«Ο χθεσινός σεισμός άλλαξε την ψυχολογία και ανέβασε το δείκτη του φόβου σε όλη την κοινωνία για αυτό κοιμήθηκε έξω ο κόσμος», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.

«Ο κόσμος προσπαθούσε να φύγει, να πάει σε ασφαλές καταφύγιο ή σε συγγενικά πρόσωπα εκτός Λάρισας ή στα εξοχικά του για αυτό και κάναμε την πρόταση της ελεύθερης μετακίνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την πρότασή του για τους πληγέντες από το σεισμό, ο κ. Αγοραστός σημείωσε: «Να μπορέσουν οι άνθρωποι οι οποίοι μπορούν να μετακινηθούν σε πιο ασφαλές μέρος να πάνε σε αυτά τα ασφαλή μέρη που ζητάνε για να εκτονωθεί αυτό το ψυχολογικό βάρος που είναι πολύ μεγάλο γιατί είναι πρωτόγνωρες οι καταστάσεις και τα μηνύματα που έρχονται είναι μηνύματα επιβάρυνσης της υγείας των ανθρώπων και έχουμε πολλά περιστατικά εισαγωγών με καρδιολογικές παθήσεις και ψυχολογικά».

«Το αίτημα αυτό το έχω μεταφέρει και στον κ. Πέτσα και στον κ. Λιβάνιο, θα το εξετάσουν. Νομίζω ότι νοιάζονται και κατανοούν την κατάσταση, που είναι πρωτόγνωρη κατάσταση που δεν έχει ζήσει ξανά ελληνική οικογένεια στα χρονικά. Απανωτοί σεισμοί, νέα επίκεντρα, κοροναϊός κα όλα αυτά δημιουργούν ένα ασφυκτικό ψυχολογικό βάρος», διευκρίνισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς για τους ελέγχους των κτηρίων, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας απάντησε ότι από την αυτοψία που έγινε χθες στα χωριά 204 κτήρια είναι μη κατοικήσιμα. Αυτή τη στιγμή έχουμε στήσει και στήνουμε συνέχεια σκηνές.

«Αν και δεν χρειαζόντουσαν στην αρχή γιατί δεν πηγαίνανε τώρα πηγαίνουνε γιατί θέλουνε να μείνουν κοντά στα σπίτια τους, κοντά στα ζώα τους. Έχουν κτηνοτροφία μεγάλη στην περιοχή και δεν μπορούν να φύγουν», υπογράμμισε ο κ. Αγοραστός.

Ακόμη ανέφερε ότι 300 άτομα είχαν πάει στα Τρίκαλα σε πέντε ξενοδοχεία αλλά φοβηθήκανε μετά το χθεσινό σεισμό και επιστρέψανε πίσω.

«Υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι μένουν σε σπίτια συγγενών που δεν έχουν πάθει ζημιές, υπάρχει ένα μείγμα ενεργειών το οποίο γίνεται. Κάνουμε αίτημα να πάρουμε κοντέινερς που είναι έτοιμα σπίτια», δήλωσε επιπρόσθετα.

Αναφορικά με το αίτημα για να εμβολιαστούν οι πληγέντες, επισήμανε: «Έχουμε εγκαταστήσει εκεί εκτός από το κέντρο για την ψυχολογική στήριξη γιατί είχαμε πολλά μετατραυματικά σοκ στην περιοχή, έχουμε εγκαταστήσει μονάδες του ΕΟΔΥ που κάνουν συνέχεια rapid test. Ταυτόχρονα μας ζήτησαν οι κάτοικοι εκεί να προταχθούν στον εμβολιασμό και εμείς το έχουμε προωθήσει αυτό το αίτημα».

«Περιμένουμε από τον κ. Θεμιστοκλέους να μας απαντήσει σε αυτό το θέμα αλλά πρέπει να προταχθούν και τα 115 άτομα που έχουν έρθει από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, των μηχανικών, η ειδική μονάδα που είναι μοναδικοί στην εκτίμηση των ζημιών γιατί φανταστείτε κάποιο πρόβλημα σε αυτούς τελείωσε όλο το σχέδιο αποκατάστασης των ανθρώπων που επλήγησαν από το σεισμό», πρόσθεσε εν κατακλείδι.