Κανένας εφησυχασμός για τον τουρισμό, βρισκόμαστε σε τουριστικό μαραθώνιο, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret, με τον Παναγιώτη Τζένο,  η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.

 Σύμφωνα με την κ. Ζαχαράκη, το υπουργείο έχει σχέδιο έχει επικαιροποιήσει τα πρωτόκολλα και έχει προχωρήσει σε διοργάνωση συνεδριών με χαμηλό αριθμό ατόμων και συγκεκριμένους όρους.

 Αναφορικά με την στάση της Μεγάλης Βρετανίας, είπε πως υπάρχουν εσωτερικοί λόγοι σημειώνοντας ότι η χώρα έχει προχωρήσει σε περαιτέρω περιορισμό της λίστας

 Εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξη σημειώνοντας ότι η Lufthansa πρόσθεσε 7 νέους προορισμούς.

 Για το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού είπε πως από το τέλος Ιουνίου θα έχουμε τους νέους δικαιούχους.

Προανήγγειλε πρωτοβουλίες για τον εναλλακτικό τουρισμό στη χώρα μας.

Αναλυτικά η συνέντευξη της Σοφίας Ζαχαράκη στα Παραπολιτικά 90,1

Η υφυπουργός Τουρισμού, κα Σοφία Ζαχαράκη, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.

Αναφορικά με την εικόνα του φετινού τουρισμού η κ. Ζαχαράκη σημείωσε: «Φέτος θα είναι ένας τουριστικός μαραθώνιος με τη λογική ότι δεν υπάρχει εφησυχασμός. Εδώ και πάρα πολλούς μήνες του υπουργείο Τουρισμού έχει επιδοθεί στην κατάρτιση και εκπόνηση ενός σχεδίου που πρώτα από όλα έχει να κάνει με την επεξήγηση της διαδικασίας και των εμβολιασμών και εννοώ  οπουδήποτε και αν βρίσκεται στο εξωτερικό ο υπουργός, σήμερα μάλιστα θα βρίσκεται  για τρεις μέρες στις Σκανδιναβικές χώρες  μια πολύ σημαντική αγορά και βέβαια από την άλλη τι έχει γίνει με τα τεστ γιατί έχουμε πολύ περισσότερα τεστ. Έχουμε επικαιροποιήσει τα πρωτόκολλα σε ότι έχει να κάνει και με τα ξενοδοχεία, τα καταλύματα αλλά και λοιπές  δραστηριότητες, πλέον έχουμε τη διοργάνωση συνεδρίων με χαμηλό αριθμό βέβαια ακόμα, μέχρι 50 άτομα και συγκεκριμένους όρους. ελπίζουμε ότι όσο προχωράει ο εμβολιασμός και μπορεί να  γίνει και άρση υπόλοιπων μέτρων αυτό θα μπορεί να επιδέχεται αλλαγών και βελτιώσεων και στις άλλες δραστηριότητες όπως της κρουαζιέρας.  Την προηγούμενη  εβδομάδα που κάναμε την παγκόσμια συνδιάσκεψη του παγκόσμιου οργανισμού τουρισμού  η δεύτερη μέρα ήταν αφιερωμένη στην κρουαζιέρα και πρέπει να πω ότι η  ελληνική πλευρά και ο υπουργός δέχτηκε πολλά συγχαρητήρια από τον παγκόσμιο οργανισμό και τις άλλες χώρες για τα πρωτόκολλα που έκανε και για την κρουαζιέρα. Και συνεχίσαμε με το πολύ μεγάλο επίτευγμα της ελληνικής πλευράς, με το ψηφιακό πιστοποιητικό που δίνει ελπίδα, δίνει έναν αέρα υπόσχεσης . Αυτή τη στιγμή το εφαρμόζουν 7 χώρες, η Ελλάδα είναι μια εξ αυτών από τις πρώτες  που ψηφιακά μπόρεσε να κάνει αυτό το άλμα γιατί είναι ένα τεράστιο εγχείρημα διαλειτουργικότητας και να μπορέσει να εφαρμοστεί, μετά από την εφαρμογή και του κανονισμού καταλαβαίνουμε ότι θα εισχωρήσουν και οι υπόλοιπες χώρες και αυτό θα διευκολύνει τη μετακίνηση. Όλη αυτή η δουλειά έχει γίνει,  εξήγησα λίγο το σχέδιο γιατι ήταν διαυγές και υπήρχε και ένα σημαντικό στοιχείο, υπήρχε συνέπεια λόγων και πράξεων.   Αυτά κάναμε από την πλευρά μας».

 Η στάση της Μεγάλης Βρετανίας

Αναφορικά με  τη στάση της Μεγάλης Βρετανίας σημείωσε: «Η  Μεγάλη Βρετανία για δικούς τους εσωτερικούς λόγους έχει προχωρήσει σε περαιτέρω περιορισμό της λίστας. Θυμίζω  την περίπτωση της Πορτογαλίας, η Πορτογαλία  ήταν μες τις πράσινες χώρες και προχθές στην ανακοίνωση αφαιρέθηκε και αυτή, μπήκε  δηλαδή και αυτή στις πορτοκαλί χώρες. Εμείς από την πλευρά μας αυτό που πρέπει να κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε είναι να τροφοδοτούμε και με τα στοιχεία όπως  κάνει ο ΕΟΔΥ, ο κ.Αρκουμανέας και η ομάδα του το χάρτη του ECDC αλλά να δίνουμε και στοιχεία απευθείας όταν μας ζητάνε. Όπως πχ και στη Μεγάλη Βρετανία μετά την επίσκεψη του κ. Θεοχάρη εκεί γίνεται αποστολή στοιχείων όχι μόνο γενικά για την Ελλάδα αλλά και κατά περιφέρεια και περιφερειακή ενότητα.  Και όταν λεω στοιχείων να εξηγήσω ότι σημαίνει κρούσματα, σημαίνει test ανά αριθμό κατοίκων και βέβαια εμβολιασμούς. 

Είναι πολύ χαρακτηριστικό  και μια πηγή συγκρατημένης αισιοδοξίας  το γεγονός ότι η Lufthansa παραδείγματος χάριν υπερδιπλασίασε φέτος το καλοκαίρι το ελληνικό πρόγραμμα, πολύ περισσότερο από άλλες χρονιές, πρόσθεσε δε και 7 νέους προορισμούς γιατί αξιοποιεί και τα περιφερειακά αεροδρόμια. Το Ακτιο , τα Χανιά, την Κέρκυρα, την Καβάλα , την Κω τη Μύκονο και τη Ζάκυνθο. Το ίδιο και η Γαλλία,  φανταστείτε ότι η  Transavia  έβαλε 40% παραπάνω θέσεις από το 2019. Το λεω αυτό  γιατί πιθανότατα κάποιες αγορές πράγματι να είναι αυτή τη στιγμή σε κάποια αμφισημία είναι όμως κάποιες άλλες  που φαίνεται  ότι  ήδη, ήδη μιλούσαμε χθες με την Πάρο και οι κρατήσεις από τους Γάλλους ειναι σε πολύ υψηλό βαθμό. Αυτή τη στιγμή  η Ελλάδα είναι πρώτη και σε ενδιαφέρον και σε κρατήσεις από την Γαλλία και από τις πρώτες χώρες  και στη Γερμανία. Το ίδιο συμβαίνει και στη Ρουμανία και στη Σερβία και στο Ισραήλ». 

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι θα εκπληρωθεί ο στόχος που έχουνε βάλει απάντησε: «Βάζουμε όλοι τα δυνατά μας και για αυτό υπήρξαμε ιδιαίτερα πρωτοποριακοί και πρωτοπόροι ως προς την πρόταση για υιοθέτηση λύσεων ώστε να είναι ένα καλοκαίρι που να επιτρέψει σε περισσότερους ανθρώπους να επιτευχθούν οι στόχοι. Εμείς θέλουμε να υπάρχει και ο συνδυασμός και ποιότητας και ποσότητας, αυτό το αίσθημα ασφάλειας το οποίο  υπήρξε πέρυσι και ήταν και λόγος που βραβεύτηκε η χώρα ως το πιο ασφαλές ξεκίνημα για τον τουρισμό, βραβεύτηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ταξιδιών και Τουρισμού  και νομίζω οτι με όλες αυτές  τις συνθήκες θα βάλουμε όλοι τα δυνατά μας, εργαζόμενοι επιχειρηματίες, αυτοδιοίκηση και κυβέρνηση  για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα από πέρυσι και θα τα έχουμε».

Εσωτερικός τουρισμός

Για τον εσωτερικό τουρισμό υπογράμμισε: «Ο εσωτερικός τουρισμός θα στηρίξει πάρα πολύ όπως και πέρυσι, πέρυσι ολόκληρες περιοχές ανάσαναν από τον έλληνα πολίτη.  Εμείς από πέρυσι  έχουμε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα 100 εκατομμύριων το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού για τη στήριξη ακριβώς αυτού του σκοπού. Φέτος προσπαθήσαμε να το βελτιώσουμε ως προς τους όρους, καταλάβαμε ποια στοιχεία μπορούν να βελτιωθούν και δώσαμε περισσότερες επιλογές. Πλέον ανοίγουμε την πλατφόρμα μέχρι τις 10 Ιούνιου μπαίνουν μέσα οι νέοι πάροχοι,  που σημαίνει καταλύματα ή και τουριστικά γραφεία και από το τέλος Ιουνίου θα βγει  ειδικό δελτίο από το υπουργείο Τουρισμού, υπολογίζουμε μετά τις 25 Ιουνίου θα έχουμε τους νέους δικαιούχους. Τα 100 εκατομμύρια αντιστοιχούν σε 368.000 vouchers   είναι τεράστιος αριθμός, φανταστείτε ότι αυτοί που μπορούν να το απολαύουν ειναι περισσότεροι. Πέρυσι  λόγω του covid  αξιοποιήθηκαν μόνο 46.000 vouchers, σημαντικά αλλά εμείς θέλουμε να πετύχουμε το στόχο της απορρόφησης  για αυτό και φέτος  φανταστείτε ότι με τους νέους δικαιούχους μπορούν να προστεθούν 100.000 vouches. Όλο αυτό είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο το οποίο θέλουμε και εμείς από την πλευρά μας να αξιοποιηθεί.  Να θυμίσω ότι πλέον λόγω της ευελιξίας που δώσαμε και πετύχαμε μπορούμε να έχουμε και διαμονή κάτω των 4 διανυκτερεύσεων  και μάλιστα η επιδότηση  φτιάνει στο 100% όταν μιλάμε για άτομα με αναπηρία, θέλουμε λοιπόν ίσες ευκαιρίες για όλους. Στα εισοδηματικά το ετήσιο εισόδημα μπορεί να είναι ως 16.000, το ετήσιο οικογενειακό  ως 28.000€ και μάλιστα υπάρχει προσαύξηση 1500€ ανά ανήλικο τέκνο και η πλατφόρμα είναι το tourism for all. Και το υπουργειο Εργασίας έχει το πολύ μεγάλο πρόγραμμα του Κοινωνικού τουρισμού άρα όλο αυτό έρχεται να βοηθήσει γιατί πραγματικά πολλές περιοχές πήραν ανάσα από αυτά τα προγράμματα».

Αναφορικά με τον εναλλακτικό τουρισμό σημείωσε: «Μόλις προχθές ήμασταν και με τον κ. Αμυρά, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, στο Πάπιγκο και ανακοινώσαμε τη συνεργασία  για την ενίσχυση του οικοτουρισμού. Αυτό σημαίνει ήπιες μορφές τουρισμού μέσα σε προστατευμένες περιοχές ή και στις υπόλοιπες περιοχές  οι οποίες σέβονται το περιβάλλον συνάμα όμως προσφέρουν και στον ταξιδιώτη μοναδικές εμπειρίες.  Σε αυτό μας βοηθάει η Διανέωση, μας δίνει δωρεάν τη μελέτη έτσι ώστε να βάλουμε το στρατηγικό σχέδιο.  Επιπλέον έτσι έχω βάλει πολύ ψηλά το θέμα της γαστρονομία και του οίνου με πόρισμα ειδικής επιτροπής με ένταξη  στο Ταμείο ανάκαμψης προτάσεων επ’ αυτού όπως επίσης έχουμε εντάξει στο Ταμείο ανάκαμψης πολύ υψηλά ποσά και για τον ορεινό τουρισμό, για τα μονοπάτια, τις πεζοπορίες, τα χιονοδρομικά κέντρα, τις μαρίνες αλλά και τον ιαματικό τουρισμό. Θα δείτε πρωτοβουλίες και όχι λόγια τα οποία πράγματι θα επιδιώξουν αυτό το κομμάτι.  Εμείς αυτό θέλουμε να το συνδυάσουμε και με χρηματοδοτικά πακέτα κυρίως και για τη νέα επιχειρηματικότητα,  είμαι σίγουρη ότι και το υπουργείο Ανάπτυξης κα Οικονομικών σε αυτό θα συνδράμει γιατί υπάρχουν ειδικές μορφές που μπορεί να μην τις έχουμε φανταστεί καν, με τον κ. Κεφαλογιάννη δουλεύουμε τον αεροπορικό τουρισμό, τα μικρά, τα  ιδιωτικά αεροπλάνα τα οποία σε πολλές περιπτώσεις και ειδικά στην Ευρώπη  αποτελούν ένα σημαντικό φορέα ανάσας για πολλές περιοχές  όπως και ο στρατιωτικός τουρισμό. Πρόσφατα  υπογράψαμε ένα μνημόνιο μαζί με το υπουργείο Πολιτισμού και το υπουργείο  Εθνικής Αμύνης για αυτό και πραγματικά μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, μέσα από το νέο ΕΣΠΑ και τα προγράμματα των Δημοσίων επενδύσεων και την κατάρτιση δεκαετούς πλάνου γιατί όλα αυτά θα  πρέπει να εντάσσονται κάτω από μια στρατηγική. Το υπουργείο Τουρισμού εκπονεί αυτή τη στιγμή ένα δεκαετές στρατηγικό πλάνο και σε συνεργασία με τον ΕΟΤ  ο οποίος τρέχει μια διαφημιστική καμπάνια που φέτος δεν θα κρατήσει μόνο δυο μήνες, θα κρατήσει πολύ παραπάνω άρα θέλουμε να εντάξουμε τη λογική της επιμήκυνσης την οποία μπορεί να την πετύχουμε . Και μην ξεχνάμε ότι είμαστε σε ένα από τους πέντε πιο δημοφιλείς προορισμούς του κόσμου πρέπει να του φερθούμε ανάλογα με το σεβασμό και την προνοητικότητα που αξίζει σε ένα τέτοιο τουριστικό προϊόν».