«Το νερό είναι πολύ, ήρθε σε μια επιβαρυμένη κατάσταση», είπε στα  Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός. Τόνισε πως η Θεσσαλία πλήττεται και πλήττεται πολύ άσχημα, ενώ σημείωσε πως τα υδραυλικά έργα που γίνονται είναι με πρόβλεψη εκατονταετίας και εδώ ήταν έργα χιλιετίας. Σε ό,τι αφορά τα φερτά υλικά, είπε πως έρχονται από τα βουνά και κάλεσε τη δασική υπηρεσία να αλλάξει την πολιτική της. Ζήτησε να γίνει καταγραφή όλων των ποταμών, των ρεμάτων και να ενισχυθούν τα αναχώματα.


Αναλυτικά οι δηλώσεις του Κώστα Αγοραστού

Πάρα πολύ νερό, 30 φορές περισσότερο απ' ό,τι βρέχει συνήθως στον Βόλο. Το νερό είναι πολύ και ήρθε πάνω σε μια επιβαρυμένη κατάσταση και ένα επιβαρυμένο υπόβαθρο, δεν μπορώ να σας πω αν ήταν αντίστοιχο με τον Daniel, αλλά έκανε τις ίδιες ζημιές. Φανταστείτε ότι ανέβλυζαν τα φρεάτια των όμβριων υδάτων, τα νερά ερχόντουσαν μέσα στους δρόμους από τα βουνά.

Η Θεσσαλία πλήττεται και πλήττεται πολύ άσχημα. Αν σκεφτείτε ότι η γέφυρα στα Τέμπη είναι 15 μέτρα και το νερό την ξεπέρασε, έφτασε τα 18 μέτρα για πρώτη φορά στα χρόνια. Αν σκεφτείτε τη γέφυρα της Σαρακίνας που στεκότανε εκεί 400 χρόνια και την αναστηλώναμε και ύστερα από 400 χρόνια έπαθε ζημιά. Αν σκεφτείτε ότι τα ποτάμια ξεχειλίσανε, ότι η Κάρλα γέμισε μέσα σε μια μέρα και έγινε η μεγαλύτερη λίμνη και από την Τριχωνίδα, αντιλαμβάνεστε τη μάζα νερού που έπεσε. Όλοι οι επιστήμονες μιλάνε για ένα φαινόμενο το οποίο απαντάται τη χιλιετία, όλοι οι επιστήμονες λένε για ένα φαινόμενο που καμία υποδομή δεν θα χωρούσε αυτό το μέγεθος.

Τα υδραυλικά έργα γίνονται με πρόβλεψη εκατονταετίας, για να αντέχουν σε πλημμύρες εκατονταετίας, εδώ ήταν πλημμύρα χιλιετίας. Τα φερτά υλικά έρχονται από τα βουνά και έρχονται μέσα από τα δάση. Είδαμε κορμούς οι οποίοι είναι τεράστιοι και οι οποίοι πηγαίνανε και κλείνανε τις γέφυρες, γι' αυτό είχαμε μηχανήματα ειδικά στις γέφυρες για να μπορούν να τα παίρνουν αυτά, να ξεβουλώνουν τις γέφυρες για να περνάει το νερό αλλά είναι πάρα πολλά. Η δασική υπηρεσία πρέπει να αλλάξει πολιτική, δηλαδή να υπάρχουν στα ψηλά σημεία ειδικές αναβαθμίδες για να κρατάνε τα υλικά αυτά ή να γίνεται σωστότερος καθαρισμός των δασών από τα υπολείμματα της ξύλευσης. Αυτό το έχουμε πει πολλές φορές και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε. Αυτό το γνωρίζουν στην κυβέρνηση, όπως το γνωρίζουν και οι ειδικοί επιστήμονες οι Ολλανδοί, οι οποίοι βρίσκονται εγκατεστημένοι στην περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να γίνει επικαιροποίηση αυτών που αποφασίστηκαν πριν από 15 μέρες: Βεβαίως πρέπει να γίνει επικαιροποίηση. Χρειάζεται να γίνει καταγραφή όλων των ποταμών, όλων των ρεμάτων και ενίσχυση των αναχωμάτων, γιατί πολλά αναχώματα έχουν υποχωρήσει από την τόσο μεγάλη ορμή του νερού.

Θέλω να ευχαριστήσω τους χειριστές που δουλεύουν 24 ώρες, να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που δουλεύουν στα λατομεία που ετοιμάζουν τα υλικά για να γίνονται τα αναχώματα. Να ευχαριστήσω τους οδηγούς που είναι 24 ώρες, μιλάμε για ανθρώπους που είναι 24 ώρες επί 7-9 μέρες πάνω στα μηχανήματα και τους πυροσβέστες και τον στρατό.

Ερωτηθείς πόσο πιστεύει ότι καταστροφή αυτή θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα: Είναι λογικό να έχουν και θυμό και οργή και αγανάκτηση αλλά οι άνθρωποι αυτοί, επειδή είναι άνθρωποι του μόχθου, της καθημερινότητας, είναι άνθρωποι που μας ξέρουν πάρα πολύ καλά τόσα χρόνια, είναι άνθρωποι που ξέρουν ότι το μέλλον τους θα το φτιάξουμε μαζί, γιατί έχουμε μια συλλογική ηγεσία, συνεργατική και φτάνουμε στο αποτέλεσμα, πιστεύω ότι θα σκεφτούν με τη λογική. Από την άλλη υπάρχουν και οι άλλοι, οι οποίοι επενδύουν στην τοξικότητα, επενδύουν στην καταστροφή. Είναι οι άνθρωποι εκείνοι οι οποίοι που όταν όλη η Ελλάδα έστελνε βοήθεια στη Θεσσαλία, εκείνοι έβγαιναν και κατηγορούσαν την περιφέρεια, τον καιρό... Εμείς μπορούμε με τους ανθρώπους της Θεσσαλίας που μας ξέρουν να κάνουμε ένα καλύτερο αύριο και ήδη το ξεκινήσαμε αυτό και έχουμε τις βάσεις και έχουμε και το σχέδιο.