Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης στο μέτωπο της οικονομίας και της συνοχής της ελληνικής κοινωνίας αποτελούν βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, καθώς όσο η πανδημία θα υποχωρεί τόσο θα έρχονται στο προσκήνιο οι συνέπειες της. 

Η κυβέρνηση έχει ήδη αντιληφθεί τις σημαντικές προκλήσεις και προς αυτή την κατεύθυνση θα στοχεύσει το σχεδιασμό της.  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις τελευταίες ημέρες δίνει το στίγμα της εξόδου από την υγειονομική κρίση με δύο βασικές στοχεύσεις: την ανάταξη της οικονομίας και την κοινωνική ηρεμία.  

Άλλωστε δεν είναι τυχαία τα δύο τελευταία μηνύματα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός επέλεξε να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό δύο φορές. Τη μία μετά τα θλιβερά επεισόδια στη Νέα Σμύρνη και όταν προέβη σε διάγγελμα για την ανακοίνωση μέτρων στήριξης της οικονομίας. 

Με το έκτακτο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας για την επομένη της πανδημίας θέτοντας ως απόλυτη προτεραιότητα την στήριξη των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων.  

«Σε πείσμα της ανεύθυνης καταστροφολογίας, όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η εθνική οικονομία άντεξε», τόνισε στο μήνυμά του του ο πρωθυπουργός, αναφέροντας τις  πρωτοφανείς δυσκολίες που αντιμετώπισε ο κόσμος της αγοράς.  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πως η Ελλάδα είχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη όσον αφορά την ύφεση, ενώ προσδιόρισε και τον στόχο λέγοντας πως ο κόσμος της παραγωγής πρέπει να μείνει όρθιος μέχρι να τελειώσει ο γολγοθάς. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επιπλέον μέτρα ενίσχυσης ύψους  2,5 δισ., ανεβάζοντας στα 11,6 δισ. τα κονδύλια για το 2021.   

Στην εξιδίκευση των μέτρων στήριξης προχώρησε έπειτα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.  

Για τα φαινόμενα αστυνομικής βίας και το διχαστικό κλίμα των τελευταίων ημέρων, με φόντο τις θλιβερές εικόνες της Νέας Σμύρνης, ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε από το βήμα της Βουλής 

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα πρόσφατα περιστατικά βίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έθεσε προ των ευθυνών» τους όλους όσοι επενδύουν στο μίσος και τον διχασμό.  

«Δεν είστε εχθρός μου. Εχθρός μας είναι ο κοροναϊος», ανέφερε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα κάνοντας παράλληλα λόγο για «υγειονομικό σαμποτάζ» της χώρας από τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιιπολίτευσης 

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα: «Αναρωτιέμαι αν οι πολίτες που παρακολουθούν την σημερινή συζήτηση επιθυμούν ακόμα μια αντιπαράθεση υψηλοτάτων τόνων ή μια ουσιαστική συζήτηση. Για να δουν ποιος επενδύει στην ενότητα και ποιος ποντάρει στην ένταση». «Είχατε την ευκαιρία να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων αλλά χρησιμοποιήσατε 17 φορές την λέξη κατηγορώ», είπε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε ο Αλέξης Τσίπραας κατά τη διάρκεια της δικής του ομιλίας. Σας επιστρέφω το «κατηγορώ» γιατί εσείς επενδύετε στην υποκρισία και τον διχασμό», είπε. 

«Παρά τα βήματα που έχουν γίνει η αστυνομία μας έχει ακόμα δρόμο για να γίνει αυτή που αρμόζει σε μια σύγχρονη δημοκρατία. Έχω μια ευθύνη ως πρωθυπουργός της χώρας να ζητήσω μια συγγνώμη από όλους όσοι πληγώθηκαν από την αστυνομία και επί των δικών μας και επί των δικών σας ημερών», ανέφερε επιπροσθέτως ο πρωθυπουργός.  

Παράλληλα, κατά την τοποθέτησή του ανακοίνωσε τέσσερις προτάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση περιστατικών βίας από στελέχη της αστυνομίας.