Σχέδιο δράσης για τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας έχει εκπονήσει η κυβέρνηση, με την τελική υλοποίησή του να εξαρτάται φυσικά από τα επιδημιολογικά δεδομένα των προσεχών ημερών. Προτεραιότητα θα δοθεί, όπως έχει αποφασιστεί, στο άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Οι εμβολιασμοί «δείχνουν» τον δρόμο

Στο κομμάτι της επιχείρησης «Ελευθερία», οι εμβολιασμοί αυτή την εβδομάδα θα φτάσουν το 1 εκατομμύριο και μέχρι τέλος του μήνα αναμένεται να έχουν ξεπεράσει το 1,7 εκατομμύρια, με τη χώρα μας να βρίσκεται σταθερά το τελευταίο διάστημα στην πρώτη πεντάδα πανευρωπαϊκά στον ρυθμό των ημερήσιων εμβολιασμών. Στο ζήτημα της επανέναρξης κάποιων δραστηριοτήτων, όπως τόνισε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα, ειδικά αυτές τις δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας αλλά και της εκπαίδευσης».

16 Μαρτίου η ημερομηνία «κλειδί»

Με εντατικούς ελέγχους για την τήρηση των μέτρων, συνεπώς, το επόμενο διάστημα και με «σύμμαχο» το εμβόλιο της Johnson & Johnson (τέταρτο κατά σειρά), το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στις 11 Μαρτίου, η κυβέρνηση σχεδιάζει την επανέναρξη του λιανεμπορίου, ίσως δε και των σχολείων, στις 16 Μαρτίου, αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα δηλαδή. Εξάλλου είναι σχεδόν κοινή παραδοχή πλέον ότι «η σωρευμένη κούραση οδηγεί στην πραγματικότητα σε έλλειψη συμμόρφωσης», όπως τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και συνεπώς ένα κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας πρέπει να ανοίξει, έστω με περιορισμούς και κανόνες. Εξάλλου, όπως παραδέχθηκε ο κ. Γεραπετρίτης, «δεν έχουμε άλλα περιθώρια για να παραμείνουμε κλειστοί - όχι μόνο για λόγους κοινωνικής αποσυμπίεσης, αλλά και για λόγους που έχουν να κάνουν με τα δημοσιονομικά μας, εξαντλούνται οι δυνατότητες που έχουμε για να μπορούμε να ενισχύουμε τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις».

Ψώνια με το «13032»

Πως θα γίνει λοιπόν το άνοιγμα, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα; «Θα το σχεδιάσουμε, εφόσον το αποφασίσουμε, με έξυπνες λύσεις και με μία νέα αμοιβαία συμφωνία εμπιστοσύνης με τους πολίτες: η οικονομία να επαναλειτουργήσει σταδιακά και όλοι μας να πειθαρχήσουμε στους κανόνες ώστε αυτή να παραμείνει ανοιχτή», υπογράμμισε στη χθεσινή του παρέμβαση ο πρωθυπουργός. Η κύρια «έξυπνη λύση» αφορά στο πενταψήφιο 13032, τον νέο αριθμό στον οποίο θα στέλνουν γραπτό μήνυμα (SMS) οι πολίτες για να κάνουν τα ψώνια τους από τα εμπορικά καταστήματα. Σε αντίθεση με το 13033, το νέο πενταψήφιο θα έχει χρονικό «κόφτη», καθώς θα μπορεί να χρησιμοποιείται μία φορά την ημέρα και μόνο για τρεις ώρες από τη στιγμή της αποστολής του. «Το εργαλείο είναι έτοιμο, υπάρχει πολύ ισχυρή πιθανότητα να εφαρμοστεί στο λιανεμπόριο όπως έχει συζητηθεί, αλλά από εκεί και πέρα για το αν και πώς θα εφαρμοστεί θα το δούμε στην πορεία», δήλωσε σχετικά ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στα Παραπολιτικά 90,1.