Δραματική ήταν η ημέρα για τη Νέα Σμύρνη, καθώς ανταποκρινόμενοι στα κάλεσμα της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, του Ρουβίκωνα και άλλων συλλογικοτήτων του αντιεξουσιαστικού χώρου, εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης, με τον τελικό απολογισμό να μετράει τον σοβαρό τραυματισμό ενός αστυνομικού, ενώ παράλληλα έγιναν δέκα συλλήψεις.

Το χρονικό 

Εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία, προκειμένου να διαδηλώσουν κατά της αστυνομικής βίας, έπειτα από τα γεγονότα που έλαβαν χώρα την Κυριακή. όπου και αστυνομικοί ξυλοκόπησαν άγρια κάτοικο της περιοχής.  Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παρευρισκόμενοι στην πλειονότητά τους δεν τήρησαν τα μέτρα προστασίας για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, ούτε, βεβαίως, τήρησαν τις απαραίτητες αποστάσεις.





Πως ξεκίνησαν τα επεισόδια

Ένταση σημειώθηκε κοντά στο ΑΤ Νέας Σμύρνης όπου κατέληξε η πορεία των διαδηλωτών για την αστυνομική βία. Η Αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και της Αύρας, ενώ ομάδα διαδηλωτών πετούσε μολότοφ προς την μεριά των αστυνομικών, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό ενός αστυνομικού.





Tραυματίας ένας αστυνομικός

Σοκάρουν τα πλάνα και οι εικόνες με τον τραυματισμένο αστυνομικό, ο οποίος δέχτηκε το λιντσάρισμα και τα λυσσαλέα χτυπήματα σε όλα τα σημεία του σώματός του από εκατοντάδες διαδηλωτές ενώ ήταν πεσμένος στο έδαφος. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο άτυχος 24χρονος αστυνομικός μεταφέρθηκε στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών (401 ΓΣΝΑ), με τις πρώτες εκτιμήσεις να δείχνουν πως η κατάστασή του είναι σταθερή.











Σοκάρουν τα βίντεο με τον τραυματισμό του

Στο βίντεο διακρίνεται καθαρά μια ομάδα αστυνομικών της ομάδας ΔΡΑΣΗ να εμφανίζεται με μηχανάκια μικρού κυβισμού (παπάκια) απο ένα στενό κάθετα απο στην οδό Πλαστήρα και να κατευθύνεται προς την Συγγρού. Οι διαδηλωτές είναι φανερό πως όταν αντιλήφθηκαν την παρουσία των αστυνομικών στο σημείο κινήθηκαν αμέσως εναντίον τους με αποτέλεσμα να καταφέρουν να ρίξουν απο το μηχανάκι έναν εξ΄ αυτών εγκλωβίζωντάς τον ενώ στην συνέχεια τον χτυπόυσαν κατα δεκάδες με πρωτοφανή αγριότητα.



Το μήνυμα του πρωθυπουργού

Τοποθέτηση μέσω βίντεο
έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για τα σοβαρά επεισόδια που έγιναν το απόγευμα της Τρίτης στην περιοχή της Νέας Σμύρνης 
με αποτέλεσμα τον σοβαρότατο τραυματισμό ενός αστυνομικού και τον ελαφρύτερο άλλων δύο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «οι σημερινές εικόνες πρέπει να είναι οι τελευταίες» συμπληρώνοντας πως «ο σοβαρός τραυματισμός ενός αστυνομικού πρέπει να μας αφυπνήσει». Αναφερόμενος στους νέους ο πρωθυπουργός τόνισε πως «είναι προορισμένοι να δημιουργούν και οχι να καταστρέφουν».

Σύσσωμη η αντιπολίτευση στο πλευρό του αστυνομικού

ΣΥΡΙΖΑ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση


Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καταδικάζει τα επεισόδια λέγοντας ότι η βία δεν απαντιέται με βία. «Καταδικάζουμε απερίφραστα όσους επέλεξαν με πράξεις βίας να αμαυρώσουν μια ειρηνική διαμαρτυρία χιλιάδων κατοίκων, μαθητών εργαζομένων και καταστηματαρχών της Νέας Σμύρνης.

Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση σε άνδρα της ελληνικής αστυνομίας. Η βία δεν απαντιέται με βία. Η βία μόνο δικαιώνει τη βία».

ΚΙΝΑΛ: Όλοι μαζί να απομονώσουμε τους οπαδούς της βίας, από όπου και αν προέρχονται

Στο ίδιο πνεύμα και το ΚΙΝΑΛ τονίζοντας ότι οι οπαδοί της βίας θα πρέπει να απομονωθούν. «Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση που οδήγησε στον τραυματισμό αστυνομικού απόψε στη Νέα Σμύρνη.

Την ώρα που οι πολίτες πληροφορούνται ότι σήμερα είχαμε ρεκόρ κρουσμάτων, κάποιοι επιμένουν να παίζουν παιχνίδια με τη φωτιά. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση επιδίδονται σε ένα ρεσιτάλ ανευθυνότητας στήνοντας ένα σκηνικό σύγκρουσης, πόλωσης και διχασμού με θύματα τη δημόσια υγεία, την οικονομία, την κοινωνία και τελικά και την δημοκρατική ομαλότητα. Αυτό το σκηνικό επιβάλλεται να ανατραπεί.

Η χώρα και η κοινωνία μας έχουν ανάγκη ένα εθνικό σχέδιο για να τελειώνουμε με την πανδημία και να δουλέψουμε με σχέδιο και ενότητα για την επόμενη μέρα.

Επιβάλλεται να διεξαχθεί άμεσα συζήτηση στη Βουλή μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων για την κατάσταση που δημιουργείται.

Όλοι μαζί να απομονώσουμε τους οπαδούς της βίας, από όπου και αν προέρχονται».

ΚΚΕ: Απαράδεκτός ο τραυματισμός του αστυνομικού

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για μεγαλειώδη συγκέντρωση καταδικάζοντας ταυτόχρονα τον τραυματισμό του αστυνομικού.

«Η μεγαλειώδης συγκέντρωση σωματείων, συλλόγων εργαζομένων, μαζικών φορέων, αλλά και χιλιάδων κατοίκων σήμερα στη Νέα Σμύρνη ενάντια στην απρόκλητη αστυνομική βία δεν αμαυρώνεται από τα επεισόδια που έστησαν κυβέρνηση, άλλοι ύποπτοι μηχανισμοί με τη συνδρομή κάποιων προβοκατόρικων στοιχείων, ενάντια στη μεγάλη κινητοποίηση του λαού της Αθήνας.

Ο απαράδεκτος τραυματισμός του αστυνομικού και όσα εκτυλίσσονται σήμερα στη Νέα Σμύρνη σε καμιά περίπτωση δεν αθωώνουν την κυβέρνηση της ΝΔ από τις ευθύνες που έχει για το κλίμα αστυνομοκρατίας που συνεχίζει να επιβάλλει».

Και δεύτερος αστυνομικός τραυματίας

Σύμφωνα με πληροφορίες και δεύτερος αστυνομικός τραυματίστηκε
κατά τη διάρκεια των εκτεταμένων επεισοδίων στην Νέα Σμύρνη το απόγευμα της Τρίτης. 

Σε αντίθεση ωστόσο με τον συνάδελφό του, η κατάστασή του είναι πολύ καλύτερη αφού τραυματίστηκε ελαφρά στο χέρι και μεταφέρθηκε άμεσα στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Σφοδρή η σύγκρουση μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών


Σύμφωνα με τα στοιχεία, κατά της εκτιμήσεις της Αστυνομίας συμμετείχαν πάνω από 5.000 άτομα. Όταν έφθασαν στο Αστυνομικό Τμήμα μια ομάδα βγήκε από την πορεία και επιτέθηκε σε βάρος των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν εκεί από νωρίς, πετώντας εναντίον τους μολότοφ, φωτοβολίδες πέτρες και άλλα αντικείμενα. Η αστυνομία απάντησε με χρήση χημικών, χειροβομβίδες κρούτου- λάμψης και ρήψη νερού με το ειδικό όχημα Αίαντα, διαλύοντας την πορεία, αλλά τα επεισόδια συνεχίζονται στην περιοχή.

Να σημειωθεί ότι πριν από τα επεισόδια και ενώ η πορεία ήταν σε εξέλιξη η Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες που απεικονίζουν άτομα με μπετόβεργες μέσα στην πορεία, καθώς και σάκους με βόμβες μολότοφ που κατασχέθηκαν πριν από την αστυνομία.



Τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρει: «Στη συγκέντρωση που πραγματοποιείται σήμερα στη Νέα Σμύρνη κατά της αστυνομικής βίας, έχουν μέχρι στιγμής κατασχεθεί από τις αστυνομικές δυνάμεις μολότοφ, ενώ συμμετέχουν και άτομα με μπετόβεργες, όπως φαίνονται στις παρακάτω φωτογραφίες». Αυτή την ώρα οι συμμετέχοντες στα επεισόδια έχουν ανάψει φωτιές σε διάφορα σημεία της περιοχής, ενώ τους καταδιώκουν οι αστυνομικοί.










Τεταμένη η κατάσταση, με τα επεισόδια να συνεχίζονται για πολλή ώρα 





Επίθεση με κρότου λάμψης κατά τηλεοπτικού συνεργείου

Το τηλεοπτικό συνεργείο του Alpha φέρεται να κατέγραψε επίθεση με κρότου λάμψης από αστυνομικούς εναντίον του!






Μέχρι τη Συγγρού τα επεισόδια και τα χημικά

Οι διαδηλωτές οπισθοχώρησαν προς την κάτω μεριά της πλατείας Νέας Σμύρνης, επί της Νικολάου Πλαστήρα, στο ύψος της υπόγειας διάβασης προς Καλλιθέα.