Την επιστροφή των χρημάτων σε όλους τους καταναλωτές που χρεώθηκαν οι τηλεφωνικοί τους λογαριασμοί επειδή τις ημέρες της κακοκαιρίας απευθύνθηκαν στο 11500 για την αποκατάσταση των ζημιών τους, προανήγγειλε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, δόθηκε εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ για άμεση ανάθεση ώστε να γίνει υπογειοποίηση των καλωδίων σημειώνοντας πως οι εργασίες θα ξεκινήσουν έως το τέλος του χρόνου.

Τέλος, για τον Δημήτρη Κουφοντίνα είπε πως ο νόμος ισχύει για όλους τους Έλληνες. Τόνισε πως η ελληνική κοινωνία πρέπει να εξαλείψει τη βία και η προάσπιση των δικαιωμάτων δεν γίνεται μέσα από βίαιες πράξεις.

Διαβάστε ολόκληρη του Κώστα Σκρέκα στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφερόμενος στις χρεώσεις των πολιτών που κάλεσαν το 11500 τις ημέρες της κακοκαιρίας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε: «Το Σάββατο που είχαμε τη σύσκεψη με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ αποφασίσαμε να επιστρέψουμε σε όλους τους καταναλωτές οι οποίοι πήραν αριθμό 11500 για να δηλώσουν βλάβη να επιστρέψουμε τη συνολική χρέωση. Αυτό αριθμεί περίπου 350 χιλιάδες €. Άρα στους επόμενους λογαριασμούς οι άνθρωποι οι οποίοι δυστυχώς είχαν αυτή τη χρέωση θα λάβουν τα χρήματά τους πίσω».

«Έγινε ένα τιτάνιο έργο ώστε να μπορέσουμε να ηλεκτροδοτήσουμε δεκάδες χιλιαδες σπιτιών τα οποία είχανε υποστεί βλάβη εξαιτίας πτώσης κορμών πάνω στα σύρματα του ΔΕΔΔΗΕ. Είχαμε φέρει τους διαθέσιμους τεχνικούς από όλες τις περιοχές της Ελλάδος, εναερίτες, ειδικούς ηλεκτρολόγους αυτοί παραμείνανε και αφού καταφέραμε να ηλεκτροδοτήσουμε και το τελευταίο σπίτι έχουν παραμείνει και αποκαθιστούν ακόμα καλύτερα εκείνα τα σημεία που είχε γίνει πρόσκαιρη αποκατάσταση για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε ηλεκτροδότηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας.

«Αυτό σημαίνει ότι και τα συνεργεία των κλαδεμάτων παραμείνανε από όλη την Ελλάδα και οι τεχνικοί παραμείνανε ώστε να ολοκληρώσουμε με ένα πολύ καλό, με έναν στιβαρό τρόπο τις βλάβες», διευκρίνισε ο υπουργός.

«Έχουμε θέσει ως άμεση προτεραιότητα για το επόμενο διάστημα να προχωρήσουμε και σε σημεία που τώρα μπορεί να μην είχαμε πολλές βλάβες αλλά το καλοκαίρι που έχουμε τον κίνδυνο πυρκαγιάς αυτό μπορεί να εμφανιστεί, έχουμε ήδη προχωρήσει ώστε τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τα δασαρχεία για να καθαρίσουν καλύτερα περιμετρικά από τα σύρματα τα κλαδιά των δέντρων από εκεί και πέρα ήδη έχουμε δώσει την κατεύθυνση να προχωρήσει η εταιρεία στην άμεση ανάθεση μελέτης προτεραιοποίησης των περιοχών που πρέπει να υπογειοποιήσουμε τα εναέρια καλώδια, είτε αυτά είναι μέσης τάσης είτε είναι χαμηλής τάσης, και φιλοδοξούμε μέχρι το τέλος του χρόνου να ξεκινήσουνε εργασίες υπογειοποίησης. Στις περιοχές που θα προκύψει ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος είτε κατά τους χειμερινούς είτε κατά τους θερινούς μήνες μέσα από τη μελέτη η οποία θα ανατεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν αυτό θα καλυφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, απάντησε: «Πολύ σωστά πριν από την κακοκαιρία είχαμε εντάξει συνολικές επενδύσεις της τάξης των 200 εκατομμυρίων για υπογειοποιήσεις καλωδίων του ΔΕΔΔΗΕ είτε σε περιοχές κινδύνου είτε σε παραδοσιακούς οικισμούς όπου για λόγους τουριστικούς και άλλους πρέπει να υπογειοποιήσουμε. Βασική προτεραιότητα φυσικά είναι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα τα οποία όλοι είδαμε δηλαδή μέσα από μια κακοκαιρία ή μέσα από έναν καύσωνα και αμέσως μετά πρέπει να καταλάβουμε ότι και στην Ελλάδα πρέπει να επενδύσουμε σημαντικά ποσά γα να μπορέσουμε να υπογειοποιήσουμε τα καλώδια».

«Έχουμε εκπονήσει ένα στρατηγικό σχέδιο και ήδη έχουμε τα προγράμματα τα οποία εντάσσονται στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης για την προστασία των δασών όπου σε συνεργασία με την πολιτική προστασία το αμέσως επόμενο διάστημα έχει προκηρυχτεί το μέτρο, έχει οριστικοποιηθεί η πρόσκληση και οι δικαιούχοι του μέτρου για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε αυτά τα σημαντικά ποσά. είναι αλήθεια ότι χρειάζεται συντονισμός και αυτό το συντονισμό φιλοδοξούμε να τον πετύχουμε επιτέλους μετά από πολλά χρόνια», δήλωσε επιπρόσθετα.

Αναφορικά με την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης, επισήμανε: «Αυτό το μέτρο έχει ήδη ξεκινήσει να μόνο με μια μικρή παράταση που έχει δοθεί για τα νοσοκομεία. το μέτρο θα ισχύσει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει, ήδη στις δημόσιες υπηρεσίες έχει ξεκινήσει να ισχύσει από εκεί και πέρα ένα δοθεί μια μεταβατική περίοδος που θα ξεκινήσει, είναι από 01/01/22. Από εκεί και πέρα εμείς έχουμε ένα νέο σχέδιο που θα φέρουμε που αφορά την ανακύκλωση, ένα σπουδαίο νομοσχέδιο, τις επόμενες εβδομάδες θα το καταθέσουμε στη Βουλή για να συζητηθεί και να μπορέσουμε να επιτύχουμε τους στόχους που έχει θέσει η ευρωπαϊκή επιτροπή».

Αναφορικά με την υπόθεση Κουφοντίνα, ο κ. Σκρέκας δήλωσε: «Η μεταγωγή του κ. Κουφοντίνα στο Δομοκό είχε αποφασιστεί στις 21 Δεκεμβρίου για το λόγο ότι υπήρχε γενικό απαγορευτικό στις φυλακές στον Κορυδαλλό λόγο της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού. Το σύνολο των αντιγράφων των αποφάσεων που αφορούσαν τη μεταγωγή του του είχαν κοινοποιηθεί εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος μέσα από τη συνήγορό του άρα είναι ψευδής ο ισχυρισμός ότι δεν μπορεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της απόφασης μεταγωγής τους επειδή τα έγγραφα δήθεν που έχει λάβει από τη δημόσια διοίκηση δεν είναι επικυρωμένα. Από εκεί και πέρα ο νόμος ισχύει για όλους τους Έλληνες. Ο νομικός μας πολιτισμός δίνει τη δυνατότητα σε όλους ανθρώπους να απευθύνονται για να υπερασπιστούν και να βρούνε το δίκαιό τους, τα δικαιώματά τους νομίζω ότι υπάρχει αυτός το τρόπος και όχι ο τρόπος της βίας. Η ελληνική κοινωνία και κάθε ανθρώπινη κοινωνία πρέπει να εξαλείψει τη βία, η προάσπιση των δικαιωμάτων δεν γίνεται μέσα από βίαιες δράσεις».