Στη Βουλή, μεταφέρθηκε η διαχείριση από την κυβέρνηση των επεισοδίων στην Νέα Σμύρνη, η επίθεση στον αστυνομικό και η ένταση που αιωρείται τις τελευταίες ημέρες στις πλατείες, με την αντιπολίτευση να τονίζει το ζήτημα της έντονης αστυνομικής βίας.

«Όπως καταδικάσαμε το περιστατικό της βίας από αστυνομικούς σε πολίτη την Κυριακή, έτσι καταδικάζουμε και την τη βία που δέχτηκε ενός αστυνομικούς από ομάδα κουκουλοφόρων χθες στη Νέα Σμύρνη», είπε ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Κεφαλογιάννης μιλώντας στη Βουλή αναφερόμενος στα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες στην Νέα Σμύρνη.

«Τα χθεσινά γεγονότα ήταν σαν μία προφητεία σχεδόν προαποφασισμένη που δεν έγινε σε ένα πολιτικό κενό. Όλα όσα παρακολουθούμε έγιναν κατόπιν καλέσματος της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και άλλων ομάδα, είπε ο υπουργός και τόνισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αυγή έδωσαν ένα βίντεο στη δημοσιότητα με φθορές σε αυτοκίνητο από αστυνομικό, που έγιναν σε προγενέστερο χρόνο. Δεν είδα κανένα από το ΣΥΡΙΖΑ να απαντάει για αυτό βίντεο. Να λέτε κάναμε λάθος! Δεν θα πρέπει να τη διχάσουμε τον ελληνικό λαό δεν πρέπει να πάμε στο διχασμό πάλι, της ελληνικής κοινωνίας σε μνημόνιο-αντιμνημόνιο σε νέο -αγανακτισμένους και αγανακτισμένους. Είναι η δύσκολη περίοδος που περνά ο κόσμος εν μέσω πανδημίας, σημείωσε ο κ. Κεφαλογιάννης.

O Μάξιμος Σενετάκης εισηγητής από την ΝΔ του νομοσχεδίου του υπουργείου Υποδομών, τόνισε «πως τα όσα είδαμε τις προηγούμενες ημέρες που δεν τιμούν κανέναν. Είδαμε εικόνες μιας επίθεσης σε έναν αστυνομικό και εικόνες αστυνομικής βίας, που δεν θέλουμε να επανέλθουν. Να σταματήσουμε όλοι με τις πράξεις και τον λόγο μας να σπείρουμε το μίσος που προκαλεί την διχασμό των πολιτών. Χρειάζεται ψυχραιμία και ενότητα και αυτό επιτυγχάνεται όταν όλοι μας, κάνουμε την αυτοκριτική μας. Εμείς ως παράταξη θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται. Ελπίζω και εσείς ως αντιπολίτευση να κάνετε αυτό που χρειάζεται!» σημείωσε ο κ. Σενετάκης.

Ο Χρήστος Γιαννούλης εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για τα όσα διαδραματίστηκαν στην Ν. Σμύρνη, είπε «Δεν θα μιλήσουμε στο κομματικό μας ακροατήριο ούτε θέλουμε να κρατήσουμε ίσες αποστάσεις. Είναι απόλυτη η στήριξη στον αστυνομικό που τραυματίστηκε είναι απόλυτη, τόνισε ο κ. Γιαννούλης και σημείωσε πως η βία παράγει βία. Υπάρχει το επιχείρημα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει τρομοκράτες. Να μιλάμε ανοιχτά. Όποιος θέλει τον διχασμό ξύνει παλιές πληγές που τις πληρώσαμε πολύ ακριβά. Να σταματήσουν οι επιλογές, βίας, εκδίκησης και ρεβανσισμού από αστυνομικούς που βρίζουν γυναίκες φτύνουν, μπαίνουν στα μαγαζιά της Ν. Σμύρνης και φέρονται απαράδεκτα».

Ο Μιχάλης Κατρίνης από το ΚΙΝΑΛ τόνισε πως «Η χώρα ζει ένα απίστευτο σκηνικό έντασης με τα δυο περιστατικά με την αδικαιολόγητη επίθεση της Κυριακής και του δολοφονικού τύπου επίθεση στον αστυνομικό από τους μπαχαλάκηδες που βρίσκουν τρόπο να διεισδύσουν στις διαδηλώσεις.

Προειδοποιήσαμε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση για αυτή την αντιπαράθεση. Έφεραν μέσα στην Βουλή την αντιπαράθεση και οδηγηθήκαμε σε αυτά τα απίστευτά περιστατικά. Ο πρωθυπουργός με διάγγελμα τρέχει να μαζέψει και να βρει λύσεις για την καταστολή της αστυνομικής βίας. Και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταλαβαίνει τον κίνδυνο να ξεφύγει η κατάσταση και να οδηγηθούμε σε σκηνικά έντασης.

Δυο υπευθύνους έχει αυτή η κατάσταση την κυβέρνηση από την μια την αξιωματική αντιπολίτευση από την άλλη. Τους θέτουμε προ των ευθυνών τους».

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, λαμβάνοντας τον λόγο τόνισε πως «Πίσω από την κλιμάκωση της καταστολής και της αστυνομοκρατίας κρύβεται η αντιλαϊκή πολιτική πάει χέρι - χέρι με την βία και την καταστολή. Η οργανωμένη απειθαρχία πρέπει να είναι η απάντηση στην κυβερνητική καταστολή. Δεν μπορείτε να συγκαλύψετε τις ευθύνες σας. Το κλίμα αστυνομοκρατίας που είχε εκδηλωθεί χθες έδωσε τα ρέστα του. Με τα χθεσινά γεγονότα δεν μπορείτε να αμαυρώσετε την λαϊκή κινητοποίηση. Η κυβέρνηση έστησε μια ομάδα προβοκατόρων που αξιοποίησε ύποπτους μηχανισμούς για να στοχοποιήσετε το κοινωνικό κίνημα» σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Από την Ελληνική Λύση ο Κ. Χύτας καταδικάζουμε την βία όπως είπε χαρακτηριστικά «από οπού και αν προέρχεται, δεν συμψηφίζουμε την βία από όπου και αν προέρχεται. Καταδικάζουμε την επίθεση χθες στον νέο αστυνομικό». Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε «Έχετε το θράσος να έρχεστε να μιλήσετε για όλα αυτά που εσείς υποκινείτε» και σχολίασε πως όλα αυτά τα προκάλεσε η ανικανότητα της ΝΔ να εφαρμόσει τον νόμο και να επιβάλει την τάξη».

Από την Μερα25 ο Κρίτων Αρσένης αναφέρθηκε στο διάγγελμα του Κ. Μητσοτάκη, ευχήθηκε περαστικά στον αστυνομικό και σημείωσε ότι «ο πρωθυπουργός βγήκε να κάνει διάγγελμα επειδή χτυπήθηκε ένας αστυνομικός και τόσες μέρες δεν έκανε καμία δήλωση για όλα όσα διαδραματίζονται στην Νέα Σμύρνη.

Η κυβέρνηση που κλειδώνει τον κόσμο στο σπίτι απαγορεύει τις διαδηλώσεις σπείρει το χάος καλούμε την κυβέρνηση να αλλάξει πορεία να σταματήσει το διπλό παιχνίδι της καταστολής απέναντι στον πυρήνα της οικογένειας και αναφέρθηκε σε περιπτώσεις αστυνομικής βίας. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το σχέδιο της κυβέρνησής. Σταματήστε τον προληπτικό εκφοβισμό των οικογενειών» είπε και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.