Στην Ολομέλεια της Βουλής και εισάγεται αύριο προς συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο για την κύρωση της επενδυτικής συμφωνίας μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός».

Κατά την συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, θετικά ψήφισε η ΝΔ ενώ τα κόμματα τις αντιπολίτευσης καταψήφισαν την συμφωνία εκτός από το Κίνημα Αλλαγής που εξέφρασε επιφυλάξεις για την ψήφιση του στην Ολομέλεια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανακοινώσει πως θα καταθέσει αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας, ενώ ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε τον υπουργό Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκα «για ποιο λόγο επιλέγει η κυβέρνηση να φέρει εδώ στη Βουλή μια σύμβαση που γράφτηκε από την «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ» και μετατρέπει τη βορειοανατολική Χαλκιδική στην πρώτη ελεύθερη οικονομική ζώνη, χωρίς κανένα δικαίωμα του κράτους, της αυτοδιοίκησης, των εργαζομένων και των πολιτών και παραχωρώντας όλα τα δικαιώματα επί του εδάφους, επί των πόρων, αλλά και των λειτουργιών, σε μια εταιρεία η οποία αντιμετωπίζει τη χώρα μας ως αποικία».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, απάντησε πως «Εμείς αυτό το ρίσκο, το οποίο δημιουργήσατε εσείς ως Κυβέρνηση με τη συμπεριφορά σας και με τρόπο που τελικά ήρθε η Εταιρεία να το αξιώσει για το Ελληνικό Δημόσιο, το εκμηδενίζουμε, το εξαλείφουμε, γιατί ρητά η Εταιρεία - όπως αναγράφεται - δεν συνομολογεί ότι δεν θα προσχωρήσει ποτέ σε άσκηση αγωγής. Νομίζω αυτό δείχνει με ποιο τρόπο εμείς υπερασπιζόμαστε το δημόσιο συμφέρον και με ποιο τρόπο τα δικά σας πεπραγμένα και ο δικό σας τρόπος κυβερνήσεως έκανε τα πράγματα στην Ελλάδα» .

Το ΚΙΝΑΛ κατέθεσε τροπολογία για την αύξηση των ανταποδοτικών τελών που λαμβάνουν οι ΟΤΑ, από μεταλλευτικές και λατομικές δραστηριότητες.