Πριν ένα χρόνο ακριβώς ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, συνεκάλεσε για το απόγευμα εκείνης της 26ης Φεβρουαρίου έκτακτη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με αντικείμενο συζήτησης την αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της επιδημίας του νέου κοροναϊού SARS – COV 2, με αφορμή την καταγραφή του κρούσματος «0» στη συμπρωτεύουσα.

Από εκείνη τη σύσκεψη, στην οποία προήδρευσε ο Βασίλης Κικίλιας και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ξεκίνησε η απολύτως επιτυχής αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της επιδημίας στη χώρα μας.

Στη συνέχεια, ο Βασίλης Κικίλιας είχε επισκεφθεί το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ», στο οποίο νοσηλευόταν η ασθενής «0», με πολύ ήπια συμπτώματα, ενώ, στη συνέχεια, ο ίδιος ανακοίνωσε την ματαίωση όλων των καρναβαλικών εκδηλώσεων στη χώρα και, λίγο αργότερα, την αναστολή της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών μονάδων όλων των βαθμίδων.

Αργότερα, τον Μάρτιο του 2020, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε με διάγγελμά του την εφαρμογή του πρώτου καθολικού και αυστηρού lockdown, το οποίο χαρακτηρίσθηκε διεθνώς ως η πιο επιτυχής κίνηση κυβέρνησης του δυτικού κόσμου για την αντιμετώπιση της πανδημίας.