Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για την πανδημία: Έκρηξη κρουσμάτων, πίεση στα νοσοκομεία

Η επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική και στην υπόλοιπη χώρα συζητήθηκε σε έκτακτη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Στη διάρκεια της σύσκεψης:

Παρουσιάστηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα από όλες τις περιοχές της χώρας και συζητήθηκε η επίδραση των μεταλλάξεων στη μετάδοση του ιού

Εξετάστηκαν μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής όπου παρατηρείται αυξημένη πίεση

Συζητήθηκε ο πιο αποτελεσματικός τρόπος υλοποίησης των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

Αύριο το πρωί, θα συγκληθεί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλη τη χώρα.

Το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής, καθώς και τα νέα μέτρα θα παρουσιαστούν, αύριο το απόγευμα, στην τακτική ενημέρωση από τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Χθες, Δευτέρα, διατηρήθηκαν σε τετραψήφιο αριθμό τα νέα κρούσματα κοροναϊού (1.176) όπως είχε γίνει και την προχθές, Κυριακή, ημέρα η οποία με τα 1.269 κρούσματα παρέπεμψε κατευθείαν στην τελευταία Κυριακή του περασμένου Νοεμβρίου.

Οι εμβολιασμοί «δείχνουν» τον δρόμο

Στο κομμάτι της επιχείρησης «Ελευθερία», οι εμβολιασμοί αυτή την εβδομάδα θα φτάσουν το 1 εκατομμύριο και μέχρι τέλος του μήνα αναμένεται να έχουν ξεπεράσει το 1,7 εκατομμύρια, με τη χώρα μας να βρίσκεται σταθερά το τελευταίο διάστημα στην πρώτη πεντάδα πανευρωπαϊκά στον ρυθμό των ημερήσιων εμβολιασμών. Στο ζήτημα της επανέναρξης κάποιων δραστηριοτήτων, όπως τόνισε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα, ειδικά αυτές τις δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας αλλά και της εκπαίδευσης».

Ψώνια με το «13032»

Πως θα γίνει λοιπόν το άνοιγμα, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα; «Θα το σχεδιάσουμε, εφόσον το αποφασίσουμε, με έξυπνες λύσεις και με μία νέα αμοιβαία συμφωνία εμπιστοσύνης με τους πολίτες: η οικονομία να επαναλειτουργήσει σταδιακά και όλοι μας να πειθαρχήσουμε στους κανόνες ώστε αυτή να παραμείνει ανοιχτή», υπογράμμισε στη χθεσινή του παρέμβαση ο πρωθυπουργός. Η κύρια «έξυπνη λύση» αφορά στο πενταψήφιο 13032, τον νέο αριθμό στον οποίο θα στέλνουν γραπτό μήνυμα (SMS) οι πολίτες για να κάνουν τα ψώνια τους από τα εμπορικά καταστήματα. Σε αντίθεση με το 13033, το νέο πενταψήφιο θα έχει χρονικό «κόφτη», καθώς θα μπορεί να χρησιμοποιείται μία φορά την ημέρα και μόνο για τρεις ώρες από τη στιγμή της αποστολής του. «Το εργαλείο είναι έτοιμο, υπάρχει πολύ ισχυρή πιθανότητα να εφαρμοστεί στο λιανεμπόριο όπως έχει συζητηθεί, αλλά από εκεί και πέρα για το αν και πώς θα εφαρμοστεί θα το δούμε στην πορεία», δήλωσε σχετικά ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στα Παραπολιτικά 90,1.