«Η Ελλάδα, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, είναι στο τέλος του πίνακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης της ισότητας των δύο φύλων και της υπεράσπισης της θέσης των γυναικών στην κοινωνία» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την ειδική συνεδρίαση των επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Ισότητας για τα Δικαιώματα των Γυναικών. «Αυτό είναι ένα μήνυμα για όλους μας κι είναι ένα μήνυμα και προς εμάς, προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στο οποίο ανήκει πλέον και η Γενική Γραμματεία Ισότητας» είπε ο κ. Χατζηδάκης και ανέλυσε τις έξι θεσμικές παρεμβάσεις που προωθεί στο υπουργείο Εργασίας για την ενίσχυση του ρόλου των γυναικών στους χώρους δουλειάς.

Ο υπουργός ανέφερε ότι η πολιτική κινείται σε 3 άξονες, την έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία, την οικονομική χειραφέτηση των γυναικών και την ένταξη της διάστασης του φύλου σε όλες τις δημόσιες πολιτικές.

Οι έξι επιμέρους πολιτικές τις οποίες προωθεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αφορούν :

-Δράσεις που σχετίζονται με τα φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης τονίζοντας ότι ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία ειδική διαδικτυακή πύλη για το ελληνικό #metoo.

-Αναβάθμιση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και την επιμόρφωση, των επιθεωρητών εργασίας για να μπορούν να αντιμετωπίζουν καταγγελίες που σχετίζονται με τα θέματα της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης φυσικά στον χώρο της εργασίας.

-Νομοθετικές ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του εργατικού δικαίου, και αφορά την άδεια πατρότητας μετ’ αποδοχών, η οποία εισάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και θα παρουσιαστεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση. «Αυτό δεν είναι ένα καλό νέο μόνο για τους πατεράδες, αλλά και για τις μανάδες, διότι παύει να είναι αντικίνητρο, στον βαθμό που αποτελούσε αντικίνητρο, η πρόσληψη γυναικών, καθώς πλέον και οι πατεράδες θα έχουν γονική άδεια και άρα οι εργοδότες δεν μπορούν να σκέπτονται πονηρά, έστω κι αν δεν το ομολογούσαν, «Προτιμώ να προσλάβω άνδρα διότι δεν θα έχει γονική άδεια.». Γινόμαστε Ευρώπη και σε αυτόν τον τομέα, τόνισε ο Υπουργός.

-Κύρωση της Σύμβασης 190 του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας για τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας και αυτό θα λάβει σάρκα και οστά στο ίδιο νομοσχέδιο, για τον εκσυγχρονισμό του εργατικού δικαίου.

-Ευρωπαϊκό πρόγραμμα SHARE, το οποίο οδηγεί σε ένα Σήμα Ισότητας σε επιχειρήσεις που εφαρμόζουν αντίστοιχες πολιτικές στους χώρους εργασίας. Σήμα Ισότητας: Επιβραβεύουμε τις επιχειρήσεις που υιοθετούν τέτοιες πολιτικές.

Και τέλος όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, το έκτο μέτρο, αφορά στη χρηματοδότηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας από το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι ήδη συμφωνημένα αυτά -όχι επισήμως, αλλά είναι συμφωνημένα- με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.