Πέρυσι όποιος επισκέφθηκε την Ελλάδα ήταν ασφαλής, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret, με τον Παναγιώτη Τζένο, η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη 

Ειδικότερα, η κ. Ζαχαράκη τόνισε  πως υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ για τον τουρισμό καθώς η διαδικασία των εμβολιασμών προχωρά γρήγορα.

Παράλληλα η κ. Ζαχαράκη κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι παρέχει προστασία στις κινητοποιήσεις, όπως για τον Κουφοντίνα και την ίδια στιγμή κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν είναι αποτελεσματική στη διαχείριση της πανδημίας του κοροναϊού.  Εκτίμησε ότι η φετινή τουριστική σεζόν θα σωθεί και από το πιστοποιητικό εμβολιασμού καθώς θα αποτελέσει ένα από τα βασικά μέσα που θα επιτρέπει την κινητικότητα ενώ είπε πως θα πρέπει να τηρούνται πιστά τα  επικαιροποιήμενα πρωτόκολλα. 

Τόνισε πως θα συνεχίσουν τα στοχευμένα μέτρα για την στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στον τουρισμό. Σημείωσε πως ο εσωτερικός τουρισμός έδωσε ανάσα στον κλάδο ενώ είπε πως θα συνεχιστεί το πρόγραμμα «τουρισμός για όλους».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Σοφίας Ζαχαράκη στα Παραπολιτικά 90,1:

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι θα προλάβουμε τη φετινή τουριστική περίοδο, η υφυπουργός Τουρισμού απάντησε: «Πέρυσι κράτησε το κομμάτι της αξιοπιστίας, το γεγονός δηλαδή ότι είχαμε περίπου 32 εκατομμύρια επισκέπτες το 2019 και μια δραματική πτώση το 2020 με έσοδα τα οποία έφτασαν στα 4,2 δις αυτό όλο μας δείχνει και το στοιχείο της τεράστιας προσπάθειας που έκαναν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες αλλά και οι ανθρωποι που εργάζονται στον τουρισμό έτσι ώστε να δώσουν το σύνθημα και το στοίχημα της ασφάλειας. Όποιος ήρθε πέρυσι στην Ελλάδα ένοιωσε ασφαλής πάνω σε αυτό στηριζόμαστε και βέβαια πλέον έχουμε και το καινούργιο στοιχείο που έχει να κάνει με τον εμβολιασμό».

«Χθες φτάσαμε το ένα εκατομμύριο στους εμβολιασμούς συνάμα έτσι χτίζουμε αυτό το τείχος ανοσίας που πέρυσι δεν το είχαμε άρα έχουμε μπροστά μας τα στοιχεία για να αφήσουμε πίσω μας αυτή την περιπέτεια. Η διαδικασία προχωρά γρήγορα, η ''επιχείρηση ελευθερία'' είναι πραγματικά η μεγαλύτερη και η πιο πολύπλοκη επιχείρηση που ανέλαβε ποτέ το ελληνικό κράτος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Άρα στην ερώτηση αν υπάρχει φως στο τούνελ η απάντηση είναι ναι, πρέπει να κάνουμε υπομονή 
και το επόμενο χρονικό διάστημα για να βγούμε από το τούνελ αυτό αλλά τα στοιχεία είναι διαφορετικά, έχουμε τον εμβολιασμό, προχωράει, πιέζουμε και ευρωπαϊκά και ο κ.Μητσοτάκης έχει δώσει ιδιαίτερη μάχη στο να επιταχύνεται η προμήθεια των εμβολίων για να μπορέσουμε όλοι μαζί αυτό το τείχος ανοσίας να μας βοηθήσει και για το πολυπόθητο άνοιγμα του τουρισμού», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφερόμενη στις κινητοποιήσεις η κ. Ζαχαράκη σημείωσε: «Εδώ δείχνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιατί αυτό παρέχει και πολιτική προστασία σε αυτά που γίνονται και εννοώ σε όλες αυτές τις διαμαρτυρίες και τις κινητοποιήσεις, την πολιτική του οξύμωρου την οποία υπηρετεί με κάθε τρόπο. Από την μια ο κ. Τσίπρας στη Βουλή κατηγορεί την κυβέρνηση για μη αποτελεσματικότητα ή για αποτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας, και από την άλλη όχι απλά κλείνει το μάτι αλλά πολλές φορές καλεί ή και με κάποια εσωκομματικά χαρτιά παροτρύνει τα μέλη να είναι πολύ προσεκτικά έτσι ώστε να μην δίνουν λαβή κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων. Το απόλυτο οξύμωρο λοιπόν. Αυτοί οι οποίοι συγχέουν το μήνυμα είναι αυτοί οι οποίοι φωνάζουν για το δημόσιο σύστημα υγείας και την ίδια στιγμή καλούν και τα στελέχη ή η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στις συγκεντρώσεις για τον Κουφοντίνα».

«Είναι εξαιρετικά ανεύθυνο αυτό που γίνεται, κυρίως από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να συμμετέχουν σε πορείες υπέρ του Κουφοντίνα. Μιλάω για το πρόσφατο, είχαμε και τα προηγούμενα που είχαμε ζήσει για τα πανεπιστήμια και την ίδια στιγμή να καταγγέλλουν ότι γεμίζουν τα νοσοκομεία. Επιμένω στο θέμα της πολιτικής ευθύνης», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι η φετινή τουριστική χρονιά μπορεί να σωθεί με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, απάντησε: «Ναι θα είναι ένα από τα πολύ βασικά μέσα, και δεν είναι βέβαια ένα διαβατήριο που αποτρέπει όλους τους υπολοίπους αλλά αποτελεί ένα από τα μέτρα βεντάλιας που έχουμε έτσι ώστε να μπορεί να επιτρέπεται η κινητικότητα. Τα άλλα μέσα είναι τα τεστ covid και βέβαια από την άλλη είναι και όλα τα πρωτόκολλα τα οποία επικαιροποιούνται πάντα σε συνεργασία και με τους ιδιώτες, έχουν αποσταλεί και στους φορείς έτσι ώστε να δώσουν σχόλια αλλά βέβαια και την αυτοδιοίκηση για να μπορέσουμε όλοι μαζί σε μια αγαστή συνέργια να ανοίξουμε τον τουρισμό αλλά με την πιστή τήρηση επικαιροποιημένων πρωτοκόλλων. Όλα αυτά μαζί, το πιστοποιητικό, τα rapid test και τα επικαιροποιημένα πρωτόκολλα να δημιουργήσουν αυτή τη δυνατότητα μετακίνησης των ταξιδιωτών τους καλοκαιρινούς μήνες».

Ερωτηθείς αν θα συνεχίσει η πρόσβαση σε χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, η κ. Ζαχαράκη: «Έχει στηριχτεί ο κλάδος και με έκτακτες επιχορηγήσεις και για τους εργαζομένους αλλά και με τα γενικότερα μέτρα τα οποία έχουν να κάνουν και με τις επιχειρήσεις. Και βέβαια θα συνεχίσουν τα μέτρα πιο στοχευμένα επειδή προφανώς το ποσό δεν είναι χωρίς περιορισμό όλο αυτό το οποίο μπορεί να δοθεί για στήριξη, είναι πολύ σημαντικό ότι στον τουρισμό και έχει δοθεί στήριξη και στοχευμένα και με προγράμματα έκτακτης επιχορήγησης των εργαζομένων αλλά και των επιχειρήσεων. Ναι θα συνεχίζουν μέσα στα δημοσιονομικά πλαίσια γιατί είναι σημαντικό να μείνουμε όρθιοι μετά από αυτή την πανδημική κρίση. Θυμίζω και άλλα προγράμματα που είναι αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη όπως είναι το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» το οποίο θα συνεχίσει κα θα ενισχυθεί και το 2021 ήδη η προσωπική δέσμευση είναι να επιταχυνθούν και οι αποπληρωμές οι οποίες είναι σε εξέλιξη για το πρόγραμμα ''Τουρισμός για όλους''».

Αναφορικά με τον εσωτερικό τουρισμό, επισήμανε: «Το πρόγραμμα ''Τουρισμός για όλους'' σε αυτό στόχευε σε αυτή δηλαδή την αναθέρμανση. Σε αυτή προφανώς την πανδημική κρίση αντιλαμβανόμαστε ότι όλα τα μέτρα είναι περιορισμένα και όλα τα προγράμματα λόγω αυτού του περιορισμού κίνησης όμως είδαμε πέρυσι ότι ήταν ο εσωτερικός τουρισμός που ουσιαστικά κράτησε όρθιες πάρα πολλές περιοχές. Είδαμε δηλαδή ότι οι έλληνες ταξίδεψαν, και ταξίδεψαν οδικά, σε μέρη τα οποία πραγματικά πήραν ανάσα από τον εσωτερικό τουρισμό. Συνεχίζοντας και αξιοποιώντας προγράμματα όπως αυτό το τουρισμός για όλους αλλά και με την γενικότερη επανεκκίνηση της κινητικότητας θα δούμε και περαιτέρω αύξηση θεωρώ του εγχώριου τουρισμού αλλά και του οδικού τουρισμού που είδαμε πέρυσι να στηρίζει πάρα πολλές περιοχές.

«Έχει πολύ μεγάλη σημασία όταν πλέον φύγουμε από τη συζήτηση για την επικαιρότητα του κορονοϊού να συζητήσουμε για την προστιθέμενη αξία που δίνουν και οι ειδικές μορφές τουρισμού. Σε πάρα πολλές περιοχές τουρισμός όπως ο γαστρονομικός, ο προσκυνηματικός τουρισμός, ο ορεινός τουρισμός πάρα πολλές μορφές τουρισμού μπορούν να δώσουν πνοή και οξυγόνο σε αναπτυξιακές περιοχές για την περιφέρειά μας», κατέληξε.