Ανεξαρτήτως των εσωτερικών προβλημάτων που μπορεί να αντιμετωπίζει με τις αμφισβητήσεις διαφόρων εσωκομματικών Τάσεων ο Αλέξης Τσίπρας, το μεγάλο του πρόβλημα, που φαίνεται ότι το παραβλέπει, είναι ότι ούτε οι αριστεροί ή αριστερίζοντες, παραδοσιακά, ψηφοφόροι τον θέλουν πλέον. Είναι προφανές ότι τα δείγματα που έδωσε ως κυβερνήτης και η επιβεβαίωση της ανεπάρκειάς του από τον τρόπο που ασκεί αντιπολίτευση έχουν πλέον την αντανάκλασή τους στις έρευνες της κοινής γνώμης, στις οποίες οι πολίτες του αριστερού μπλοκ έχουν σε υψηλά ποσοστά αρνητικές γνώμες για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι υψηλά ποσοστά αρνητικών γνωμών καταγράφονται και μεταξύ των ίδιων ψηφοφόρων του κόμματος της Κουμουνδούρου. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι μεταξύ δύο ερευνών της Metron Analysis, μίας πρόσφατης και μίας παλαιότερης, στο αριστερόστροφο ακροατήριο εμφανίζονται αυξημένες οι αρνητικές γνώμες για τον κ. Τσίπρα.

Οι Αριστεροί έχουν αρνητική άποψη για τον κ. Τσίπρα

Σε πρόσφατη έρευνα της Metron Analysis και στην ερώτηση για την αξιολόγηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως το 82% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ έχει αρνητική άποψη, αλλά το ενδιαφέρον είναι ότι και ένα ποσοστό της τάξεως του 38% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ έχει αρνητική άποψη για τον αρχηγό του κόμματος! Ακόμα πιο ενδιαφέρον στοιχείο προκύπτει από την αξιολόγηση της αρνητικής αυτής ψήφου με βάση την ιδεολογική προέλευση αυτών που απαντούν αρνητικά για τον κ. Τσίπρα. Ετσι, αρνητική άποψη έχει το 53% των αριστερών και το 57% των αριστερόστροφων, δηλαδή αυτών που τοποθετούν την ιδεολογία τους στην Κεντροαριστερά.

Τα ποσοστά, μάλιστα, αυτά μεταξύ του περασμένου Νοεμβρίου και δύο μηνών μετά εμφανίζονται αυξημένα, διότι στην προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας οι αριστεροί είχαν αρνητική άποψη για τον κ. Τσίπρα σε ποσοστό 45,3%, ενώ με βάση την πιο πρόσφατη έρευνα της εταιρείας το αρνητικό ποσοστό έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 8 ποσοστιαίες μονάδες. Κατά δε 5 ποσοστιαίες μονάδες έχουν αυξηθεί οι αρνητικές γνώμες για τον κ. Τσίπρα μεταξύ των κεντροαριστερών. Ειδικώς η αυξητική τάση των αρνητικών γνωμών μεταξύ των αριστερόστροφων της Κεντροαριστεράς ακυρώνει την επιδίωξη του κ. Τσίπρα να αποτελέσει το κόμμα του -ή η όποια κομματική μορφή θα θέλει να δώσει σε μια νέα προσπάθεια- το νέο ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, την εκπροσώπηση από αυτόν του σοσιαλισμού ή της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα.

Ενισχυτικά των παραπάνω αρνητικών ευρημάτων για τον κ. Τσίπρα είναι τα αποτελέσματα έρευνας της Οpinion Poll, στην οποία ερωτάτο η κοινή γνώμη αν τα πράγματα θα πήγαιναν καλύτερα αν είχαμε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Καθίζηση των εισροών

Από τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής προέκυψε ότι αρνητική γνώμη είχε ακόμα και το 39,1% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (!), το 85,7% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ και το 84,4% των αριστερόστροφων ψηφοφόρων του ΚΙΝ.ΑΛ. Να σημειώσουμε ότι έχει σημασία το ποσοστό των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής, διότι όσοι έχουν μείνει σε αυτό έχουν αντιδεξιά αντίληψη, τους απαρέσκει η Ν.Δ. ως δεξιό ή κεντροδεξιό κόμμα και είναι περισσότερο ευεπίφοροι να ψηφίσουν, στην περίπτωση που εγκατέλειπαν το ΚΙΝ.ΑΛ. ως δυσαρεστημένοι, μόνο μια αριστερή λύση. Το παραπάνω δυστοπικό σκηνικό για τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνεται και από την καθίζηση των εισροών ψηφοφόρων στο κόμμα του. Για παράδειγμα, ενώ η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να έχει εισροή νέων ψηφοφόρων σε ποσοστό 8,5%, η εισροή στον ΣΥΡΙΖΑ είναι μόλις 3 ποσοστιαίες μονάδες.