«Οι πρακτικές της κυβέρνησης όπως η αστυνομική βία και η συμπεριφορά της σε κοινωνικές ομάδες θυμίζει καθεστώτα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τον Δημήτρη Τάκη και την Χριστίνα Κοραή, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης.

Παράλληλα ο κ. Σπίρτζης υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά και για τους ηθικούς αυτουργούς στα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Χρήστου Σπίρτζη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Χούντα δεν υπάρχει, η κυβέρνηση είναι δημοκρατικά εκλεγμένη οι πρακτικές όμως, δυστυχώς, που σχεδιάζει και εφαρμόζει η κυβέρνηση θυμίζουν καθεστώτα που δεν είναι δημοκρατικά και το λεω με μεγάλη μου λύπη».

«Εννοώ αυτά που ζούμε κάθε μέρα, αυτά που ζούμε πάρα πολύ συχνά όπως τα γεγονότα αστυνομικής βίας που συμβαίνουν σε όλη τη χώρα, σε δρόμους, σε πλατείες, αυτά που ζούμε στο κοινοβούλιο που έχουμε έναν καταιγισμό νομοσχεδίων με περιορισμό όμως στις κοινοβουλευτικές δράσεις. Αυτά που ζούμε σε σχέση με το πώς συμπεριφέρεται η κυβέρνηση σε κοινωνικές ομάδες, σε ότι περιλαμβάνεται στο επιτελικό κράτος και στο πώς εξειδικεύεται και εφαρμόζεται αυτό», διευκρίνισε ο κ. Σπίρτζης.

«Τους έστειλε ο Μητσοτάκης και ο κ.Χρυσοχοϊδης να έχουν αυτή τη συμπεριφορά και αν δεν τους έχουν δώσει εντολές να έχουν αυτή τη συμπεριφορά, έχουν την ανοχή να έχουν αυτή τη συμπεριφορά. Είναι άλλο να υπάρχουν μεμονωμένα γεγονότα, είναι άλλο να υπάρχουν συνεχή γεγονότα και είναι τελείως διαφορετικό το σήμα που στέλνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του πολίτη και η κυβερνηση διότι θα μπορούσαν με πάρα πολύ μεγάλη άνεση αν θέλαν να στείλουν ένα τέτοιο πολιτικό μήνυμα να θέσουν σε διαθεσιμότητα κάποιους από αυτούς που έπραξαν αυτά τα γεγονότα. Έχουμε παρατηρήσει και στην περίπτωση του κ. Ινδαρέ και στην περίπτωση παρενοχλήσεων ανθρώπων στο δρόμο και τώρα στη Νέα Σμύρνη να διατάσσεται μια ΕΔΕ γενικά και αόριστα, καμία από αυτές δεν έχουν φέρει κανένα αποτέλεσμα», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Στην υπόθεση της Νέας Σμύρνης υπάρχει εισαγγελική παρέμβαση για αυτό και εμείς θα καταθέσουμε μηνυτήρια αναφορά διότι δεν θέλουμε να γίνει διερεύνηση μόνο για τους φυσικούς αυτουργούς αλλά να γίνει διερεύνηση και για τους ηθικούς αυτουργούς και για όσους έχουν πιθανά δώσει γραπτές ή προφορικές εντολές σε όλη την ιεραρχία», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς αν θα ήθελαν όλοι όσοι συμμετείχαν στα επεισόδια της Νέας Σμύρνης να τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι να βγει το αποτέλεσμα της ΕΔΕ, ο κ. Σπίρτζης απάντησε: «Ναι αυτό θα μπορούσε να δώσει ένα πολιτικό μήνυμα στα ακροδεξιά στοιχεία και να δείξει αν μη τι άλλο ότι η κυβέρνηση δεν δείχνει ανοχή σε αυτά τα στοιχεία. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις αντί να έχουν κυρώσεις ή να έχουν ποινικές διώξεις αυτοί που τα έχουν προκαλέσει και αυτοί που είναι οι φυσικοί αυτουργοί τουναντίον βλέπουμε να σέρνονται στα δικαστήρια οι πολίτες που έχουν υποστεί αυτά τα βασανιστήρια».

Αναφορικά με τα αντίστοιχα περιστατικά που συνέβησαν επί ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε: «Ήταν μεμονωμένα, δεν υπήρχε ούτε πολιτική κατεύθυνση τέτοια ούτε ανοχή. Σήμερα υπάρχει ή πολιτική κατεύθυνση ή ανοχή, ένα από τα δύο υπάρχει για να γίνεται με τέτοια έκταση. Θα μπορούσαν να υιοθετηθούν και η πρόταση που έκανα αλλά και το συμπέρασμα της επιτροπής Αλεβιζάτου. Να μην υπάρχει ατιμωρησία, να φοράν υποχρεωτικά τα διακριτικά τους, να υπάρχουν ανεξάρτητοι φορείς που θα επιβάλλουν ποινές. Είναι μια σειρά από προτάσεις που και η επιτροπή Αλεβιζάτου έχει κάνει και ο Συνήγορος του πολίτη».