spirtzis_astynomikoi
Πολιτική

Σπίρτζης στα Παραπολιτικά 90,1: Οι τράπεζες λειτουργούν με αδιαφάνεια - Ανοιχτό το ενδεχόμενο κρατικοποίησης μίας τράπεζας εάν ο ΣΥΡΙΖΑ επανέλθει στην εξουσία

Εκτίμησε ότι εάν η κυβέρνηση συνεχίσει την ίδια πολιτική θα υπάρξει κοινωνική ένταση

«Οι τράπεζες λειτουργούν με αδιαφάνεια» , δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα Ντε Φερ» με τους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης.

Τόνισε ότι η Τράπεζα της Ελλάδας πρέπει να ελέγξει ποια funds πήραν τα κόκκινα δάνεια, ενώ ανέφερε πως δεν μπορεί οι χρεώσεις στους πολίτες να γίνονται ανεξέλεγκτα.

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κρατικοποίησης μιας τράπεζας ή τη δημιουργίας νέας στην Ελλάδα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ επανέλθει στην εξουσία, ενώ είπε πως είναι θετική εξέλιξη για την Ελλάδα η έξοδος της από τηνενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο.

Εκτίμησε ότι εάν η κυβέρνηση συνεχίσει την ίδια πολιτική θα υπάρξει κοινωνική ένταση, ενώ ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το συνέδριο έκανε ανασύνθεση.

Ευχήθηκε να γίνουν ακόμα και αύριο οι εκλογές ενώ είπε πως εάν δεν ανταποκριθούν τα προοδευτικά κόμματα θα πάμε σε δεύτερες εκλογές, εκτιμώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές.

Aναλυτικά οι δηλώσεις του 

Αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος: Αυστηροί κανόνες έχουν μπει στο πολιτικό σύστημα, ευτυχώς, έχουν μπει ελεγκτικοί μηχανισμοί θα δούμε πόσο αξιόπιστοι είναι και για τον κόσμο του Τύπου που είναι σημαντικός πυλώνας δημοκρατίας αλλά στο τραπεζικό σύστημα δεν έχουν μπει. Χθες στη Βουλή ο κ. Λιανός, ο επικεφαλής της Αρχής Ανταγωνισμού, έστειλε μια επιστολή για την αντιπρόεδρο που πρότεινε ο κ. Γεωργιάδης ότι την καταγγέλλει ότι έχει καθυστερήσει πάνω από τρία χρόνια το πόρισμα για τις τράπεζες. Σημαίνει ότι λειτουργούν με αδιαφάνεια, σημαίνει ότι δεν έχουν καθαρούς κανόνες σε μια σειρά από δραστηριότητες. Ποια δάνεια κουρεύουν και με ποιο τρόπο, ποια δάνεια πουλάνε και με ποιο τρόπο; Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας έλεγχος από την Ευρώπη με αυτά που έχουν αποκαλυφθεί. Ο έλεγχος για τις τράπεζες γίνεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, εδώ αποκαλύφθηκαν τις τελευταίες μέρες μια σειρά από ζητήματα τα οποία δεν δείχνουν ότι λειτουργούν με διαφάνεια οι τράπεζες. Σήμερα δεν υπάρχει ο στοιχειώδης έλεγχος από την Τράπεζα της Ελλάδος για τα κόκκινα δάνεια για παράδειγμα. Η τράπεζα της Ελλάδος θα όφειλε να κάνουν μια σειρά από ελέγχους, δεν κάνουν. Ποια Funds πήραν τα κόκκινα δάνεια; Οι αποκαλύψεις που έγιναν και περιμένουμε απαντήσεις από τα αρμόδια όργανα και από την κυβέρνηση είναι ότι υπάρχουν από τα 38 funds 34 με μετοχικό κεφάλαιο 0€ -100€ ή 1.000€ που πήραν κόκκινα δάνεια δισεκατομμυρίων. Βλέπετε πόσο δίκιο έχουμε για μια δημόσια τράπεζα;

Ερωτηθείς αν θα κρατικοποιήσουν τράπεζες στην περίπτωση που γίνουν κυβέρνηση: Εμείς λέμε αυτό που έλεγε παλιά όχι μόνο η Αριστερά και ο προοδευτικός κόσμος αλλά αυτό που έλεγε και η σοβαρή Δεξιά δηλαδή ο Κων/νος Καραμανλής ότι στους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας το κράτος πρέπει να παρεμβαίνει με δημόσιο πυλώνα. Γιατί εδώ δεν μπορεί οι χρεώσεις στους πολίτες να γίνονται ανεξέλεγκτα, δεν μπορεί να μην ελέγχονται από πουθενά. Για παράδειγμα με ποιους κανόνες μοιράζεται η διαφημιστική πίτα των τραπεζών; 50 δις στις 4 συστημικές έδωσε ο ελληνικός λαός και πέρασε 9 χρόνια μνημονίων τι ιδιωτικές τράπεζες είναι; Μια ιδιωτική επιχείρηση αν μπει μέσα δεν θα έρθει ο ελληνικός λαός να καλύψει το έλλειμμα του και τα χρέη του, στις τράπεζες όμως τα καλύψαμε. Τώρα συνεχίζουν και κουρεύουνε δάνεια χωρίς κανόνες... Εγώ λεω ότι η κρατικοποιημένη τράπεζα μπορεί να βάλει τέτοιους κανόνες στην τραπεζική αγορά όπως και στην αγορά ενέργειας και σε άλλους στρατηγικούς τομείς που δεν θα αφήνει τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό, επί της ουσίας τη στρέβλωση του υγιούς ανταγωνισμού να λειτουργεί όπως λειτουργεί σήμερα.

Θα κρατικοποιήσετε μια ή δύο τράπεζες;

Ας κάνουμε μια πρώτα. Δεν είναι ανάγκη να κρατικοποιήσεις μπορεί να κάνεις καινούργια. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να παρέμβεις .

Ναι αλλά μήπως με μια τέτοια κρατική τράπεζα το κρατικό χρήμα διοχετεύεται εκεί που θέλει μια κυβέρνηση;

Σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν διοχετεύει από τις ιδιωτικές τράπεζες εκεί που θέλει δάνεια; Δεν είναι ιδιωτική όταν έχει το 60% το ΤΧΣ, όταν οι ορισμένες διοικήσεις των τραπεζών από το ΤΧΣ και την Τράπεζα της Ελλάδος έχουν προνομιακές σχέσεις με την κυβέρνηση. Εμείς λέμε ότι πρέπει στους στρατηγικούς τομείς όπως είναι του τραπεζικού συστήματος, όπως είναι της ενέργειας να υπάρχει δημόσιος πυλώνας για να μην αφήνει το στημένο ανταγωνισμό, τα καρτέλ που λειτουργούν γιατί η επιτροπή ανταγωνισμού και άλλοι ελεγκτικοί μηχανισμοί όπως είναι η ΡΑΕ, όπως είναι η τράπεζα της Ελλάδος δεν παίζουν σοβαρά τον ελεγκτικό τους ρόλο.

Ερωτηθείς αν είναι θετικό το πράσινο φώς που θα πάρει η χώρα για τη λήξη τον Αύγουστο της ενισχυμένης εποπτείας: Προφανώς είναι δυνατόν κάποιος να μην χαρεί με μια τέτοια είδηση! Αυτή η εξέλιξη έχει να κάνει με τη διεθνή και την ευρωπαϊκή συγκυρία στην οικονομία, έχουμε σήμερα πολύ αυξημένο πληθωρισμό, χθες ανέβηκαν τα επιτόκια στην Αμερική 0,75, είναι εξελίξεις πολύ δυσάρεστες για τη διεθνή οικονομία.

Μετά την ενισχυμένη εποπτεία φαντάζομαι ότι συμφωνείτε ότι είναι πολύ σημαντικό να μπούμε στην επενδυτική βαθμίδα. Αλλά η επενδυτική βαθμίδα προϋποθέτει πολιτική σταθερότητα.

Όχι μόνο, για παράδειγμα και κοινωνική ειρήνη. Η πολιτική σταθερότητα προϋποθέτει και την κοινωνική ειρήνη άρα αν δεν μπορεί ο εργαζόμενος, ο κάθε πολίτης να καλύψει μετά τις 10 του μήνα τις ανάγκες του δεν υπάρχει πολιτική σταθερότητα. Νομίζω ότι αν συνεχίσει η ΝΔ την ίδια πολιτική γραμμή θα υπάρχει κοινωνική ένταση.

Αναφορικά με την αναφορά του κ.Τσίπρα για τις τάσεις στο ΣΥΡΙΖΑ: Σε κάθε φάση που περνάει ένας πολιτικός φορέας προφανώς υπάρχουν άλλα δεδομένα. Εμείς πήγαμε σε ένα συνέδριο που ήταν πραγματικά καινοτόμο σε σχέση με τα πολιτικά πράγματα της χώρας. Πετύχαμε πάρα πολλά, πετύχαμε να εκλέγεται το σύνολο της ηγεσίας του κόμματος από τη βάση του κόμματος, να υπάρχουν δημοψηφίσματα. Είχαμε καθυστερήσει πάρα πολύ αλλά τα βήματα που κάναμε είναι πολύ παρακάτω από αυτά που έχει κάνει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ σε μια σειρά πολύ σημαντικά ζητήματα για τη δημοκρατία και τις δημοκρατικές διαδικασίες της χώρας και του πολιτικού συστήματος. Νομίζω ότι όταν περνάς σε μια άλλη εποχή για έναν πολιτικό φορέα είναι λογικό να ανασυντίθονται οι τάσεις, τα ιδεολογικά ρεύματα. Είμαστε σε μια τελείως διαφορετική εποχή από το προηγούμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, πετύχαμε πάρα πολλά πράγματα σε επίπεδο κόμματος.

Εσείς τι θα κάνετε, θα κάνετε ανασύνθεση;

Ανασύνθεση και είναι απόλυτα λογικό.

Το ίδιο να κάνει και η ομπρέλα;

Εμείς είμαστε ένα δημοκρατικό κόμμα η ομπρέλα μπορεί να αποφασίσει τι θα κάνει αλλά νομίζω ότι είναι πολύ στατικό για μια τάση, για ένα ιδεολογικό ρεύμα μέσα σε ένα κόμμα να είναι στατικά τα πράγματα και να μην υπάρχει εξέλιξη σύμφωνα με τις συνθήκες.

Ερωτηθείς αν είναι μηδενιστική η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ όπως υποστηρίζει ο κ Λούλης: Ο Α. Τσίπρας δεν κινείται μηδενιστικά το πιο σημαντικό όμως και αυτό είναι ένα άλλο πρόβλημα του πολιτικού συστήματος είναι ότι δεν μπορεί ένας ηγέτης ή ένα κόμμα να κινείται ανάλογα με τους επικοινωνιολόγους και τις συμβουλές τους.

Όλοι οι πολιτικοί έχουν επικοινωνιολόγους και συμβουλές. Ο κ. Λούλης είχε περάσει από την Κουμουνδούρου

Ναι έδινε κάποιες συμβουλές αλλά δεν χάραζε ούτε την τακτική ούτε την πολιτική όπως συμβαίνει σε άλλα κόμματα και αυτό είναι μια μεγάλη διαφορά

Μήπως είναι λάθος αυτό γιατί αν τη χάραζε μπορεί να πηγαίνατε καλύτερα στις δημοσκοπήσεις;

Από την μικροκομματική άποψη μπορεί να έχετε δίκιο όμως εμείς δεν πουλάμε κάποιο προϊόν ή κάποια υπηρεσία, είμαστε πολιτικό κόμμα επομένως οι θέσεις μας, η πολιτική μας είναι αυτή που πρέπει να την κοινοποιήσουμε στον ελληνικό λαό για να πειστεί ή όχι.

Άρα δεν έχει πεισθεί μέχρι τώρα;

Νομίζω ότι δεν έχει φτάσει η πρότασή μας γιατί δεν έχουμε μια κανονική δημοκρατία. Έχετε δει να υπάρχει μια κυβέρνηση τρία χρόνια που η πλειοψηφία των ΜΜΕ να τη λιβανίζουν και να αντιπολιτεύεται την αντιπολίτευση; Το έχετε ξαναδεί αυτό; Δεν κάνω παράπονα συμμετοχής μας, κάνω παράπονα σε σχέση με το πόσο αντικειμενική είναι η δουλειά που κάνουν τα ΜΜΕ.

Ερωτηθείς πότε εκτιμά ότι θα γίνουν οι εκλογές: Ευχόμαστε να προκηρυχτούν αύριο οι εκλογές.

Παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις σας δείχνουν δεύτερους με 8 μονάδες διαφορά

Ναι, έχουν μόνιμα μια αστοχία οι δημοσκοπήσεις σε εμάς. Σε τέτοια απόσταση χρονική από τις εκλογές δεν υπήρχε ποτέ δημοσκόπηση που να έδειχνε το ΣΥΡΙΖΑ πρώτο. Να θυμίσω ότι το ‘19 που χάσαμε μας έδειχναν στο 23% και πήραμε 32%, να σας θυμίσω τις δημοσκοπήσεις που είχαν γίνει στο δημοψήφισμα.

Ερωτηθείς αν στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτο κόμμα θα καλέσει το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ 25: Βεβαίως σε όλα τα προοδευτικά κόμματα που μπορούμε να έχουμε πολιτικές συγκλίσεις. Σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν τα άλλα κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικά νομίζω ότι θα πάμε σε δεύτερες εκλογές και θα πάρουμε αυτοδυναμία. Δεν νομίζω ότι δεν θα έχουμε αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές.