραγματικά σε τι πολιτικό σύστημα θέλουμε να συζητάμε, σε τι πολιτικό διάλογο θέλουμε να συμμετέχουμε και με ποιο τρόπο θέλουμε να αντιπαρατιθέμεθα με τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Η ΝΔ διαχρονικά στην πολιτική αντιπαράθεση τηρεί τους κανόνες της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, της σοβαρότητας, αν θέλει η αξιωματική αντιπολίτευση να εκτραπεί σε άλλες κατευθύνσεις θα κριθεί και κρίνεται πολύ αυστηρά ήδη από τους πολίτες», δήλωσε επιπρόσθετα.
«Αν θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί να αντιστρέψει το πολιτικό σκηνικό εκ μέσω εκχυδαϊσμού και τέτοιου είδους πολιτικής αντιπαράθεσης θεωρώ ότι είναι ένα δομικό στοιχείο το οποίο διαφέρει από μια σοβαρή αντιπολίτευση που έχει ανάγκη η χώρα και κάθε δημοκρατία και μας πηγαίνει πίσω και σε άλλες εποχές που ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να διχάσει την ελληνική κοινωνία. Κρίθηκε όμως ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει δει ο ελληνικός λαός τι εστί και τι συνέβαινε επί διακυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ και επειδή δεν μπορεί να πει κάτι άλλο, δεν μπορεί να αρθρώσει προγραμματικό λόγο προφανώς επιλέγει για ακόμα μια φορά να οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα και το διχασμό. Δεν ακολουθεί όμως η ελληνική κοινωνία αυτή είναι η μεγάλη διαφορά. Δεν τους ακολουθεί, τους έχει απομονώσει και θεωρώ ότι αυτή η απομόνωση τους προκαλεί και μια ένταση η οποία είναι εναντίον εις βάρος των ιδίων καταρχήν αλλά είναι εις βάρος της ποιότητας και του δημοκρατικού διαλόγου», τόνισε μεταξύ άλλων.
Ερωτηθείς για τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα για τα αδικήματα κατά των ανηλίκων, ο κ. Κώτσηρας απάντησε: «Υπάρχει στο υπουργείο Δικαιοσύνης η επιτροπή παρακολούθησης του ποινικού κώδικα η οποία αξιολογεί το υπάρχον πλαίσιο και έχει ήδη γίνει επικοινωνία και από εμάς και έχει τεθεί ο προβληματισμός και έχει δοθεί η κατεύθυνση ότι όπου χρήζει συμπλήρωσης το νομοθετικό κενό που υπάρχει ειδικά σε θέματα που αφορούν αδικήματα τέτοιας φύσεως κατά ανηλίκων θα πρέπει να υπάρξει συμπλήρωση. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ενώ μέχρι στιγμής η παραγραφή για τέτοια αδικήματα από την ενηλικίωση και μετά αφορά μόνο κακουργήματα, καταργήθηκε η αναφορά αυτή για τα πλημμελήματα από την αλλαγή που είχε γίνει το 2019 από το ΣΥΡΙΖΑ, η βούληση μας είναι για όλα τα αδικήματα, είτε πλημμεληματικού είτε κακουργηματικού, που αφορούν σε ανηλίκους να ξεκινάει η παραγραφή από την ενηλικίωση και μετά».
«Δηλαδή συζητείται ακόμα και για περαιτέρω χρονική περίοδο της εκκίνησης όπως επίσης και η έκταση της παραγραφής δηλαδή στα πόσα χρόνια θα εκτείνεται η παραγραφή αυτών των αδικημάτων. Επίσης έχουν τεθεί και από τον κ.Τσιάρα και από εμένα στην επιτροπή παρακολούθησης ζητήματα που αφορούν την αυστηροποίηση των ποινών. Η βούληση της κυβέρνησης είναι όπου υπάρχει κενό, το οποίο δυστυχώς υπήρχε και μάλιστα υπήρξε και όξυνση του κενού αυτού με τις αλλαγές που επέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ ένα μήνα πριν τις εκλογές του 2019, να το συμπληρώσουμε. Όπως ήδη το κάναμε στο θέμα του βιασμού τον Νοέμβριο του ’19 όπου θυμίζω ότι με την παρούσα κυβέρνηση ο βιασμός πλέον έχει κατώτατο χρόνο κάθειρξης τα 10 έτη ενώ αυτό δεν υπήρχε με τις προηγούμενες διατάξεις», διευκρίνισε ο υφυπουργός.
Για τις δηλώσεις του κ. Κοντονή, ανέφερε: «Άκουσα με πολύ ενδιαφέρον την τοποθέτηση του κ. Κοντονή ο οποίος ήταν υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είπε κάποια πράγματα τα οποία είναι άκρως σοβαρά γιατί έχει πλήρη γνώση της περιόδου εκείνης και αυτά που ανέφερε θεωρώ ότι είναι πραγματικά άξια αξιολόγησης σε ποιο πολιτικό περιβάλλον ελήφθησαν οι αποφάσεις εκείνης της περιόδου, και με ποιες πολιτικές προτεραιότητες ελήφθησαν αυτές οι αποφάσεις ένα μήνα πριν τις εκλογές».
Αναφορικά με τις αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο, σημείωσε: «Αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο μετά από 40 χρόνια. Οι βασικές αλλαγές είναι η αρχή της μη διάκρισης των γονέων δηλαδή το ότι σχεδιάζεται να υπάρχει ένα πλαίσιο όπου θα γίνεται όλες οι δυνατές προσπάθειες τόσο εξωδικαστικά όσο και δικαστικά ώστε να μπορούμε να επιτυγχάνουν με μια συμφωνία των γονέων για τα βασικά δεδομένα που αφορούν το τέκνο. Ενισχύεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης αυτής της διαδικασίας δηλαδή θα υπάρχουν ειδικοί διαμεσολαβητές. Πρέπει να εξαντλήσουμε όλους τους δυνατούς τρόπους για τη συμφωνία πριν φτάσουμε σε τυχόν αντιδικία. Πολύ σημαντικό επίσης είναι η ύπαρξη μαχητού τεκμηρίου ενός τρίτου για την επικοινωνία του γονέα με το παιδί».
«Το μαχητό τεκμήριο είναι μια κατεύθυνση που δίνει και ο νομοθέτης και η πολιτεία στο δικαστή ο οποίος προφανώς είναι αυτός ο οποίος θα κρίνει και σωστά αυτός θα κρίνει την ουσία της διαφοράς στο σύνολό της, όμως το να θέτουμε ένα σημαντικό κατώφλι κάτω από το οποίο πρέπει να υπάρχει κάτι πολύ σοβαρό για να πέσει ο χρόνος επικοινωνίας κάτω από αυτό θεωρώ ότι δίνουμε τη σωστή έμφαση και τη σωστή κατεύθυνση στο δικαστή ο οποίος θα αξιολογήσει ότι θα πρέπει το παιδί να έχει τακτική επικοινωνία και με τους δύο γονείς, ποιοτικό χρόνο κα με τους δύο γονείς, για αυτό λέμε οτι είναι παιδοκεντρικό αυτό το νομοσχέδιο», πρόσθεσε ο κ. Κώτσηρας.
«Και το τελευταία είναι ότι στο πλαίσιο της αλλαγής της κουλτούρας μετά από 40 χρόνια για το οικογενειακό δίκαιο και τα εκπαιδευτικά σεμινάρια που θα υπάρξουν στη σχολή δικαστών και πλέον θα μπορέσουν και οι έλληνες δικαστές οι οποίοι είναι πραγματικά αξιόλογοι αλλά όταν περνάνε τα χρόνια προφανώς εκσυγχρονίζονται και τα δεδομένα οπότε χρήζει και μιας πιο εξειδικευμένης αντίληψης το κάθε θέμα, θα υπάρχουν εκπαιδευτικά σεμινάρια στη σχολή δικαστών τα οποία θα βοηθήσουν στο να υπάρχουν πιο εξειδικευμένου χαρακτήρα δικαστικές κρίσεις οι οποίες θα έχουν και στοιχεία και ψυχολογίας και στοιχεία κοινωνιολογίας. Θεωρώ ότι αλλάζει η κουλτούρα, αλλάζει η φιλοσοφία, εκσυγχρονίζεται το δίκαιό μας σε αυτό το πλαίσιο διατάξεων και αυτό θα έχει αποκλειστικό γνώμονα τα παιδιά να μεγαλώνουν σε συνθήκες αγάπης, επαφής και ποιοτικού χρόνου με τους γονείς τους», κατέληξε εξηγώντας.